Η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων της ΝΔ στις περσινές εκλογές είναι ο άγνωστος παράγοντας που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής

Δεδομένο: Ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του 2023 της Νέας Δημοκρατίας είναι πλήρως απογοητευμένοι από την κυβέρνηση. Εάν αυτό το πόστο είναι 10 μονάδες η και παραπάνω τότε δημιουργείται ένα πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Εξηγώ αναλυτικά.

Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι το 17,7% του εκλογικού σώματος (από όσους συνήθως ψηφίζουν). Από εκεί και πάνω ότι παίρνει είναι αποτέλεσμα υποσχέσεων, ανύπαρκτης αντιπολίτευσης, έλλειψης ηγετικών στελεχών στα μικρά κόμματα αλλά και προσωπικών επιλογών του κάθε ψηφοφόρου. Εδώ να πούμε ότι περίπου 4 στους 10 ψηφοφόρους διαφωνούν με μια πληθώρα κυβερνητικών μέτρων (ο νόμος για την αντιπυρική προστασία που μεταθέτει τις ευθύνες του κράτους στους πολίτες, ο γάμος και κυρίως η τεκνοθεσία ομοφυλόφιλων, συμφωνία Αθηνών με Τουρκία, μη κατάργηση συμφωνίας Πρεσπών κλπ). 

Έτι περισσότερο είναι όσοι έχουν πρόβλημα από την ακρίβεια σε όλους τους τομείς, την ανύπαρκτη ασφάλεια, τη διαφθορά του δημοσίου (που μάλιστα τεχνηέντως αποσιωπάται) και μια σειρά ακόμα λόγων. 

Το πρόβλημα λοιπόν της κυβέρνησης δεν είναι η διαρροή προς τον ανύπαρκτο ΣΥΡΙΖΑ , τον οποίο μάλιστα οι ίδιοι μέσω της ανόητης πολιτικής τους μεγαλώνουν, αλλά η ΑΠΟΧΗ. Βλέπετε ο παραδοσιακός ψηφοφόρος δεν θα πάει ούτε στον Βελόπουλο, ούτε στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, ούτε στη Νικη. Θα κάτσουν σπίτι. Και στην περίπτωση αυτή άνετα το 41% γίνεται 30... 

Πάμε τώρα στους υπόλοιπους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο του αρχηγό πλέον πλέει στα νερά του αμιγούς κέντρου. Τώρα ρίχνει και λίγο σάλτσα αριστερίλας για να μην χάσει της συσπείρωση του και σιγά σιγά πάει να παίξει το ρόλο των αντίστοιχων Δημοκρατικών των ΗΠΑ. Έχοντας απαλλαγεί από το 4% του πραγματικού ΣΥΡΙΖΑ - που θα εξαφανιστεί το επόμενο διάστημα μέσω της Νεας Αριστεράς - και πιθανόν θα απορροφηθεί είτε από τη Ζωη Κωνσταντοπούλου είτε από το επανεμφανιζόμενο ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη - αντλεί ψηφοφόρους κυρίως από τη νέα βάση του (γύρω στο 12%) και ότι πάρει από εκεί και πέρα θα είναι την απόχη (πρώην ΠΑΣΟΚΟΥΣ). 

Το ΠΑΣΟΚ δεν τραβάει ούτε σέρνοντας το και οδεύει σε καθεστώς ΚΚΕ, δλδ το ψηφίζουν οι ρομαντικοί της δεκαετίας του '80! Όσο αυτοί πεθαίνουν τόσο θα μειώνεται το ποσοστό.

Το ΚΚΕ δεν είναι ερωτηματικό. Έχει ένα απόλυτα συντονισμένο εκλογικό πελατολόγιο και η οποία αύξηση του θα είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης της αποχής (με 60% απόχη το ΚΚΕ θα τρίβεται εκεί κοντά στο 10%) είτε ψήφου αγανάκτησης από τους νέους (μαθητιώσα νεολαία).

Βελόπουλος Νικη και Λατινοπούλου θα μοιραστούν το περίπου 12 % των ψήφων που λόγω αποχής θα το δούμε να πιάνει έως και 20% στα ταμπλό και προέρχεται από την δεξαμενή  των ακροδεξιών και παραδοσιακών πατριωτικών δεξιών ψηφοφόρων που όμως από το 2009 συστηματικά απέχουν από τις εκλογές.

Κλείνω θυμίζοντας το πιο σημαντικό.

ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΎΨΙΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΣ Υ.Π.Ο.Χ.Ρ.Ε.Ω.Σ.Η. .

Παππούδες και γιαγιάδες μας έδωσαν αίμα για να μπορούμε εμείς να ψηφίζουμε και να επιλέγουμε τους εκπροσώπους μας στους θεσμούς. Ιδιαίτερα τώρα που η Ευρώπη είναι σε σημείο καμπής και οφείλουμε να δώσουμε το παρόν στην κάλπη ως μέρος της ιστορίας που θα αξίζει να λέμε στα παιδιά μας και δεν ντρεπόμαστε για αυτήν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail