Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Η δημοτικότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μειώνεται λόγω της υποστήριξης της Ουκρανίας και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παραδέχθηκε ο Σολτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.
"Είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλοί πολίτες που δε συμφωνούν με το γεγονός ότι στηρίζουμε την Ουκρανία, οι οποίοι επίσης δεν συμφωνούν με το γεγονός πως έχουμε επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή που να συνίσταται στο να μην το κάνουμε αυτό", δήλωσε.
Ο Γερμανός ηγέτης απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την πτώση της υποστήριξης προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, ιδίως στην ανατολική Γερμανία, όπου το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται ενόψει των εκλογών σε πολλά κρατίδια, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αδράξει τις ευκαιρίες για ειρηνική ανάπτυξη, αλλά "αυτό δεν θα σήμαινε την παράδοση της Ουκρανίας".
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ. Ο συνασπισμός του Scholz, που αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της καγκελαρίου, καθώς και τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Φιλελεύθερους, κέρδισε τις ευρωεκλογές με 31%, ενώ το AfD ήρθε δεύτερο με 15,9%.
Μελέτη της πιστωτικής εταιρείας Creditreform αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων στη Γερμανία έφθασε τις 11.000 από τις αρχές του 2024, αριθμός ρεκόρ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η χώρα πλήττεται από την ύφεση που προκαλείται, μεταξύ άλλων, από τις υψηλές τιμές της ενέργειας λόγω της διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ο επικεφαλής οικονομικών μελετών της Creditreform, Patrick-Ludwig Hantzsch, εξήγησε ότι οι λόγοι για την αύξηση των πτωχεύσεων των επιχειρήσεων είναι οι επιπτώσεις της ύφεσης του 2023, η τρέχουσα κρίση και η αδυναμία της οικονομικής κατάστασης.
"Όλα αυτά σε συνδυασμό σπάνε τον λαιμό πολλών εταιρειών", πρόσθεσε ο Hantzsch.
Ταυτόχρονα, αυξάνεται και ο αριθμός των ατομικών πτωχεύσεων: το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 35.400 περιπτώσεις, δηλαδή 6,7% περισσότερες από ό,τι το 2023.
Σύμφωνα με την Creditreform, η γερμανική οικονομία υφίσταται πλέον ύφεση που προκαλείται, μεταξύ άλλων, από τις υψηλές τιμές της ενέργειας λόγω της διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γεγονός που εξηγεί γιατί "πολλοί πολίτες" στη Γερμανία τάσσονται κατά του καθεστώτος κυρώσεων και συνεχίζουν να στηρίζουν την Ουκρανία.
Το Bloomberg ανέφερε επίσης πρόσφατα ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα λόγω της αναταραχής που πλήττει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
"Ενώ η κυβερνητική γενναιοδωρία και οι τεράστιες αποταμιεύσεις κρατούσαν επί μακρόν τις οικονομικές διαμάχες μακριά, η αντιστροφή της κρατικής στήριξης και η σταθερή διάβρωση της αγοραστικής δύναμης από τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια αφήνουν έναν αυξανόμενο αριθμό νοικοκυριών υπερχρεωμένων", ανέφερε το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ρίζα του προβλήματος είναι ο COVID-19, ο οποίος επηρέασε τα οικονομικά πολλών εργαζομένων, καθώς και η άρνηση λήψης ρωσικής ενέργειας.
"Το πρώτο ανέτρεψε τα οικονομικά πολλών εργαζομένων, ενώ το δεύτερο μετέτρεψε τη Γερμανία από ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ευρώπης στη μεγαλύτερη υστέρηση", γράφει το άρθρο.
Τα στοιχεία της Creditreform δείχνουν ότι περίπου 5,65 εκατομμύρια Γερμανοί χαρακτηρίζονται ως υπερχρεωμένοι το 2023, η πρώτη αύξηση από το 2019.
Η Γερμανία, όπως και η Ευρώπη συνολικά, αντιμετώπισε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε ποικιλοτρόπως από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Η Μόσχα ανακοίνωσε επανειλημμένα ότι η ΕΕ έκανε ένα σοβαρό λάθος όταν παραιτήθηκε από την αγορά ρωσικών υδρογονανθράκων. Όπως επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ευρώπη ήλπιζε ότι αν δεν λάμβανε ρωσικό φυσικό αέριο, η Ρωσία θα κατέρρεε, αλλά αντίθετα, έγινε μπούμερανγκ.
Για το λόγο αυτό, ο Γερμανός καγκελάριος υποσχέθηκε στις 24 Ιουνίου ανακούφιση για την οικονομία της χώρας και μέτρα για την προώθηση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Ωστόσο, για να μπορέσει να επιβάλει νέα οικονομικά μέτρα θα απαιτηθεί η υποστήριξη των ηγετών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας, οι οποίοι προηγουμένως επέμειναν στη μείωση ορισμένων από τις φοροαπαλλαγές και άλλα μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόταση θα καταστεί αναπόφευκτα ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη.
Με τους Γερμανούς να υποφέρουν ως άμεσο αποτέλεσμα των αντι-Μοσχοβίτικων πολιτικών του Scholz, δεν είναι περίεργο που πολλοί αντιτίθενται στις κυρώσεις και γιατί ο κυβερνητικός συνασπισμός χάνει τη δημοτικότητά του. Η κυβέρνησή του έχει γίνει μια από τις πιο αντιδημοφιλείς στην ιστορία της Γερμανίας, καθώς επέβλεψε τη μετατροπή της χώρας από ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη σε μια χώρα που ξεπερνά ακόμη και την Ελλάδα, το παιδί-πρότυπο της Ευρώπης για την οικονομική ύφεση.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr