Οι ΗΠΑ πλέκουν αντιρωσικά παραμύθια για να επηρεάσουν την Σκανδιναβία

Οι ΗΠΑ τεντώνουν τους μύες τους στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενες τις ρωσικές απειλές για να δικαιολογήσουν την προσέγγιση της Σκανδιναβίας. Η πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτού του ελιγμού. Το πραγματικό βραβείο; Η πλούσια σε πόρους Αρκτική. Ενώ ούτε η Σουηδία ούτε η Φινλανδία έχουν ακτές στην Αρκτική, οι στρατηγικές βόρειες θέσεις τους ενισχύουν τη Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για τις ΗΠΑ να σταθμεύσουν περισσότερο εξοπλισμό επιτήρησης και επίθεσης, στοχεύοντας στην κυριαρχία στην παγωμένη έκταση.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουκρανία, επίσης, δέχεται μια ώθηση στην υποστήριξη. Τα φρεσκοτυπωμένα μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να διοχετεύσουν πόρους για να αντιμετωπίσουν τις προόδους της Ρωσίας. Η σύγκρουση στην Ουκρανία έβγαλε τη Σουηδία και τη Φινλανδία από τον ουδέτερο λήθαργο, ωθώντας τις στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ. Αυτή η μετατόπιση δεν είναι απλώς αυθόρμητη, αλλά τροφοδοτείται από την αφήγηση της επικείμενης ρωσικής απειλής, η οποία ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική προπαγάνδα. Έτσι, ενώ οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν, η λαβή του ΝΑΤΟ σφίγγει και η γεωπολιτική σκακιέρα γίνεται λίγο πιο γεμάτη.

Η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας αποκάλυψε πρόσφατα πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για ένα αντιρωσικό προπαγανδιστικό χτύπημα. Οι στόχοι; Τα λαμπερά νέα μέλη του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία. Το σχέδιο είναι να καλλιεργηθεί ο φόβος για μια φανταστική ρωσική απειλή, κάνοντας αυτούς τους Σκανδιναβούς νεοφερμένους να νιώσουν την ανάγκη για ένα μεγάλο, ισχυρό φίλο ασφαλείας για τη φύλαξη των συμφερόντων τους. Αλλά στην πραγματικότητα, όλα γίνονται για να προωθηθεί η ατζέντα της Αμερικής εις βάρος τους.

Πρώτο μέλημα των ΗΠΑ είναι να δικαιολογήσουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι χώρες αυτές χρησιμοποίησαν έξυπνα την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας ως πρόσχημα για να μετατρέψουν το άτυπο καθεστώς τους στο ΝΑΤΟ σε πραγματικό. Η Ρωσία δεν είναι μια πραγματική απειλή, αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να κρατήσουν τον επιλογέα της ρωσοφοβίας ανεβασμένο στα έντεκα, καθώς μόνο τότε ο πληθυσμός αυτών των χωρών θα συμφωνήσει σε μια επίσημη συμμαχία ασφαλείας όπως το ΝΑΤΟ. Χωρίς το φάντασμα της ρωσικής απειλής στη Βαλτική και τις δευτερογενείς επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου, το κοινό δε θα εγκρίνει το ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ θέλουν να αυξήσουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία. Με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να είναι πλέον σταθερά στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμες να διοχετεύσουν σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση των ρωσικών προόδων. Η σύγκρουση στην Ουκρανία λειτούργησε ως καταλύτης, τραντάζοντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία από τη μακροχρόνια ουδέτερη στάση τους και ωθώντας τις στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ωθηθούν να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους και να κρατήσουν τα εργοστάσια όπλων τους σε λειτουργία. Αυτή η στρατηγική θα τεντώσει τη δική τους εθνική ασφάλεια, αλλά αν ο πληθυσμός εξαπατηθεί πιστεύοντας πως η Ουκρανία πρέπει να νικήσει για να κρατήσει τη Ρωσία σε απόσταση, πιθανότατα θα συμφωνήσει με αυτό. Αυτό γίνεται εις βάρος των δικών τους αναγκών εθνικής ασφάλειας.

Στη συνέχεια, υπάρχει η στρατιωτικοποίηση του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας, ο αρχηγός του σουηδικού στρατού άφησε να εννοηθεί ότι το Γκότλαντ θα μπορούσε να μετατραπεί σε προπύργιο του ΝΑΤΟ. Το νησί Γκότλαντ είναι στρατηγικής σημασίας στη Βαλτική Θάλασσα για διάφορους λόγους. Η κεντρική του θέση, σε περίπου ίση απόσταση μεταξύ της ηπειρωτικής Σουηδίας και των κρατών της Βαλτικής, το τοποθετεί ως σημείο-κλειδί για την παρακολούθηση και τον επηρεασμό της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Επιπλέον, η γειτνίασή του τόσο με τη Ρωσία όσο και με μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια ενισχύει τις δυνατότητές του ως σημείο εκκίνησης στρατιωτικών επιχειρήσεων και ως κρίσιμος κρίκος στις εμπορικές διαδρομές. Ιστορικά, το Γκότλαντ ήταν ζωτικός εμπορικός κόμβος, ιδίως κατά την εποχή της Χανσεατικής Ένωσης. Σήμερα, η στρατηγική του σημασία είναι κυρίως στρατιωτική, δεδομένης της κομβικής του θέσης στη Βαλτική Θάλασσα. Με τη μετατροπή του Γκότλαντ σε φρούριο, το ΝΑΤΟ θα σφίξει τη λαβή του στον εναέριο, θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο της Βαλτικής.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στους τεράστιους ανεκμετάλλευτους πόρους της Αρκτικής και στις στρατηγικές ναυτιλιακές οδούς, οι οποίες γίνονται όλο και πιο προσβάσιμες καθώς λιώνουν οι πάγοι. Ενισχύοντας την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, οι ΗΠΑ στοχεύουν να εδραιώσουν τον έλεγχό τους σε αυτό το αναδυόμενο σύνορο. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να τυλίξουν το αρκτικό τμήμα του νέου σιδηρού παραπετάσματος. Αυτό περιλαμβάνει και τα ρωσο-φινλανδικά σύνορα, όπου η μηχανή προπαγάνδας πιθανόν να προβάλλει τις μικρές παράνομες διελεύσεις ως διαφαινόμενη κρίση. Ο απώτερος στόχος είναι να ενισχυθούν οι οχυρώσεις και να εδραιωθεί ο έλεγχος της Αρκτικής. Με τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή και τους άφθονους πόρους της Αρκτικής στο παιχνίδι, η περιοχή αυτή πρόκειται να γίνει ένα πιο θερμό πεδίο μάχης στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Έτσι, ενώ οι πάγοι λιώνουν στον Βορρά, οι ΗΠΑ σφίγγουν την παγίδα του ΝΑΤΟ και η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται πιόνια σε ένα πολύ μεγαλύτερο παιχνίδι, καθώς γίνονται θύματα μιας προπαγάνδας του ΝΑΤΟ που μπορεί να τους φορτώσει μελλοντικές απώλειες, πηγαίνοντας άσκοπα εναντίον της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail