Ο Πούτιν εγκωμιάζει την απο-δολαριοποίηση στο εμπόριο με ασιατικό εταίρο

pixabay / nimrodins
Freepen.gr - Περίπου το 60% των συναλλαγών μεταξύ της Ρωσίας και του Βιετνάμ πραγματοποιούνται πλέον με τα αντίστοιχα νομίσματα των χωρών, παρακάμπτοντας το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε άρθρο του για την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ ενόψει της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, το οποίο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου την Τετάρτη.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι οι δύο χώρες δίνουν σοβαρή προσοχή στην ενίσχυση του αμοιβαίου εμπορίου και στην προώθηση των επενδύσεων, ιδίως στο ρωσικό ρούβλι και στο βιετναμέζικο ντονγκ.

"Τέτοιες συναλλαγές αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 40% του διμερούς εμπορίου πέρυσι, και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το μερίδιό τους αυξήθηκε σχεδόν στο 60%", δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, προσθέτοντας πως αυτό συνάδει με την παγκόσμια τάση για σταδιακή κατάργηση της χρήσης "ευρέως απαξιωμένων νομισμάτων" στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις.

Ο Πούτιν αναγνώρισε τη σημασία της τράπεζας κοινής επιχείρησης Βιετνάμ-Ρωσίας, η οποία ιδρύθηκε από τις δύο χώρες το 2006 με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών τους δεσμών.

Επικαλούμενος επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 8% το 2023 και συνεχίζει να αυξάνεται, προσθέτοντας πως ο ενεργειακός τομέας παραμένει ένας στρατηγικά σημαντικός τομέας συνεργασίας.

"Στο Βιετνάμ εξάγονται τρόφιμα, ορυκτοί πόροι, μηχανήματα και εξοπλισμός. Πολλά βιετναμέζικα προϊόντα, όπως ρούχα, φρούτα, λαχανικά και άλλα γεωργικά προϊόντα, έχουν ζήτηση στη ρωσική αγορά", δήλωσε ο Πούτιν, εξαίροντας τον ρόλο της συμφωνίας ελεύθερου οικονομικού εμπορίου μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΑΕΕ) υπό τη Ρωσία και του Βιετνάμ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail