Οι ΗΠΑ προειδοποιήθηκαν για το "χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα"

pixabay / pasja1000
Freepen.gr -
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και η εκτίναξη του χρέους αποτελούν "αυξανόμενο κίνδυνο" για την παγκόσμια οικονομία και πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, προειδοποίησε την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το εθνικό χρέος της χώρας συσσωρεύεται, πλησιάζοντας τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ εκτινάχθηκε από 1,4 τρισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2022 σε 1,7 τρισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το επίσημο όργανο παρακολούθησης των δημοσιονομικών στις ΗΠΑ, προέβλεψε νωρίτερα αυτό το μήνα πως το έλλειμμα είναι πιθανό να φθάσει τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 7% του ΑΕΠ.

"Τέτοια υψηλά ελλείμματα και χρέος δημιουργούν έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, τροφοδοτώντας δυνητικά το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος χρηματοδότησης και έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την ομαλή μετακύλιση των υποχρεώσεων που λήγουν", ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την επισκόπηση των οικονομικών πολιτικών των ΗΠΑ βάσει του "άρθρου IV".

"Αυτά τα χρόνια δημοσιονομικά ελλείμματα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική και επίμονη αναντιστοιχία πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως", πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το ανώτατο όριο του χρέους τους, το οποίο είχε οριστεί νομικά στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, τον Ιανουάριο του 2023. Μετά από μήνες προειδοποιήσεων σχετικά με επικείμενη χρεοκοπία από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Ιούνιο του 2023 ένα νομοσχέδιο για το χρέος που ανέστειλε το ανώτατο όριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail