Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία έχουν ένα μαθηματικό πρόβλημα

Παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ πως θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με ό,τι χρειάζεται για να πολεμήσει τους Ρώσους, τα μαθηματικά από την πλευρά των ΗΠΑ δε βγαίνουν. Τι εννοώ; Αν υπολογίσετε τι παράγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και αφαιρέσετε αυτό που καταναλώνει η Ουκρανία με καθημερινά πυρά -είτε μιλάμε για οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών, ATACMS ή πυραύλους Patriot- οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολείπονται κατά πολύ.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον πύραυλο Patriot. Το 2010, η Lockheed Martin είχε παράγει πάνω από 10.000 πυραύλους Patriot. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αυτή η ποσότητα δεν ανήκε αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες; Σύμφωνα με τη Wikipedia, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκεύασαν "1.106 εκτοξευτές στις ΗΠΑ (483 ήταν σε υπηρεσία το 2010). Πάνω από 250 εκτοξευτές εξήχθησαν σε 18 χώρες".

Μια πυροβολαρχία PATRIOT (δηλαδή η βασική μονάδα βολής) αποτελείται από ένα ραντάρ φασικής συστοιχίας, έναν σταθμό ελέγχου εμπλοκής, υπολογιστές, εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας και έως και οκτώ εκτοξευτές, καθένας από τους οποίους περιέχει τέσσερις έτοιμους προς εκτόξευση πυραύλους. Σε μια πυροβολαρχία αντιστοιχούν περίπου 90 στρατιώτες, αλλά τρεις στρατιώτες στο σταθμό ελέγχου εμπλοκής είναι το μόνο προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία της πυροβολαρχίας στη μάχη. Η πρώτη πολεμική χρήση του PATRIOT έγινε στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου.

Οι πύραυλοι PAC-3 MSE εκτοξεύονται από το σύστημα αεράμυνας Patriot, που κατασκευάζεται από την Raytheon, και βασίζονται στην κινητική δύναμη για να καταρρίψουν ένα ευρύ φάσμα εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ καθώς και αεροσκαφών.

Η Lockheed βρίσκεται σε συμφωνία με τον αμερικανικό στρατό για την επίτευξη ετήσιου ρυθμού παραγωγής 550 πυραύλων στο εργοστάσιό της στο Αρκάνσας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Δεκέμβριο στο Defense News, η Brenda Davidson, αντιπρόεδρος της εταιρείας για τα προγράμματα PAC-3, δήλωσε ότι είχαν επιτύχει ρυθμό 500 ετησίως.

Οπότε, κάντε τα μαθηματικά. Αν υπήρχαν 10.000 πύραυλοι το 2010 και η Lockheed παρήγαγε 500 το χρόνο, στο τέλος του 2023 θα υπήρχαν επιπλέον 6.500. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως τα αμερικανικά και παγκόσμια αποθέματα είναι πολύ λιγότερα. Η Σαουδική Αραβία εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους Patriot προσπαθώντας να νικήσει πυραύλους των Χούτι κατά τη διάρκεια του πολέμου τους, ο οποίος ξεκίνησε το 2015. Από το 2021, οι Χούτι εκτόξευσαν 430 πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Εάν χρησιμοποιήθηκαν συστοιχίες πυραύλων Patriot για να προσπαθήσουν να νικήσουν αυτή την απειλή, αυτό σημαίνει ότι δαπανήθηκαν 860 πύραυλοι Patriot (δηλαδή, εκτοξεύεις δύο πυραύλους εναντίον κάθε εισερχόμενου πυραύλου). Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2023, υπήρχαν μόνο 15.640 πύραυλοι Patriot, αν δεν είχε εκτοξευτεί κανένας σε άλλες συγκρούσεις.

Γνωρίζουμε όμως πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Σκεφτείτε αυτούς τους αριθμούς:

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περίπου 7.400 πυραύλους και 3.700 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed σε στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της 22μηνης εισβολής της, δήλωσε το Κίεβο την Πέμπτη, καταδεικνύοντας την τεράστια κλίμακα των εναέριων επιθέσεων της Μόσχας.

Η ουκρανική αεράμυνα μπόρεσε να καταρρίψει 1.600 από τους πυραύλους και 2.900 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ σε τηλεοπτικά σχόλια. "Είμαστε αντιμέτωποι με

Εάν οι πύραυλοι Patriot είχαν εκτοξευθεί σε κάθε έναν από τους ρωσικούς πυραύλους - και πάλι με τη χρήση των δύο Patriot για κάθε εισερχόμενο πύραυλο - η Ουκρανία, θεωρητικά, θα είχε δαπανήσει 14.800 Patriot. Ας το αφαιρέσουμε αυτό από τα 15.640, το οποίο αφήνει ένα μεγάλο σύνολο 840 πυραύλων Patriot στο αμερικανικό απόθεμα. Εν ολίγοις, αν η Ουκρανία βασίζεται στο σύστημα Patriot ως κύρια επιλογή αεράμυνας, την έχει πατήσει.

Σκεφτείτε τι συνέβη στις 29 Δεκεμβρίου 2023 στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 122 πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι και 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 58 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 160[1] σε μια νυχτερινή πανεθνική επίθεση[3][4] που διήρκεσε έως και 18 ώρες[5] Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ισχυρίστηκε ότι αναχαίτισε 87 πυραύλους και 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εάν το σύστημα Patriot χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, αυτό σημαίνει ότι δαπανήθηκαν 244 πύραυλοι Patriot. Δείτε το με διαφορετικό τρόπο - μέσα σε μία ημέρα η Ουκρανία θα είχε χρησιμοποιήσει σχεδόν το 50% όσων μπορεί να παράγει η Lockheed Martin σε ένα χρόνο. Δεν χρειάζεται να έχετε πτυχίο σε προχωρημένους υπολογισμούς για να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό είναι μη βιώσιμο για την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ομολογώ πως δε γνωρίζω ακριβώς πόσοι πύραυλοι Patriot έχουν εκτοξευθεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με το Newsweek, η Ουκρανία παρέλαβε το πρώτο της σύστημα Patriot στις αρχές του 2023, οπότε ο ρυθμός καύσης που προέβλεψα υπερβάλλει στην πραγματική δαπάνη των πυραύλων Patriot. Ωστόσο, το θεμελιώδες σημείο παραμένει - οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να παράγουν τον όγκο των πυραύλων Patriot που απαιτούνται για την αναχαίτιση των ρωσικών επιθέσεων. Και η Ουκρανία δεν είναι το μόνο θέατρο πολέμου όπου χρησιμοποιούνται οι Patriot. Ας μην ξεχνάμε το Ισραήλ. Το Ιράν μάσησε μια σημαντική ποσότητα των προμηθειών Patriot του Ισραήλ με την μαζική επίθεση με drone και πυραύλους τον Απρίλιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail