Ουκρανία: Η Ρωσία δε θα κλιμακώσει, οι ΗΠΑ θα κλιμακώσουν

Ο πόλεμος αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία βρίσκεται σε άλλο ένα σημείο καμπής. Το πεδίο της μάχης μετατοπίζεται δραματικά στη ρωσική επικράτεια - κάτι που δεν είχε προηγούμενο ακόμη και στον Ψυχρό Πόλεμο. Το πώς θα εξελιχθεί αυτό θα είναι ένα σημαντικό γεγονός στην πολιτική του 21ου αιώνα.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν τρία καθοριστικά ζητήματα εδώ. Πρώτον, η στρατηγική του ΝΑΤΟ για το μέλλον, δεδομένης της συνειδητοποίησης στη Δύση ότι δεν τίθεται θέμα ήττας της Ρωσίας στην Ουκρανία- δεύτερον, η συνταγματική κρίση στο Κίεβο με την προεδρική θητεία του Βλαντιμίρ Ζελένσκι να έχει λήξει στις 21 Μαΐου- και, τρίτον, που έχει σχέση με όλα αυτά, οι προθέσεις της Ρωσίας.

Είναι βέβαιο πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αναθεωρούν τη στρατηγική τους, ενώ η Ρωσία ελπίζει να παραμείνει «με το ένα πόδι μπροστά» από τη Δύση, όπως το έθεσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση, καθώς τα πάει καλά στον πόλεμο φθοράς με την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μέχρι στιγμής την αποστολή «Creep» των ΗΠΑ να περάσει όλους τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς της βοήθειας προς την Ουκρανία και τελικά να παραβιάσει αυτά τα όρια.

Το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι πώς θα μπορούσε κανείς να εκλάβει τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης Μπάιντεν -που δηλώθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο- ότι δεν ευνοεί τη χρήση δυτικών όπλων από το Κίεβο για να επιτεθεί σε προπολεμικό ρωσικό έδαφος.

Έχει δημιουργηθεί ένα καθιερωμένο μοτίβο σύμφωνα με το οποίο όταν η Ουάσιγκτον λέει ότι κάποιο προηγμένο οπλικό σύστημα είναι εκτός ορίων για την Ουκρανία, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται πως το Κίεβο πρέπει απλώς να μείνει εκτός για μερικούς μήνες ώστε ο Μπάιντεν να περάσει την αυτοεπιβαλλόμενη κόκκινη γραμμή.

Ως εκ τούτου, η Ρωσία δε θα το εκλάβει αυτό ως την τελευταία λέξη της Ουάσινγκτον. Περιέργως, το έδαφος προετοιμάζεται για την απόρριψη του ταμπού, καθώς τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν παροτρύνουν τον Λευκό Οίκο να δώσει το πράσινο φως και τόσο οι New York Times όσο και η Washington Post αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να υποχωρήσει η κυβέρνηση στην επίσημη αμερικανική ευλογία για την επιτάχυνση των χτυπημάτων κατά της προπολεμικής Ρωσίας.

Οι New York Times και ο Guardian ανέφεραν την Πέμπτη, στην πραγματικότητα, μια αλλαγή ήδη στη θέση των ΗΠΑ που επιτρέπει πλέον στο ουκρανικό πυροβολικό που προμηθεύουν οι ΗΠΑ να ανταποδίδει πυρά σε ρωσικές πυροβολαρχίες πάνω από τα ρωσικά σύνορα από την περιοχή του Χάρκοβο και επίσης να στοχεύει συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώνονται στα σύνορα στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, μια νέα φάση πρόκειται να ξεκινήσει για την ολοκλήρωση της μάχης του Ντονμπάς, η οποία, ακόμη και μετά από δύο χρόνια, παραμένει ημιτελής. Τα οχυρωμένα ουκρανικά στρατιωτικά κέντρα στην περιοχή - το Ποκρόβσκ, το Κραματόρσκ και το Σλοβγιάνσκ - εξακολουθούν να απειλούν τη νότια περιφέρεια Ντονέτσκ.

Παρομοίως, το Βόλτσανσκ στα ρωσικά σύνορα απέναντι από την πόλη Μπέλγκοροντ και το Κουπιάνσκ, επίσης σημαντικό σημείο εφοδιασμού και σιδηροδρομικός κόμβος (σχεδόν 20 σιδηροδρομικές γραμμές διασταυρώνονται στην πόλη με περίπου τις μισές να οδηγούν κατευθείαν στη Ρωσία) αποτελούν αγκάθι για τη συνοριακή περιοχή της Ρωσίας.

Οι Ρώσοι δήλωσαν ανοιχτά ότι οι επανειλημμένες επιδρομές στην πόλη Μπέλγκοροντ και τα περίχωρά της από την περιοχή του Χάρκοβο έπρεπε να αντιμετωπιστούν με τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας». Ο ίδιος ο Πούτιν είχε μιλήσει γι' αυτό ήδη από τον Μάρτιο.

Από τις σημερινές ενδείξεις, οι ρωσικές επιχειρήσεις κατευθύνονται σε δύο ουκρανικές πόλεις κοντά στα σύνορα - το Βολτσάνσκ και το Λύπτσι. Η Ρωσία μπορεί να επεκτείνει το μέτωπο με μια επιδρομή στην περιφέρεια του Sumy, αλλά οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για την κατάληψη είτε του Sumy είτε του Kharkov φαίνεται απίθανη σε αυτό το στάδιο.

Σε μια αιχμηρή ανάλυση, ο γνωστός παρατηρητής της Ρωσίας Big Serge έγραψε την περασμένη εβδομάδα: «Ο κύριος σκοπός αυτών των μετώπων θα είναι να σταθεροποιήσουν τις ουκρανικές εφεδρείες στη θέση τους και να στερήσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να αντιδράσει σε άλλα μέτωπα. Αυτός ο πόλεμος δεν θα κερδηθεί ή θα χαθεί στο Χάρκοβο, αλλά στο Ντονμπάς, το οποίο παραμένει το αποφασιστικό θέατρο.

«Αυτή την στιγμή φαίνεται πως βρισκόμαστε σταθερά στη φάση της προετοιμασίας/διαμόρφωσης μιας ρωσικής καλοκαιρινής επίθεσης στο Ντονμπάς, η οποία (πιθανότατα μεταξύ άλλων) θα περιλαμβάνει μια ρωσική προώθηση στην πόλη Κωνσταντινέβκα. Αυτή είναι η τελευταία μεγάλη αστική περιοχή που θωρακίζει την προέλαση προς το Κραματόρσκ-Σλοβγιάνσκ από το νότο (υπενθυμίζοντας ότι αυτές οι δίδυμες πόλεις αποτελούν τον τελικό στόχο της ρωσικής εκστρατείας στο Ντονμπάς)».

Αναμενόμενη ρωσική καλοκαιρινή επίθεση

Ο Πούτιν αντέδρασε έντονα στις πρόσφατες επιθέσεις με πληρεξούσιο σε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας με δυτικό οπλισμό εντός της επικράτειάς της. Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι «αυτή η ατελείωτη κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες».

Όπως είπε, «τα όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς διαστημική αναγνώριση... η τελική επιλογή του στόχου και αυτό που είναι γνωστό ως αποστολή εκτόξευσης μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένους ειδικούς που βασίζονται σε αυτά τα δεδομένα αναγνώρισης, τεχνικής αναγνώρισης.

«Για ορισμένα συστήματα επίθεσης, όπως το Storm Shadow, αυτές οι αποστολές εκτόξευσης μπορούν να γίνουν αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ο ουκρανικός στρατός... Η εκτόξευση άλλων συστημάτων, όπως για παράδειγμα του ATACMS, βασίζεται επίσης σε δεδομένα διαστημικής αναγνώρισης, οι στόχοι εντοπίζονται και κοινοποιούνται αυτόματα στα αρμόδια πληρώματα που μπορεί να μην αντιλαμβάνονται καν τι ακριβώς βάζουν. Ένα πλήρωμα, ίσως και ουκρανικό, βάζει στη συνέχεια την αντίστοιχη αποστολή εκτόξευσης. Ωστόσο, η αποστολή τίθεται από εκπροσώπους χωρών του ΝΑΤΟ, όχι από τον ουκρανικό στρατό.

«Έτσι, αυτοί οι αξιωματούχοι από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτοί που εδρεύουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις μικρές ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει... να έχουν κατά νου ότι οι χώρες τους είναι μικρές και πυκνοκατοικημένες, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν αρχίσουν να μιλούν για χτυπήματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και, χωρίς αμφιβολία, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».

Σημαντικό είναι πως ο Πούτιν υπογράμμισε: «Εάν η Ευρώπη αντιμετώπιζε αυτές τις σοβαρές συνέπειες, τι θα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία των στρατηγικών μας όπλων; Είναι δύσκολο να πούμε. Μήπως αναζητούν μια παγκόσμια σύγκρουση; Νομίζω ότι ήθελαν να συμφωνήσουν για τα στρατηγικά όπλα... Θα περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια».

Ωστόσο, πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί απλώς να έχει βαλτώσει την ιδέα της χρήσης δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς για την καταστροφή των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας βαθιά μέσα στο έδαφός της μέχρι να τελειώσει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον (9-11 Ιουλίου), ώστε να κρατήσει το κοπάδι ενωμένο.

Εξίσου, ο Μπάιντεν μπορεί να υπολογίσει ότι είναι σκόπιμο να εντείνει την ένταση με τη Ρωσία αντί να αφήσει το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μπορεί να μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να μιλήσει στους νομοθέτες. Ο Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Tzachi Hanegbi δήλωσε την Τετάρτη στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan του Ισραήλ, ότι «αναμένουμε άλλους επτά μήνες μάχης» στη Γάζα. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη επισημάνει τη Μέση Ανατολή ως το μεγαλύτερο λάθος της εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν. Εδώ βρίσκεται ο πραγματικός κίνδυνος.

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη συνέπεια στα ρωσικά λόγια πως το βάθος της προτεινόμενης ρυθμιστικής ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των δυτικών συνόρων θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από λόγους ασφαλείας. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ρητά πρόσφατα ότι η ζώνη ασφαλείας μπορεί όχι μόνο να περιλαμβάνει το Κίεβο αλλά και να εκτείνεται μέχρι τα πολωνικά σύνορα, εάν η Δύση στείλει στο Κίεβο όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη ο Πούτιν αμφισβήτησε τη νομιμότητα της παραμονής του Ζελένσκι στην εξουσία στο Κίεβο μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας στις 21 Μαΐου.

Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Μπάιντεν. Αλλά τα σημάδια δεν είναι καλά. Η Γερμανία, η οποία είναι ο στενότερος ευρωπαϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ, προφανώς αλλάζει ρότα και τώρα λέει ότι η αμυντική δράση της Ουκρανίας «δεν περιορίζεται στο δικό της έδαφος, αλλά [μπορεί] να επεκταθεί και στο έδαφος του επιτιθέμενου».

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου δήλωσε πως η προηγούμενη θέση του Βερολίνου ότι η Ουκρανία δε θα χρησιμοποιούσε γερμανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος ήταν «μια δήλωση γεγονότων» που ίσχυε εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν ίσχυε απαραίτητα για το μέλλον. Αρνήθηκε να αποκαλύψει τις ακριβείς συμφωνίες του Βερολίνου με το Κίεβο για τη χρήση γερμανικών όπλων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail