Η Παγκόσμια Τράπεζα αυξάνει τις εκτιμήσεις για τη ρωσική οικονομική ανάπτυξη

pixabay / LENA15
Freepen.gr - Η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας με βάση αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές 2024, το ΑΕΠ της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 2,9% φέτος και κατά 1,4% το 2025. Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση από την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,2% και 1,1% αντίστοιχα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2023, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 3,6% πέρυσι, μια απότομη αύξηση από την πρόβλεψή της του Ιανουαρίου για 2,6% και την πρόβλεψή της του Οκτωβρίου για 1,6%.

«Η αναβάθμιση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ιδιωτική ζήτηση, η οποία υποστηρίζεται από τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια, τα δημοσιονομικά μέτρα και τη σφιχτή αγορά εργασίας», έγραψε το ίδρυμα, σημειώνοντας ότι οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες έχουν επίσης ενισχύσει τη δραστηριότητα.

Ανέφερε ακόμη πως «ενώ η μεταφορά από την ισχυρή ανάπτυξη στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024 αναμένεται να ενισχύσει τη δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, η αναμενόμενη αυστηροποίηση των μακροπροληπτικών μέτρων και η μείωση της παροχής επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων θα μετριάσουν την ιδιωτική ζήτηση».

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι οι εμπορικοί δεσμοί της Ρωσίας με την Κίνα έχουν αυξηθεί- περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε κινεζικό γουάν εν μέσω της συνεχιζόμενης «στροφής» της Μόσχας προς την Ανατολή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail