«Ψηφιακές αλυσίδες θανάτου»: Η σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας στον πόλεμο

Η Palantir Technologies, η Starlink και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις πολεμικές εφαρμογές των προϊόντων τους σε αμάχους στη Γάζα, μετατρέποντας την πολιορκημένη λωρίδα σε πεδίο δοκιμών για την τεχνολογία τους;

Τα τελευταία χρόνια, η διασταύρωση της τεχνολογίας και του πολέμου έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κοινής γνώμης, εγείροντας βαθιά ηθικά και νομικά ερωτήματα σχετικά με την κρατική στρατιωτική χρήση προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων. Ο ρόλος της προηγμένης ανάλυσης δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις σύγχρονες συγκρούσεις βρίσκεται υπό έντονο έλεγχο, ιδίως όταν διακυβεύονται ζωές αμάχων.

Anis Raiss - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς η γενοκτονία στη Γάζα προχωράει, η προσοχή στρέφεται στις εταιρείες των οποίων οι τεχνολογίες μπορεί να διευκολύνουν τις καθημερινές φρικαλεότητες του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και η αμερικανική Palantir Technologies.

Ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) παρεμβαίνει για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γενοκτονία, οι βαρόνοι της τεχνολογίας που σχεδιάζουν και προμηθεύουν τα εργαλεία του πολέμου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητοι.

Από τις 8 Οκτωβρίου, πάνω από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε μια βίαιη σύγκρουση που έχει αφήσει περισσότερες απώλειες από όλους τους άλλους πολέμους μαζί τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή η συγκλονιστική απώλεια αθώων ζωών έχει ανανεώσει τον έλεγχο των τεχνολογιών που εσφαλμένα και συστηματικά στοχεύουν αμάχους αντί για μαχητές.

Η ενσωμάτωση της Palantir στο Ισραήλ

Εταιρείες όπως η Palantir Technologies, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Alex Karp, έχουν εμπλακεί στην ενεργοποίηση ορισμένων από αυτές τις φρικαλεότητες. Η προηγμένη ανάλυση δεδομένων και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της που υποτίθεται ότι παρέχουν «στόχευση ακριβείας» σκοτώνουν μαζικά αμάχους και έχουν μετατρέψει τον πόλεμο σε μια υπολογισμένη και συστηματική εκστρατεία εξόντωσης με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη.

Η Palantir Technologies ιδρύθηκε το 2003 από τον Karp και τον Peter Thiel και εξελίχθηκε από μια μυστικοπαθή νεοσύστατη επιχείρηση ανάλυσης δεδομένων σε ακρογωνιαίο λίθο των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων και των υπηρεσιών πληροφοριών. Αρχικά χρηματοδοτήθηκε από τον βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της CIA, την In-Q-Tel, και τα τεχνολογικά προϊόντα της Palantir έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, όπως το FBI, το Υπουργείο Άμυνας και διάφορα αστυνομικά τμήματα.

Αυτή η βαθιά διαπλοκή με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τους στρατιωτικούς φορείς άνοιξε το δρόμο για την στρατηγική ευθυγράμμιση της Palantir με το Ισραήλ.

Η εμπλοκή του τεχνολογικού γίγαντα στο Ισραήλ προϋπήρχε των επίσημων συμφωνιών του κατά πολλά χρόνια. Η εταιρεία δημιούργησε ένα γραφείο στο Τελ Αβίβ το 2015, σε στρατηγική τοποθεσία με θέα στη λεωφόρο Rothschild από τη μία πλευρά και στην οδό Yehuda Halevy από την άλλη.

Η τοποθεσία αυτή υπογραμμίζει τη βαθιά ενσωμάτωση της εταιρείας στο ισραηλινό οικοσύστημα τεχνολογίας. Ο ίδιος ο Karp υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς της Palantir με το Ισραήλ σε συνέντευξή του στο Fox Business το Δεκέμβριο του 2023, δηλώνοντας: «Είμαστε πολύ γνωστοί στο Ισραήλ. Το Ισραήλ εκτιμά το προϊόν μας".

Η επισημοποίηση της εταιρικής σχέσης

Η εταιρική σχέση μεταξύ της Palantir και του στρατού του Ισραήλ άρχισε να εδραιώνεται με την υπογραφή επίσημης συμφωνίας στις 12 Ιανουαρίου 2024 - τρεις μήνες μετά την έναρξη της γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα - μετά από μια επίσκεψη στελεχών της εταιρείας στο Ισραήλ, κατά την οποία πραγματοποίησαν την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της χρονιάς στο Τελ Αβίβ.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Palantir, Josh Harris, «και τα δύο μέρη συμφώνησαν αμοιβαία να αξιοποιήσουν την προηγμένη τεχνολογία της Palantir για την υποστήριξη αποστολών που σχετίζονται με τον πόλεμο», ένας ευφημισμός για αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως παροχή δυνατότητας για γενοκτονικές ενέργειες.

Το οπλοστάσιο των τεχνολογικών εργαλείων της Palantir -που μοιάζει με ψηφιακά όπλα μαζικής καταστροφής- χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τον στρατό κατοχής, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για τη συνενοχή της εταιρείας στη συνεχιζόμενη γενοκτονία.

Η βάναυση πραγματικότητα της ακρίβειας

Το πρόσφατο μακελειό στη Ράφα στις 26 Μαΐου, κατά το οποίο το Ισραήλ βομβάρδισε έναν προσφυγικό καταυλισμό, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, και ο θάνατος επτά εργαζομένων της World Central Kitchen τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών, αναδεικνύουν τη βάναυση κατάχρηση της λεγόμενης τεχνολογίας «ακριβείας» της Palantir.

Το σύστημα TITAN της εταιρείας, το οποίο προωθείται ως ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης υψηλής ακρίβειας που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της ακρίβειας στόχευσης, αποτελεί την επιτομή των προβλημάτων με τις ισχυριζόμενες δυνατότητες υψηλής ακρίβειας της Palantir. Ενώ δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ότι το TITAN, συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται από το Ισραήλ, οι τεχνολογικοί ισχυρισμοί της εταιρείας είναι αναπόσπαστο μέρος των ευρύτερων προσφορών προϊόντων της, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούνται από το Τελ Αβίβ.

Το σύστημα TITAN της Palantir, το οποίο προωθείται στην αγορά ως σύστημα που παρέχει πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικό χρόνο και ενσωματώνει δεδομένα αισθητήρων για ακρίβεια, διαφημίζεται για τη μείωση των παράπλευρων ζημιών. Ωστόσο, στη Γάζα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας της Palantir δεν απέτρεψε αλλά διευκόλυνε εκτεταμένες απώλειες και καταστροφές μεταξύ των αμάχων. Οι τραγωδίες στη Ράφα και οι θάνατοι εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αποκαλύπτουν την τραγελαφική ειρωνεία και το καταστροφικό ανθρώπινο κόστος αυτής της «ακρίβειας».

Η συνεργασία έχει ενσωματώσει βαθιά την Palantir στη στρατιωτική υποδομή του Ισραήλ, παρέχοντας μια τεχνολογική ή «ψηφιακή» ραχοκοκαλιά για τις βαρβαρότητες στη Γάζα και σε άλλα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τιτάνες της τεχνολογίας στον πόλεμο

Δεδομένου ότι η Palantir δραστηριοποιείται στο Ισραήλ από το 2015, η χρονική στιγμή της στρατηγικής συμφωνίας, που ονομάστηκε «Σύμπραξη για την τεχνολογία της μάχης», στις αρχές του 2024 εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

Πρόκειται για μια υπολογισμένη κίνηση της Palantir να χρησιμοποιήσει την εντατικοποιημένη σύγκρουση ως ευκαιρία για να δοκιμάσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της σε αμάχους, μετατρέποντας τη Γάζα σε ένα φρικτό πεδίο δοκιμών για την τεχνολογία της; Αυτή η πρόταση θα έριχνε άλλη μια σκοτεινή σκιά στην ηθική της Palantir, υπονοώντας ότι η επιχειρηματική στρατηγική της μπορεί να περιλαμβάνει την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου για την τεχνολογική πρόοδο.

Η βαθιά εμπλοκή της Palantir στις στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, ανησυχητικού μοτίβου της τεχνολογίας που επιτρέπει τον πόλεμο. Αυτή η σύνδεση επεκτείνεται σε έναν άλλο τεχνολογικό γίγαντα - την Starlink της SpaceX, με επικεφαλής τον Elon Musk. Η κατανόηση αυτής της περίπλοκης σχέσης είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι σύγχρονες συγκρούσεις καθοδηγούνται όλο και περισσότερο από προηγμένες τεχνολογίες που αναπτύσσονται από ιδιωτικές εταιρείες.

Στην Ουκρανία, η συνεργασία μεταξύ της Palantir και της Starlink καταδεικνύει έντονα τη βαθιά επίδραση της ολοκληρωμένης τεχνολογίας στον πόλεμο. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της Palantir παρέχουν στον ουκρανικό στρατό βασικές αναλύσεις δεδομένων, μετατρέποντας τις ακατέργαστες εικόνες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και επίγειες αναφορές σε πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικό χρόνο.

Αυτή η διαδικασία, την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της Palantir Karp αναφέρει ανατριχιαστικά ως «ψηφιακή αλυσίδα θανάτου», έχει καταστεί κεντρική για την αμυντική στρατηγική της Ουκρανίας, επιτρέποντας την ακριβή στόχευση και τις εκτιμήσεις στο πεδίο της μάχης. Ταυτόχρονα, το Starlink του Elon Musk εξασφαλίζει την αδιάλειπτη επικοινωνία για τις ουκρανικές δυνάμεις, διατηρώντας μια συνεχή ροή κρίσιμων πληροφοριών ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο πόλεμο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, βέβαια, έχει αποδειχθεί καταστροφικός, με τις απώλειες του ουκρανικού στρατού να συσσωρεύονται σε εκπληκτικούς αριθμούς, ενώ ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky - παρά τη συνδρομή τεχνολογιών αιχμής από βαρόνους της τεχνολογίας - και οι σύμμαχοί του στις δυτικές πρωτεύουσες προσποιούνται το αντίθετο.

Τώρα, ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας φαίνεται να καταλήγει σε ένα παρόμοιο τέλμα. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως και ο Ζελένσκι, φαίνεται πολιτικά αποκομμένος από τη ζοφερή στρατιωτική πραγματικότητα στο έδαφος, βασιζόμενος, όπως φαίνεται, στην ψευδή ψευδαίσθηση του ελέγχου που παρέχουν οι βαρόνοι της τεχνολογίας μέσω της «εξελιγμένης» τεχνολογικής υποστήριξης.

Η αμφιλεγόμενη έγκριση της Starlink στη Γάζα

Στις 12 Ιανουαρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη χρήση των υπηρεσιών Starlink στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα, δήθεν για ιατρικούς σκοπούς.

Η έγκριση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια καθαρά ανθρωπιστική χειρονομία. Αντίθετα, θέτει τις βάσεις για μια άλλη πιθανή ύπουλη ενσωμάτωση της Palantir και της Starlink, που αντικατοπτρίζει τη συνεργασία τους στην Ουκρανία.

Επιτρέποντας την προηγμένη δορυφορική επικοινωνία, η έγκριση της Starlink στη Γάζα υποστηρίζει ενδεχομένως στρατιωτικές επιχειρήσεις, υποδηλώνοντας την εγκαθίδρυση της «ψηφιακής αλυσίδας θανάτου» πίσω από το φύλλο συκής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η βάναυση πολιορκία του νοσοκομείου Al-Shifa από τις ισραηλινές δυνάμεις, η οποία περιλαμβάνει σοβαρές φρικαλεότητες τόσο κατά των πολιτών όσο και κατά του ιατρικού προσωπικού, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με οποιαδήποτε υποτιθέμενη αλτρουιστική πρόθεση πίσω από την ανάπτυξη του Starlink. Μετά από μια πολιορκία δύο εβδομάδων που έληξε την 1η Απριλίου, το νοσοκομείο Al-Shifa καταστράφηκε ως επί το πλείστον και εκατοντάδες νεκροί Παλαιστίνιοι βρέθηκαν μέσα και γύρω από το νοσοκομείο, μεταξύ άλλων και σε ομαδικούς τάφους.

Τίθεται το ερώτημα: μήπως αυτή η πολυδιαφημισμένη έγκριση της Starlink στη Shifa ήταν ένα ήπιο σάλπισμα δημοσίων σχέσεων που έθετε τις βάσεις για την ενσωμάτωση των προϊόντων της εταιρείας στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας; Ο χρόνος και το πλαίσιο αυτών των εξελίξεων εγείρουν ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις τόσο της Starlink όσο και του Τελ Αβίβ.

Είσοδος του Μασκ

Η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του Musk στο Ισραήλ στις 27 Νοεμβρίου 2023, όπου συναντήθηκε με τον Netanyahu, απέχει πολύ από ένα απλό διπλωματικό γεγονός. Ο Μασκ, ο οποίος καλλιεργούσε σχολαστικά την εικόνα του υπέρμαχου της ελευθερίας του λόγου μέσω της εξαγοράς της πλατφόρμας X των μέσων κοινωνικής δικτύωσης - ένας ρόλος που καλλιεργεί σαν μια προσεκτικά προσαρμοσμένη αστραφτερή πανοπλία - βρέθηκε παγιδευμένος σε μια επίδειξη προπαγάνδας που ενορχήστρωσε το Ισραήλ.

Το σενάριο αυτό θυμίζει τον μύθο του Ίκαρου, ο οποίος, παρά τη ζέστη, πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο με φτερά από κερί και φτερά.

Παρομοίως, η εμπλοκή του Musk με τον Netanyahu και την ισραηλινή κυβέρνηση, εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου για εγκλήματα πολέμου, απειλεί να καταστρέψει τη σχολαστικά κατασκευασμένη εικόνα του. Εκ των υστέρων, με την εντατικοποίηση της έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, η συνάντηση αυτή ρίχνει μια μακρά σκιά πάνω στην προσεκτικά καλλιεργημένη προσωπικότητα του Musk. 

Καθιστώντας τα στελέχη τεχνολογίας υπόλογα

Πρόσφατες νομικές ενέργειες, όπως η υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο που ασκήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους (ICJP) κατά Βρετανών υπουργών, αναδεικνύουν την αυξανόμενη προσπάθεια να λογοδοτήσουν οι υποκινητές γενοκτονιών.

Ωστόσο, εξέχουσες προσωπικότητες της τεχνολογικής βιομηχανίας παραμένουν επιδεικτικά ανεξερεύνητες. Αλλά γιατί; Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει τη δίωξη ατόμων στη ναζιστική Γερμανία που επέτρεψαν το Ολοκαύτωμα μέσω της τεχνολογικής και υλικοτεχνικής υποστήριξής τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνολική απόδοση ευθυνών στη σύγχρονη εποχή.

Τα καταστατικά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα (ICTR) αναγνωρίζουν ρητά διάφορες μορφές συνενοχής. Σε αυτές περιλαμβάνονται η συνέργεια, η οποία περιλαμβάνει την παροχή των απαραίτητων εργαλείων και της υποστήριξης για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας.

Αυτό το νομικό πλαίσιο συνεπάγεται ότι τα στελέχη της τεχνολογίας των οποίων οι καινοτομίες διευκολύνουν τη βία μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να λογοδοτούν βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η διασταύρωση προηγμένης τεχνολογίας και πολέμου, καθοδηγούμενη από ισχυρούς μεγιστάνες της τεχνολογίας, απεικονίζει μια ανατριχιαστική πραγματικότητα: τα εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να συνδέουν και να προστατεύουν επαναχρησιμοποιούνται για να καταστρέφουν και να καταστρέφουν. Ακόμα χειρότερα, φαίνεται πως πεδία πολέμου όπως η Γάζα θεωρούνται ως σχετικά ακίνδυνοι χώροι δοκιμής αυτών των τεχνολογικών συστημάτων. Ήρθε η ώρα να καταστήσουμε τις επιχειρηματικές συνεργασίες με τη γενοκτονία ένα εγχείρημα με μεγάλο ρίσκο, και οι προσπάθειες αυτές πρέπει να ξεκινήσουν από τη δικαστική αίθουσα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail