Η φάρσα της τάξης που βασίζεται σε κανόνες

Freepen.gr - Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες η ιδέα ότι οι μεγάλες δυνάμεις είχαν το δικαίωμα, ακόμη και την ηθική υποχρέωση, να παρεμβαίνουν σε χώρες που βιώνουν κρίσεις. Η ισότητα των κυριαρχιών που θεμελίωσε το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών καθίσταται παρωχημένη έννοια, ενώ η Ουάσινγκτον αυτοανακηρύσσεται "σερίφης" του πλανήτη, γράφει η ‘Le Monde Diplomatique’.

Ο "ελεύθερος κόσμος" δεν λέει: "Υπακούστε με!" Λέει: "Να σέβεστε τους κανόνες της διεθνούς τάξης". Μένει να δούμε από πού προέρχονται και ποιος τους θέσπισε... Ο κύριος θεωρητικός της "διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες" είναι ο John Ikenberry, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Princeton, μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων [αμερικανικό think tank] και του οποίου το έργο άσκησε ισχυρή επιρροή στη διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Joseph Biden. Σε ένα διάσημο άρθρο του 2004 με τίτλο "Φιλελευθερισμός και αυτοκρατορία", ο Ikenberry - χωρίς να αρνείται ότι το παρελθόν και το παρόν των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν συχνά σημαδευτεί από αυτοκρατορική κυριαρχία - αντιτίθεται σε εκείνους στους κύκλους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που πιστεύουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συμπεριφέρονται ανοιχτά σαν αυτοκρατορία. Ο Ikenberry εξηγεί ότι μια πιο αποτελεσματική ηγεμονική στρατηγική είναι να χρησιμοποιηθεί η μονοπολική στιγμή για την εγκαθίδρυση μιας βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης που θα διασφαλίσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και της Δύσης ως "τετελεσμένο γεγονός" για το μέλλον. Συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης της ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καθώς η ιστορική άνοδος της Κίνας γινόταν όλο και πιο εμφανής, ο Ikenberry έγραψε ένα άλλο άρθρο το 2008 για το περιοδικό Foreign Affairs : "Η άνοδος της Κίνας και το μέλλον της Δύσης". Επιμένει ότι το "παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα" και η δυτική φιλελεύθερη διεθνής τάξη μπορούν να διατηρηθούν μόνο αν η άμεση ηγεμονία των ΗΠΑ δώσει τη θέση της σε μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, που θα κυβερνάται από τις ΗΠΑ και τους κύριους συμμάχους τους. Με αυτόν τον τρόπο, μια "ηγεμονική φιλελεύθερη τάξη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών" θα είναι εγγυημένη επ' αόριστον, εξηγεί. Όπως εξήγησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2009 και 2013 Χίλαρι Κλίντον, είναι απαραίτητο να εμποδιστεί η ανάδυση ενός "πολυπολικού κόσμου", εγκαθιδρύοντας αντ' αυτού έναν "πολυκομματικό κόσμο", ο οποίος θα βασίζεται σε ένα σύνολο συμμαχιών και συμπράξεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που θα διασφαλίζουν τη συνεχή κυριαρχία της Ουάσινγκτον στον 21ο αιώνα.

Αυτή η αντίληψη μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες ως μέσο οργάνωσης μιας παγκόσμιας αντεπανάστασης βρίσκει σημαντική διακομματική υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και, πιο σημαντικά, στο Πεντάγωνο. Στις 20 Ιουλίου 2017, ο κ. James N. Mattis (γνωστός ως "Mad Dog Mattis"), υπουργός Άμυνας υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump (2017-2021), το εξήγησε αυτό, μιλώντας στους γραμματείς του υπουργικού συμβουλίου και στους αρχηγούς των επιτελείων: "Η μεταπολεμική διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο που μας άφησε η πιο επιφανής από τις γενιές", το οποίο απεικόνισε υπογραμμίζοντας "την επιρροή του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου [ΝΑΤΟ], των χρηματοπιστωτικών αγορών και των διαφόρων εμπορικών συμφωνιών στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει", όχι ως ενσαρκώσεις του διεθνούς δικαίου -και σίγουρα όχι του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, - αλλά της φιλελεύθερης διεθνούς και στρατηγικής τάξης που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες χέρι-χέρι με το ΝΑΤΟ.

Η έννοια της ηγεμονικής διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, σύμφωνα με τον Ikenberry, βασίζεται επομένως στην ιδέα της υπέρβασης του συστήματος που εγκαθιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο βασιζόταν στην ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών και στην επιθυμία να αναδυθεί ένας πολυκεντρικός κόσμος, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας ως μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντίθετα, η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες αποσκοπεί στην κωδικοποίηση των αλλαγών που εισήχθησαν τη δεκαετία του 1990, καθιερώνοντας την "ενδεχομενικότητα της κυριαρχίας", έτσι ώστε οι μεγάλες δυνάμεις να έχουν "το δικαίωμα -και ακόμη και την ηθική υποχρέωση- να παρεμβαίνουν σε κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προκειμένου να αποτρέψουν γενοκτονίες και σφαγές. Οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και ο πόλεμος κατά της Σερβίας, γράφει ο Ikenberry, ήταν αποφασιστικές ενέργειες σε αυτό το μητρώο". Το δόγμα του ανθρωπιστικού ιμπεριαλισμού που απορρέει από το "δικαίωμα στην προστασία" έγινε έτσι ο θεμέλιος λίθος της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Το δόγμα της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τις επανειλημμένες επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τα πραξικοπήματα που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον εναντίον πληθυσμών από τη δεκαετία του 1990 σε πέντε από τις έξι κατοικημένες ηπείρους - όλα στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

* Πληροφορίες interaffairs.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail