Οι έρευνες δείχνουν ότι ο αμερικανικός λαός μισεί απόλυτα αυτό που συμβαίνει στην οικονομία, και αυτός είναι ο λόγος...

Η υγεία της οικονομίας υπήρξε ένας από τους πρωταρχικούς καθοριστικούς παράγοντες σε πολλές προεδρικές εκλογές, και το ίδιο θα είναι και αυτή τη φορά. Φυσικά αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για τον Τζο Μπάιντεν, γιατί ο αμερικανικός λαός μισεί απολύτως αυτό που συμβαίνει στην οικονομία. Παρόλο που τα μέσα ενημέρωσης μάς λένε συνεχώς ότι η οικονομία πάει μια χαρά, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν αγοράζει την προπαγάνδα. Ορδές μικρών επιχειρήσεων χρεοκοπούν, οι έμποροι λιανικής κλείνουν χιλιάδες καταστήματα και η φτώχεια εκρήγνυται σε όλη τη χώρα. Αλλά ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί είναι τόσο δυσαρεστημένοι με την οικονομία. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, είναι «μακράν» το μεγαλύτερο ζήτημα για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους:

Ο πληθωρισμός είναι «μακράν» το μεγαλύτερο ζήτημα για τους Αμερικανούς που οδεύουν προς τις εκλογές του 2024, αλλά οι οικονομικές προοπτικές και η βαθμολογία αποδοχής του Προέδρου Μπάιντεν διαφέρουν ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του Harvard CAPS/Harris.
Αυτή η έρευνα διαπίστωσε πως το 58 τοις εκατό των Αμερικανών θεωρεί την οικονομία αδύναμη και μόνο το 34 τοις εκατό πιστεύει ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο:
Όταν ρωτήθηκαν πόσο ισχυρή πιστεύουν ότι είναι η οικονομία σήμερα, το 42 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε πως είναι ισχυρή ενώ το 58 τοις εκατό αντιλαμβάνεται την οικονομία ως αδύναμη, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έρευνα 1.660 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που διεξήχθη στις 15-16 Μαΐου 2024.

Μόλις το 34 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε πως πιστεύει ότι η οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αν και αυτή η απάντηση διέφερε σημαντικά ανάλογα με το αν ο ερωτώμενος ήταν Ρεπουμπλικανός ή Δημοκρατικός — 13 τοις εκατό και 59 τοις εκατό, αντίστοιχα.
Άλλες έρευνες έχουν καταλήξει σε παρόμοια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ABC News/Ipsos, το 85 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ θεωρούν πως ο πληθωρισμός είναι ένα σημαντικό ζήτημα:
Οι ενήλικες των ΗΠΑ εμπιστεύονται τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το θέμα του πληθωρισμού με διψήφιο περιθώριο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos αυτόν το μήνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών παραμένουν η κύρια ανησυχία για τους ψηφοφόρους, με λιγότερο από έξι μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Συνολικά, το 85% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση είπε ότι ο πληθωρισμός είναι ένα σημαντικό ζήτημα, καθιστώντας τον τη δεύτερη υψηλότερη προτεραιότητα μεταξύ των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα. Η κορυφαία προτεραιότητα, η οικονομία, σχετίζεται επίσης με τις αντιλήψεις των ατόμων για τις αυξήσεις των τιμών.

Για καθένα από αυτά τα θέματα, την οικονομία και τον πληθωρισμό, οι ενήλικες που συμμετείχαν σε έρευνα από το ABC News/Ipsos είπαν πως εμπιστεύονται τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν με διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων.
Γιατί βλέπουμε τέτοια αποτελέσματα δημοσκοπήσεων όταν υποτίθεται ότι ο πληθωρισμός δεν είναι καν πρόβλημα;

Αυτήν την στιγμή, οι τίτλοι σε όλη τη χώρα είναι τολμηροί δηλώνοντας πως ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

Μπορείτε να το πιστέψετε αν θέλετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι το κόστος σχεδόν των πάντων είναι στα ύψη τα τελευταία χρόνια:
Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται επί του παρόντος σε εθνικό μέσο όρο των 3,45 $ ανά γαλόνι, από 3,50 $ την περασμένη εβδομάδα, καθώς η χαμηλή ζήτηση και η αυξανόμενη προσφορά παρέχουν ανακούφιση στην αντλία, δήλωσε η AAA. Αλλά συνολικά, οι σημερινές τιμές εξακολουθούν να είναι 45% πιο ακριβές από τον Ιανουάριο του 2021, όταν κόστισε 2,38 $ ανά γαλόνι για να γεμίσει.

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε περίπου κατά 29% από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν.

Επίσης, κοστίζει περισσότερο η αγορά αυτοκινήτου (αύξηση 20,4%), η συντήρηση του (30,5%) και η ασφάλισή του (51,3%) από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.
Τα έξοδα στέγασης έχουν γίνει ιδιαίτερα επώδυνα.

Απλά δείτε αυτούς τους αριθμούς:
Η εταιρεία ακινήτων Zillow αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο του 2020, η μηνιαία πληρωμή στεγαστικού δανείου σε ένα τυπικό σπίτι στις ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Αυξήθηκε κατά 96% σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Zillow, ένας τυπικός αγοραστής θα πληρώνει τώρα σχεδόν 2.200 δολάρια το μήνα, με προκαταβολή 10%. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιοκτησία σπιτιού κοστίζει τώρα πολύ πάνω από το 30% του μέσου εισοδήματος που κάποτε θεωρούνταν πως ισοδυναμούσε με το «προσιτό» κόστος στέγασης στην Αμερική.

Και με το 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου να κυμαίνεται γύρω στο 7 τοις εκατό αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει πολύ φως στο τέλος αυτού του τούνελ.
Οι μικρές επιχειρήσεις συνθλίβονται επίσης από τον πληθωρισμό.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο για την Daily Mail, ο Kevin O'Leary εξήγησε ότι το κόστος των τροφίμων για τα εστιατόρια έχει αυξηθεί "30 έως 40 τοις εκατό τους τελευταίους 36 μήνες":
Οι αλυσίδες εφοδιασμού που ακρωτηριάστηκαν από το κλείδωμα της πανδημίας COVID δεν έχουν ανακάμψει. Το κόστος των τροφίμων - ειδικά για πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, το βόειο κρέας και τα θαλασσινά - αυξήθηκε κατά 30 έως 40 τοις εκατό τους τελευταίους 36 μήνες. Το χειρότερο από όλα για τον κλάδο των εστιατορίων – οι πελάτες δεν επέστρεψαν από τις διακοπές λειτουργίας.
Εν τω μεταξύ, πολύ περισσότεροι Αμερικανοί εργάζονται από το σπίτι αυτές τις μέρες, και έτσι υπάρχει πολύ λιγότερη κίνηση για τα εστιατόρια που βρίσκονται στις βασικές αστικές περιοχές μας:
Και ενώ οι Αμερικανοί σπάνια εργάζονταν από το σπίτι τους πριν από την πανδημία, εκτιμάται ότι 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι ενήλικες (περίπου το 14 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού) δεν έχουν επιστρέψει στο γραφείο, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι πηγαίνουν έξω για μεσημεριανό γεύμα ή συναντούν συναδέλφους για δείπνο μετά τη δουλειά.
Αυτό ήταν καταστροφικό για τις επιχειρήσεις που επένδυσαν σε καταστήματα από τούβλα και κονίαμα. Τα εστιατόρια σε αστικές τοποθεσίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα, καθώς τα ακριβά υποκαταστήματα τους δεν λαμβάνουν πλέον τα χρήματα που χρειάζονται για να καλύψουν το ενοίκιο.

Πάνω από όλα τα άλλα, η Καλιφόρνια και άλλες μπλε πολιτείες έχουν αλλάξει τους νόμους για τον κατώτατο μισθό:
Πράγματι, οι αγώνες της βιομηχανίας εστιατορίων είναι πιο έντονοι στην καταγάλανη Καλιφόρνια – όπου ο Δημοκρατικός Κυβερνήτης Gavin Newsom έχει μετατρέψει το όχι και τόσο Golden State στο πιο κοντινό αμερικανικό φαξ στη Βενεζουέλα.

Ο Newsom υπέγραψε έναν νόμο τον Σεπτέμβριο που αυξάνει τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους στο fast food από 16 $ ανά ώρα σε 20 $ - καθιστώντας τις επιχειρήσεις δεκαετιών ασύμφορες από τη μια μέρα στην άλλη.

Ένας εμπορικός όμιλος στην Καλιφόρνια εκτίμησε ότι το διάταγμα τύπου Μαδούρο οδήγησε στην απόλυση σχεδόν 10.000 εργαζομένων ακόμη και πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος την 1η Απριλίου.
Τον περασμένο μήνα έγραψα για την «αποκάλυψη του εστιατορίου» που σαρώνει την Αμερική και δυστυχώς οι συνθήκες δεν πρόκειται να βελτιωθούν σύντομα για τα εστιατόρια της Αμερικής.

Έτσι, αν έχετε ένα αγαπημένο εστιατόριο, μπορεί να θέλετε να το επισκεφτείτε όσο ακόμα μπορείτε.

Έχουμε φτάσει πραγματικά σε ένα οικονομικό σημείο καμπής και οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι αβεβαιότητα.

Πιστεύω ότι η οικονομία θα επιδεινώνεται σταθερά όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

Περιττό να πούμε ότι αυτά είναι καλά νέα για τον Ντόναλντ Τραμπ και κακά νέα για τον Τζο Μπάιντεν.

Αλλά όποιος κερδίσει θα έχει ένα κολοσσιαίο χάος στα χέρια του.

Χρειάστηκαν δεκαετίες απίστευτα κακών αποφάσεων για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και το οικονομικό μας μέλλον φαίνεται πραγματικά απίστευτα ζοφερό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail