Ο Ζελένσκι εξαπατήθηκε από τον Μπάιντεν

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της G7, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε μια 10ετή συμφωνία ασφαλείας με τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η προεδρική θητεία του οποίου έληξε στις 20 Μαΐου. Η συμφωνία αυτή, που χαιρετίστηκε ως "ιστορική" από τον Λευκό Οίκο, αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως "εκτελεστική συμφωνία" και όχι συνθήκη, καθώς ο Μπάιντεν παρέκαμψε την έγκριση του Κογκρέσου. Οι συνθήκες απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία για να γίνουν νομικά δεσμευτικές διεθνείς συμφωνίες. Αντίθετα, οι εκτελεστικές συμφωνίες συνάπτονται μόνο από τον Πρόεδρο και δε δεσμεύουν απαραίτητα τους διαδόχους του.

Η κατανόηση της διάκρισης μεταξύ συνθηκών και εκτελεστικών συμφωνιών είναι ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό δίκαιο και τη διεθνή διπλωματία.

Συνθήκες:

- Ορισμός: Επίσημα επικυρωμένες συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών.
- Συνταγματική βάση: Το άρθρο ΙΙ, τμήμα 2 του Συντάγματος των ΗΠΑ επιτρέπει στον Πρόεδρο να συνάπτει συνθήκες με τη συμβουλή και τη συγκατάθεση της Γερουσίας.
- Νομικό καθεστώς: Μόλις επικυρωθούν, οι συνθήκες καθίστανται μέρος του δικαίου των ΗΠΑ βάσει της ρήτρας υπεροχής (άρθρο VI, ρήτρα 2 του Συντάγματος), καθιστώντας τες τον "υπέρτατο νόμο της χώρας".
- Δεσμευτικός χαρακτήρας: Οι συνθήκες είναι δεσμευτικές για τις μελλοντικές διοικήσεις, εκτός εάν καταργηθούν με έγκριση της Γερουσίας ή τερματιστούν σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης.

Εκτελεστικές συμφωνίες:

- Ορισμός: Εκτελεστικές συμφωνίες: Διεθνείς συμφωνίες που συνάπτονται από τον Πρόεδρο χωρίς την έγκριση της Γερουσίας.
- Συνταγματική βάση: Αν και δεν αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα, οι εκτελεστικές συμφωνίες υπονοούνται από τις εξουσίες του Προέδρου για τις εξωτερικές υποθέσεις (άρθρο ΙΙ, τμήμα 1).
- Νομικό καθεστώς: Βασίζεται σε υφιστάμενες συνθήκες, σε νομοθετική εξουσιοδότηση ή στις συνταγματικές εξουσίες του Προέδρου. Δεν απαιτούν έγκριση από τη Γερουσία και δεν είναι απαραίτητα δεσμευτικές για τις επόμενες κυβερνήσεις.

Τύποι:

o Συμφωνίες Κογκρέσου-Εκτελεστικής Επιτροπής: Εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, χρησιμοποιούνται συχνά για εμπορικές συμφωνίες όπως η NAFTA.
o Μοναδικές εκτελεστικές συμφωνίες: Γίνονται μόνο από τον Πρόεδρο και συνήθως αφορούν προσωρινά ή περιορισμένα ζητήματα.

Η ευθραυστότητα των εκτελεστικών συμφωνιών είναι εμφανής από τα ιστορικά προηγούμενα. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήργησε το 2018 την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, μια εκτελεστική συμφωνία που αρχικά είχε θεωρηθεί "ιστορική" το 2015. Το παράδειγμα αυτό υπογραμμίζει την ευπάθεια των εκτελεστικών συμφωνιών σε αλλαγές στη διοίκηση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις από τις YouGov, Yahoo News και Emerson δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν στην προεδρική κούρσα του 2024, μεταξύ άλλων και σε βασικές πολιτείες μάχης. Ακόμη και αν ο Μπάιντεν εξασφαλίσει δεύτερη θητεία, η προεδρία του θα λήξει το 2029, αφήνοντας την τύχη της δεκαετούς συμφωνίας να εξαρτάται από τον διάδοχό του.

Οι συνθήκες, αν και απαιτούν την έγκριση της Γερουσίας, υπόκεινται επίσης σε μονομερή προεδρική δράση. Το 1978, ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αποσύρθηκε από τη Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας του 1954 με την Ταϊβάν. Ομοίως, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποχώρησε από τη Συνθήκη για την Αντιβαλλιστική Αντιπυραυλική (ABM) με τη Ρωσία το 2002.

Άλλα αξιοσημείωτα παραδείγματα αποσύρσεων από συνθήκες περιλαμβάνουν:

- Συμφωνία του Παρισιού (2017): Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, με ισχύ από τον Νοέμβριο του 2020.
- Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) (2019): Ο πρόεδρος Τραμπ αποσύρθηκε από αυτή τη συμφωνία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία, η οποία απαγόρευε ορισμένους πυραύλους εδάφους.
- Πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (JCPOA) (2018): Ο Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία που αποσκοπούσε στον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων.
- Συνθήκη φιλίας με το Ιράν (2018): Ο Τραμπ κατήγγειλε αυτή τη συνθήκη του 1955, η οποία καθιέρωσε οικονομικές και προξενικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
- Συνθήκη για τους ανοικτούς ουρανούς (2020): Ο Τραμπ αποσύρθηκε από αυτή τη συμφωνία που επιτρέπει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τις χώρες μέλη για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες.

Τέλος, η νομιμότητα του Zelensky ως υπογράφοντος τη συμφωνία είναι αμφισβητήσιμη. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας, η προεδρική θητεία περιορίζεται σε πέντε έτη, χωρίς να επιτρέπεται παράταση ακόμη και υπό στρατιωτικό νόμο. Έτσι, χωρίς διευκρίνιση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας, η εξουσία του Ζελένσκι να υπογράψει τη συμφωνία παραμένει αμφίβολη.

Οι επιπτώσεις αυτών των διακρίσεων και των ιστορικών προηγούμενων υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη κατανόησης των διαφορετικών νομικών πλαισίων και της πιθανής ευθραυστότητας τέτοιων διεθνών συμφωνιών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail