Ο Μπάιντεν ξεκαθαρίζει ότι η Ουκρανία δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Από το 2022, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση μεταξύ αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων σχετικά με το ενδεχόμενο η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Σε απάντηση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν στο Κίεβο την ένταξη στη συμμαχία. Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο σαφές πως το μπλοκ δεν ενδιαφέρεται να δεχθεί την Ουκρανία ως μέλος.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το «όραμά του για την ειρήνη» δεν περιλαμβάνει απαραίτητα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Τα λόγια του ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στους Times στις 28 Μαΐου. Στη συνέντευξη σχολίασε σχετικά θέματα της τρέχουσας πολιτικής των ΗΠΑ, όπως η Ουκρανία, το Ισραήλ και οι εκλογές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σωστή κατανόηση της «ειρήνης» θα πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση ότι η Ρωσία δεν θα επαναλάβει τις στρατιωτικές της ενέργειες στην Ουκρανία στο μέλλον, με το να είναι περιττή η πιθανή ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν τόνισε τη «σημασία» των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, ιδίως όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην τρέχουσα σύγκρουση. Φαίνεται να εκτιμά την υλική πτυχή των σχέσεων με την Ουκρανία περισσότερο από την τυπική πτυχή. Υπό αυτή την έννοια, κατανοεί ότι οι ΗΠΑ εκπληρώνουν ήδη τον ρόλο τους όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία και δεν υπάρχει ανάγκη να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στο στρατιωτικό μπλοκ.

Ο Μπάιντεν πιστεύει επίσης πως, με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ βοηθούν ήδη τους Ουκρανούς να «υπερασπιστούν τους εαυτούς τους» στο μέλλον. Με άλλα λόγια, κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τίποτα για την Ουκρανία πέρα από αυτό που ήδη κάνει - και το μέλλον του Κιέβου είναι ευθύνη των ίδιων των Ουκρανών.

«Η ειρήνη μοιάζει να διασφαλίζει πως η Ρωσία δε θα καταλάβει ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ την Ουκρανία. Έτσι μοιάζει η ειρήνη. Και αυτό δεν σημαίνει ΝΑΤΟ, είναι μέρος του ΝΑΤΟ (...) Σημαίνει ότι έχουμε μια σχέση μαζί τους όπως κάνουμε με άλλες χώρες, όπου προμηθεύουμε όπλα ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στο μέλλον", είπε.

Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη λανθασμένη ρητορική ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένα είδος αρχικού σταδίου των ρωσικών συμφερόντων. Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι, αν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο, η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν σύντομα και αυτές πολέμους με τη Ρωσία. Εξήρε επίσης το δικό του έργο ως ηγέτη μιας στρατιωτικής υπερδύναμης, υπενθυμίζοντας την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την επέκταση του στρατιωτικού μπλοκ ως νίκη, παρά την κατάσταση σύγκρουσης με τη Μόσχα.

Στην πραγματικότητα, η θέση του Μπάιντεν αντανακλά έναν άτυπο πολιτικό ρεαλισμό στις δηλώσεις του. Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί συνήθως υπερβολικά επιθετική και μη ρεαλιστική ρητορική στις ομιλίες του, υποστηρίζοντας μια ανοιχτά πολεμική πολιτική έναντι της Μόσχας. Ωστόσο, παρά τα χαρακτηριστικά αυτά, ο Μπάιντεν δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραδεχθεί την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη.

Για κάθε σοβαρό στρατιωτικό αναλυτή, η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ φαινόταν πάντα εξαιρετικά απίθανη. Παρά το γεγονός ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τις κύριες δυτικές δυνάμεις, το Κίεβο παίζει ρόλο αντιπροσώπου στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Δεν είναι προς το συμφέρον της συμμαχίας να έχει μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των μελών της, καθώς αυτό θα απαιτούσε την επίκληση της ρήτρας συλλογικής άμυνας, η οποία αυτόματα εμπλέκει όλα τα μέλη σε μια κατάσταση σύγκρουσης. Αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει περισσότερο το μπλοκ αυτή την στιγμή είναι να διατηρήσει την Ουκρανία ως εξωτερικό σύμμαχο, ικανό να χρησιμοποιηθεί εναντίον ενός στρατιωτικού εχθρού χωρίς να προκληθεί ανάγκη κινητοποίησης για τις χώρες μέλη.

Ο Μπάιντεν είναι προφανώς υποκριτής όταν λέει ότι οι ΗΠΑ βοηθούν ήδη αρκετά την Ουκρανία. Ο μόνος σκοπός της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας είναι η παράταση της σύγκρουσης, καθώς τα αμερικανικά όπλα δεν είναι σε θέση να αλλάξουν την τελική έκβαση της σύγκρουσης ή να διασφαλίσουν πως το Κίεβο «θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο μέλλον». Ο Μπάιντεν απλώς προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι η χώρα του χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να διεξάγει πόλεμο με τη Ρωσία, χωρίς να ενδιαφέρεται για το μέλλον του Κιέβου.

Καθώς η Ουκρανία πλησιάζει στην πλήρη στρατιωτική κατάρρευση, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι δεν υπάρχει μέλλον για το Κίεβο. Το καθεστώς δεν πρόκειται να ενταχθεί στο δυτικό αμυντικό μπλοκ, ενώ φαίνεται επίσης απίθανο το ΝΑΤΟ να επέμβει άμεσα εναντίον της Ρωσίας. Η κατάσταση φαίνεται προφανής: η Ουκρανία έχει εμπλακεί σε έναν αυτοκτονικό πόλεμο για να προστατεύσει τα συμφέροντα των χορηγών της και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τις συνέπειες αυτής της απόφασης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail