Προσπαθεί η Ουάσινγκτον να ρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία στην αγκαλιά της ΕΕ;

Photo: SCF
Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ορισμένοι ειδικοί αναρωτιούνται αν ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται, την τελευταία στιγμή, να ξεφύγει από την ουκρανική κατάρα και να πει στους ψηφοφόρους ότι στην επόμενη θητεία, αν γίνει πρόεδρος, η χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα μειωθεί δραματικά. Αυτό θα ήταν, άλλωστε, μια πονηρή κίνηση για να ξεγελάσει τον Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει πολλές φορές στους δημοσιογράφους πως θα τερματίσει τον πόλεμο μόλις αναλάβει την εξουσία, απλά και μόνο με τη μείωση της αμερικανικής οικονομικής στήριξης.

Martin Jay - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια θέτει τις χώρες της ΕΕ - και την ίδια την ΕΕ στις Βρυξέλλες - σε δίλημμα, καθώς ο χειρότερος εφιάλτης τους γίνεται πραγματικότητα: Η Αμερική θέλει να παραδώσει την ευθύνη της Ουκρανίας στους Ευρωπαίους και να αποτινάξει την ευθύνη για το χάος που δημιούργησε. Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κανείς ότι οι σχέσεις τώρα μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, δεδομένης μιας πρόσφατης προσφοράς που έκανε η Ουάσινγκτον στην ΕΕ με τη μορφή δανείου, το οποίο η ΕΕ θα εγγυάται, αλλά από το οποίο θα επωφελούνται αμερικανικές εταιρείες.

Καθώς η Ουγγαρία ετοιμάζεται να αναλάβει το τιμόνι της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ την 1η Ιουλίου, οι δυτικές ελίτ ανησυχούν για το αν αυτή τη φορά η Βουδαπέστη θα ασκήσει ευθέως βέτο στις ισχύουσες κυρώσεις, οι οποίες πρέπει να υπογράφονται κάθε έξι μήνες. Η Αμερική ειδικότερα θέλει μια γρήγορη λύση, αλλά δείχνει ότι θέλει να παραδώσει όλο το ρίσκο στην Ευρώπη. Υποστηρίζει ότι εκείνοι που κατέχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να είναι αυτοί που θα πρέπει να προσφέρουν τις εγγυήσεις έναντι αθέτησης -μέσω τόκων επί των ρωσικών μετρητών που κατέχουν- και πως το αμερικανικό Κογκρέσο ούτως ή άλλως είναι απίθανο να υπογράψει άλλη μια παρτίδα στρατιωτικής βοήθειας, ακόμη και με τη μορφή δανείου, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Μετά από ένα τεράστιο πλήγμα από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα πουν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι απορρίπτουν την αμερικανική πρόταση να ενεργήσει η Ευρώπη ως μοναδικός εγγυητής για το δάνειο, σύμφωνα με συνομιλίες με έξι ανώτερους διπλωμάτες και αξιωματούχους.

Η προσφορά ήταν δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε οι χώρες της ΕΕ να πληρώνουν τους τόκους, να αποδέχονται το ρίσκο και να επιτρέπουν το μεγαλύτερο μέρος του δανείου των 50 δισ. δολαρίων να ωφελήσει αμερικανικές εταιρείες. Αξιοσημείωτο τσίμπημα για τις κυβερνήσεις της ΕΕ, όταν δείχνει ότι η σχέση μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης Μπάιντεν κάθε εβδομάδα βυθίζεται όλο και χαμηλότερα.

Φυσικά, υπάρχει μεγάλη οργή από την πλευρά της ΕΕ, καθώς πολλοί ηγέτες της ΕΕ αισθάνονται πως οι ΗΠΑ έχουν καθαρίσει αρκετά καλά από την όλη επιχείρηση του πολέμου, η οποία έχει ωφελήσει τις ΗΠΑ σε πολλά επίπεδα, αλλά έχει στραγγίξει τις οικονομίες της ΕΕ, εξηγώντας γιατί η Πολωνία πραγματοποίησε πρόσφατα πόλο που υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμούσε να σταματήσει η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ευρώπη έχει πραγματικά μείνει να κρατάει το μωρό για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η αισθητή δυσαρέσκεια κατά των ΗΠΑ σίγουρα αυξάνεται. Η συμφωνία που πίεσαν οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο φυσικά ποτέ να είναι εφικτή, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο θα δανειστεί μια νέα δόση 50 δισ. ευρώ από τον επταετή προϋπολογισμό της, ύψους 1,2 τρισ. ευρώ, για την Ουκρανία. Ακόμη και σε αυτό το σενάριο, η ΕΕ ξύνει το βαρέλι και φτάνει σε νέα χαμηλά επίπεδα ρίχνοντας μετρητά στη φωτιά μόνο και μόνο ως μια εφήμερη τελευταία προσπάθεια να παραμείνει ζεστή.

Αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ αντιλαμβάνονται πως ο χρόνος τελειώνει για όποιον θέλει να ρίξει περισσότερα χρήματα στη μαύρη τρύπα της Ουκρανίας. Ο χρόνος εξαντλείται επειδή, ενώ η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα τα χρήματα, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι μια προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία δανεισμού. Μια τελική συμφωνία θα καθυστερήσει τώρα τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, με θέμα λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν είχαν ποτέ άλλοτε γείρει τόσο υπέρ της Ουάσινγκτον. Και αυτό πριν καν μπει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail