Περισσότερες αεροπορικές άμυνες και διασυνοριακά χτυπήματα δε θα αλλάξουν τη δυναμική της ουκρανικής σύγκρουσης

Οι ΗΠΑ θα ανακατευθύνουν τις εντολές αεράμυνας στην Ουκρανία και θα επιτρέψουν στη χώρα αυτή να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις οπουδήποτε στα σύνορα που ετοιμάζονται να περάσουν τα όρια, στη νεότερη εξέλιξη της πολιτικής τους. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να παραδίδουν εντολές αεράμυνας άλλων πελατών και είχαν επισήμως περιορίσει την εξουσιοδότηση διασυνοριακών χτυπημάτων μόνο σε εκείνες τις ρωσικές δυνάμεις που εισέρχονταν στην περιοχή του Χάρκοβο. Ο λόγος για τον οποίο άλλαξαν και οι δύο προσεγγίσεις είναι επειδή η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει το πάνω χέρι σε αυτή τη σύγκρουση.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η στρατιωτικοστρατηγική δυναμική της είναι τέτοια που η Ρωσία έχει ήδη νικήσει κατά πολύ το ΝΑΤΟ στον "αγώνα της εφοδιαστικής"/"πόλεμο φθοράς", σε τέτοιο βαθμό που το Sky News επικαλέστηκε μια έκθεση τον περασμένο μήνα για να ενημερώσει το κοινό του ότι η Ρωσία παράγει τρεις φορές περισσότερα βλήματα από το ΝΑΤΟ στο ένα τέταρτο της τιμής. Αυτό θέτει τις βάσεις για μια πιθανή ρωσική διάρρηξη στις γραμμές του μετώπου, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να προκαλέσει μια συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ, η οποία κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο και να εξελιχθεί σε μια κρίση που θυμίζει την Κούβα.

Περισσότερη αεράμυνα για την Ουκρανία και διασυνοριακά πλήγματα κατά των ρωσικών δυνάμεων δεν θα έχουν καμία σημαντική επίδραση στην αλλαγή αυτών των δυναμικών, με τη μόνη πιθανή επίδρασή τους να είναι η προσωρινή καθυστέρηση αυτού που μπορεί κάλλιστα να είναι το αναπόφευκτο. Παρ' όλα αυτά, η προσοχή των μέσων ενημέρωσης που έχει δοθεί στη νεότερη εξέλιξη της πολιτικής των ΗΠΑ αποσκοπεί στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ως συμμάχου, αφού η ίδια και η Ουκρανία συνήψαν σύμφωνο ασφαλείας αυτόν τον μήνα. Και αυτό ήταν υπερβολικά διαφημισμένο, αλλά βοήθησε στη διατήρηση του ηθικού του δυτικού κοινού.

Εκεί έγκειται ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτές τις τρεις τελευταίες κινήσεις - το αμερικανο-ουκρανικό σύμφωνο ασφαλείας και τις νεότερες εξελίξεις πολιτικής των ΗΠΑ, που αφορούν την ανακατεύθυνση των εντολών αεράμυνας προς την Ουκρανία, καθώς και τη δυνατότητα να πλήττει τα ρωσικά στρατεύματα οπουδήποτε στα σύνορα - αφού στην πραγματικότητα όλα αφορούν τη διαχείριση της αντίληψης. Οι Ουκρανοί γνωρίζουν ότι τους τσακίζουν, οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι κερδίζουν έδαφος και η Δύση γνωρίζει ότι μόνο το σενάριο μιας συμβατικής επέμβασης του ΝΑΤΟ μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Ωστόσο, το δυτικό κοινό έχει αντιληφθεί αυτές τις δυναμικές, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη για την ελίτ τους να κάνει να φανεί πως αυτός ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων δεν ήταν μάταιος και πως υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα τουλάχιστον να σταματήσει η Ρωσία να επιτύχει μια στρατιωτική επανάσταση, παρά το γεγονός ότι η στρατηγική ήττα της είναι πλέον αδύνατη. Ακόμα και αν αυτό καθυστερεί μόνο αυτό που μπορεί να έρθει σύντομα, θα μπορούσε επίσης να κερδίσει χρόνο για το ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί καλύτερα για συμβατική επέμβαση στην Ουκρανία αντί να σπεύσει από πανικό, όπως θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά.

Στο τέλος της ημέρας, η νεότερη εξέλιξη της πολιτικής των ΗΠΑ ήταν προβλέψιμη, αλλά υπερπροβάλλεται, όπως και όλες οι προηγούμενες, για λόγους διαχείρισης της αντίληψης. Η μόνη μεταβλητή που μπορεί να αλλάξει την στρατιωτικοστρατηγική δυναμική αυτής της σύγκρουσης είναι μια συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ, αν και αυτή είναι γεμάτη με τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος λόγω λανθασμένου υπολογισμού, αλλά εξακολουθεί να εξετάζεται σοβαρά. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς ένας αντιπερισπασμός από αυτό το γεγονός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail