Για να καλύψει τα εγκλήματα πολέμου, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι «έχασε τον έλεγχο» των στρατιωτών του

pixabay / PublicDomainPictures
Ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι έχει χάσει τον έλεγχο των στρατιωτικών μονάδων στη Γάζα είναι μια προσπάθεια να αποκτήσει νομική κάλυψη για τα εγκλήματα πολέμου των στρατευμάτων του και κρύβει ένα πολύ βαθύτερο ζήτημα συστημικής ατιμωρησίας στο εσωτερικό του στρατού κατοχής.

Αρκετούς μήνες αφότου οι σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης άρχισαν να προβλέπουν μια «στρατηγική ήττα» για τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, η στρατιωτική ανώτατη διοίκηση του Ισραήλ ισχυρίζεται πως έχει χάσει τον έλεγχο επί διαφόρων μονάδων των ενόπλων δυνάμεών του.

Robert Inlakesh - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Το επιχείρημα αυτό φαίνεται να αποτελεί αποδιοπομπαίο τράγο για τους στρατιώτες κατοχής, ώστε να παρέχουν εύλογη άρνηση στους ανωτέρους τους και να τους αποστασιοποιούν από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Ο τεράστιος όγκος των στοιχείων που αναδύονται σχετικά με αυτές τις υποτιθέμενες «κακοποιοί ισραηλινές μονάδες» θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα καταδικαστικό κατηγορητήριο για την στρατιωτική ηγεσία του Τελ Αβίβ.

Παρά την πρόσφατη έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΠΔ) προς το Ισραήλ να σταματήσει την στρατιωτική του επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει αποφασισμένος στον όρκο του να εισβάλει, ακόμη και ενώ αντιμετωπίζει προσωπικά ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Μαρκαρισμένο από την εσωτερική διαίρεση και την πίεση να συμμορφωθεί με την εντολή του ΔΠΔ, το Τελ Αβίβ βρίσκεται σε επισφαλή θέση.

«Αδέσποτες μονάδες» στον στρατό κατοχής

Η εβραϊκή εφημερίδα Haaretz έριξε μια αφηγηματική βόμβα το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ισχυρίστηκε ότι το «Γενικό Επιτελείο Στρατού του Ισραήλ έχασε τον έλεγχο των μονάδων, ειδικά των εφεδρικών μονάδων, πριν από μήνες». Το άρθρο επιχειρεί να απεικονίσει μια κατάσταση στην οποία ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Herzi Halevi μόλις «ξύπνησε» στην πραγματικότητα των υποτιθέμενων απατεώνων στοιχείων που δρουν υπό την εποπτεία του, με αυτές τις «ανεξέλεγκτες μονάδες» να διαπράττουν τα εγκλήματα που αναφέρει το Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, οι Ισραηλινοί στρατιώτες δημοσίευαν στοιχεία που τους έδειχναν να διαπράττουν εγκλήματα, να επιδεικνύουν γενοκτονικές προθέσεις και να εκτελούν διεστραμμένες πράξεις, ενώ επιχειρούσαν εντός της πολιορκημένης παράκτιας περιοχής.

Αυτά τα ενοχοποιητικά αποσπάσματα, που δημοσιεύονται κυρίως στο TikTok και το Instagram, αλλά και μέσα σε ομάδες Telegram που εξυμνούν τη δολοφονία Παλαιστινίων αμάχων, έχουν προσελκύσει πολύ κακή δημοσιότητα. Φαίνεται ότι η ισραηλινή ηγεσία επιστρατεύει τώρα την στρατηγική των «λίγων κακών μήλων» για να απαλλάξει τον υψηλόβαθμο στρατιωτικό της ορειβατικό από την ευθύνη.

Δεν θα είναι εύκολο. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διοικούνται από αξιωματούχους της κατοχής. Επιπλέον, το ισραηλινό στρατιωτικό κατεστημένο έχει παραδεχτεί ότι διαχειρίζεται λογαριασμούς στο Telegram που προβάλλουν ταινίες snuff ως μέρος μιας επιχείρησης ψυχολογικού πολέμου στο πλαίσιο του «Τμήματος Επιρροής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων».

Ποιες μονάδες έχουν αποστατήσει;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημος κατάλογος των μονάδων που φέρονται να έχουν «αποστατήσει». Ο συγγραφέας της Haaretz, Amos Harel, υποστηρίζει ότι τα στρατεύματα αυτά μπορούν απλώς να εντοπιστούν από εκείνους που έχουν αναρτήσει ενοχοποιητικά βίντεο με τους εαυτούς τους.

Σκεφτείτε την περίπτωση του Yair Ben David, διοικητή του 2908ου τάγματος, που αναφέρεται στην εισήγηση του ΔΠΔ της Νότιας Αφρικής για την έκφραση πρόθεσης γενοκτονίας. Καυχιόταν για την καταστροφή που προκάλεσαν οι δυνάμεις του στο Beit Hanoun, στη βόρεια Γάζα, αναφερόμενος σε μια βιβλική ιστορία όπου όλοι οι άνδρες κάτοικοι σφαγιάστηκαν, και δήλωσε ότι «ολόκληρη η Γάζα θα πρέπει να μοιάζει με το Beit Hanoun».

Παρά το γεγονός πως η δήλωση αυτή έγινε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Δεκέμβριο του 2023, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο από την στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ για να χαλιναγωγήσει τη μονάδα του.

Ένα άλλο άρθρο της Haaretz που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, με τίτλο «Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να δράσει πριν κάποιοι από τους στρατιώτες του μετατραπούν σε άνομες συμμορίες», αναφερόταν στο σχόλιο του Μπεν Νταβίντ και σημείωνε ότι «90 διοικητές ταγμάτων εφέδρων ζήτησαν από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των IDF να μην σταματήσουν στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Δυτική Όχθη μέχρι τη νίκη».

Ο David Bar Kalifa, διοικητής της 36ης Μεραρχίας, της μεγαλύτερης τακτικής μεραρχίας του ισραηλινού στρατού, αναφέρεται επίσης στο άρθρο για τις διαταγές του περί «εκδίκησης» κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού. Ωστόσο, το Τελ Αβίβ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για τη δομική αλλαγή ή μεταρρύθμιση της μεραρχίας, η οποία αντιθέτως μεταφέρθηκε αργότερα στα σύνορα με τον Λίβανο, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του Ισραήλ, Yaron Finkelman, υποστήριξε τη μετακίνησή τους στο κέντρο της Γάζας.

Ο Aviad Yisraeli, αξιωματικός στο 6261ο Τάγμα της 261ης Ταξιαρχίας, δημοσίευσε ανοιχτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πρόθεσή του να «σιγουρευτεί πως δεν θα μείνει κανείς» πριν συμμετάσχει στην εισβολή στο Khan Yunis τον Δεκέμβριο. Ο Yisraeli, ο οποίος ζει σε ένα παράνομο φυλάκιο εποίκων κοντά στη Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δεν τιμωρήθηκε πειθαρχικά από τους ανωτέρους του και αναπτύχθηκε πρόσφατα στη Ράφα.

Στις 6 Μαΐου, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το πέρασμα της Ράφα, οι στρατιώτες βιντεοσκόπησαν τους εαυτούς τους να καταστρέφουν και να βεβηλώνουν το πέρασμα και δημοσίευσαν το υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι στρατιώτες αυτοί ανήκαν στην 401η Ταξιαρχία της 162ης Μεραρχίας, ενώ η Ταξιαρχία Givati κατέλαβε άλλες περιοχές ανατολικά της Ράφα.

Η κατάληψη της διάβασης Ράφα ήταν ίσως μια από τις πιο ευαίσθητες στρατιωτικές επιθέσεις που διέπραξαν οι Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πολέμου, επειδή η είσοδός τους στον λεγόμενο «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας» παραβίαζε τεχνικά τη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ με την Αίγυπτο το 1979. Η χρήση της 401ης Ταξιαρχίας, γνωστής για την υποταγή της, αντανακλά ένα βαθύτερο ζήτημα εντός της ισραηλινής ανώτατης διοίκησης.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari προτρέπει τους στρατιώτες να μην κινηματογραφούν τέτοιες πράξεις εδώ και μήνες, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη πως η ηγεσία του στρατού γνωρίζει εδώ και καιρό τις ενέργειές τους. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί πειθαρχικά μέτρα - το πιο προληπτικό μέτρο που έλαβαν οι αρχές ήταν η ανακοίνωση αστυνομικών «ερευνών» σχετικά με την ανάρτηση του υλικού στο διαδίκτυο. Και δεν έχει υπάρξει καμία συνέχεια σε αυτές τις έρευνες σχετικά με τα χιλιάδες βίντεο, φωτογραφίες και αναρτήσεις από στρατιώτες.

Έλεγχος του χάους

Εάν η ισραηλινή ηγεσία έχει χάσει πραγματικά τον έλεγχο ολόκληρων μονάδων του στρατού της, γιατί τέτοιες μονάδες να αναπτυχθούν ξανά σε δράση σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Δυτική Όχθη, η Λωρίδα της Γάζας και κατά μήκος των λιβανικών συνόρων;

Μια τέτοια απερίσκεπτη λήψη αποφάσεων, που αφορά στρατιώτες ύποπτους για μη τήρηση των διαταγών και των οποίων τα βίντεο χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία της πρόθεσης γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο, αποτελεί σημαντικό κατηγορητήριο για την ισραηλινή ανώτατη διοίκηση.

Τον Ιανουάριο, μια έκθεση του εβραϊκού ραδιοφώνου «Kan Reshet Bet» ανέφερε:

Οι έφεδροι μαχητές που κλήθηκαν σε εκπαίδευση ενόψει της ίδρυσης της ταξιαρχίας Hashomer ... άσκησαν έντονη κριτική για τα σοβαρά κενά στον εξοπλισμό, τον επαγγελματισμό, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως για το γεγονός πως στη μέση της εκπαίδευσης ενημερώθηκαν ότι εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί όπως απαιτείται.

Τέτοιες αναφορές δεν είναι ασυνήθιστες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της λήψης αποφάσεων της στρατιωτικής ηγεσίας. Σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες δηλώσεις γενοκτονικής πρόθεσης, όπως τεκμηριώνεται από την παλαιστινιακή ομάδα δικαιωμάτων Al-Haq, τόσο από την στρατιωτική όσο και από την πολιτική ηγεσία, συνθέτουν μια εικόνα ελεγχόμενου χάους.

Η νοτιοαφρικανική νομική ομάδα στο ΔΠΔ συνέδεσε την επίκληση της βιβλικής ιστορίας του Αμαλέκ από τον Νετανιάχου με τους ισραηλινούς στρατιώτες, ερμηνεύοντας την ως έκκληση για μαζική δολοφονία παλαιστινίων πολιτών. Πιθανά εγκλήματα πολέμου που υποκινούνται από τέτοια ρητορική δεν μπορούν να απομονωθούν σε άτομα, όταν οι αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας επιτρέπουν μια τέτοια συμπεριφορά.

Εάν η ισραηλινή ανώτατη διοίκηση δεν γνωρίζει τα ριζοσπαστικά και ανεξέλεγκτα στοιχεία εντός του στρατού της, πώς εξηγούν το σχηματισμό της μονάδας «Σύνορα της ερήμου», η οποία έχει ενσωματώσει εξτρεμιστές εποίκους από τη «Νεολαία του Χιλττόπ»; Αυτή η ριζοσπαστική ομάδα εποίκων-δικηγόρων είχε προηγουμένως περιγραφεί από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ως τρομοκράτες για επιθέσεις σε ισραηλινούς στρατιώτες και παλαιστίνιους πολίτες.

Ένα περιβάλλον ατιμωρησίας

Αυτό το πρόβλημα της απερίσκεπτης συμπεριφοράς των στρατιωτών δεν ξεκίνησε το 2023- πηγάζει από τα ισραηλινά στρατεύματα που λειτουργούν σε ένα περιβάλλον πλήρους ατιμωρησίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2008/9 στη Γάζα, η χειρότερη τιμωρία που επιβλήθηκε σε ισραηλινό στρατιώτη που διέπραξε έγκλημα ήταν για κλοπή πιστωτικής κάρτας - όχι για δολοφονία, βασανισμό, ξυλοδαρμό Παλαιστινίων ή για την ισοπέδωση των σπιτιών, των επιχειρήσεων και της γης τους.

Ή για τη χρήση Παλαιστινίων ως ανθρώπινες ασπίδες - ένα έγκλημα που το Τελ Αβίβ αποδίδει στη Χαμάς, αλλά που τα στρατεύματά του διαπράττουν καθημερινά. Σύμφωνα με την B'Tselem, δύο στρατιώτες που εμπλέκονται στη χρήση ενός εννιάχρονου αγοριού ως ανθρώπινη ασπίδα έλαβαν ποινή τριών μηνών υπό όρους και υποβιβάστηκαν από επιλοχίας σε οπλίτη δύο χρόνια μετά το περιστατικό. Κανένας από τους διοικητές τους δε δικάστηκε.

Οι δύο εν λόγω στρατιώτες είχαν διατάξει ένα εννιάχρονο αγόρι, υπό την απειλή όπλου, να ανοίξει μια τσάντα που υποπτεύονταν ότι ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά. Παρά τη σοβαρότητα της συμπεριφοράς τους -θέτοντας σε κίνδυνο ένα μικρό παιδί- οι δύο τους καταδικάστηκαν σε τρίμηνη φυλάκιση υπό όρους και υποβιβάστηκαν από επιλοχίας σε οπλίτη περίπου δύο χρόνια μετά το περιστατικό. Κανένας από τους διοικητές τους δεν δικάστηκε.

Έκτοτε, η συμπεριφορά του στρατεύματος έχει επιδεινωθεί. Παρά το γεγονός πως υπάρχουν τόσες περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις ισραηλινών στρατιωτών που χρησιμοποιούν Παλαιστίνιους πολίτες -συχνά παιδιά- ως ανθρώπινες ασπίδες, αυτή ήταν η τελευταία περίπτωση που τιμωρήθηκε από το ισραηλινό δικαστικό σύστημα.

Το επιχείρημα ότι η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ μόλις τώρα συνειδητοποιεί την πραγματικότητα της παραβατικής συμπεριφοράς των στρατιωτών της εξυπηρετεί τη δημιουργία εύλογης άρνησης. Δεν είναι τυχαίο πως οι εξτρεμιστές ιδεολόγοι έχουν ενδυναμωθεί στον ισραηλινό στρατό και οι κακοπειθαρχημένοι στρατιώτες, που ενθαρρύνονται από τη γενοκτονική ρητορική των ηγετών τους, έχουν το ελεύθερο να διαπράττουν εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail