Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία χτύπησε τουλάχιστον ένα από τα συστήματα έγκαιρης πυρηνικής προειδοποίησης της, ενώ το Κίεβο ισχυρίζεται πως στόχευσε ένα δεύτερο βαθύτερα στην ενδοχώρα του αντιπάλου του, το οποίο δεν έχει (ακόμη;) επιβεβαιωθεί. Οι δομές αυτές ανιχνεύουν εισερχόμενους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους του είδους που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν οι ΗΠΑ στο σενάριο ενός πρώτου πλήγματος, επιτρέποντας έτσι στη Ρωσία να προετοιμαστεί για ένα αναπόφευκτο δεύτερο πλήγμα. Δεν έχουν καμία σχέση με την Ουκρανική Σύγκρουση και έχουν σχέση με την στρατηγική σταθερότητα.
Και τα δύο φέρονται να παραμένουν λειτουργικά, αλλά παρ' όλα αυτά πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη, καθώς ποτέ στο παρελθόν καμία χώρα δεν είχε στοχεύσει τα συστήματα αυτά της άλλης, γεγονός που θα μπορούσε να τα τυφλώσει εν μέρει σε ένα πρώτο πλήγμα στο χειρότερο σενάριο και να δώσει έτσι στο επιτιθέμενο μέρος ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση. Η περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ που σημειώθηκε ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη αύξησε τις εντάσεις στο υψηλότερο επίπεδό τους από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, οπότε αυτό δε θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.
Το πιο σημαντικό ερώτημα στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι αν η Ουκρανία γίνεται αποστάτης, ίσως για να προκαλέσει μια κρίση όπως η προαναφερθείσα, με την προσδοκία πως θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσυρθεί τουλάχιστον από κάποια από τα εδάφη που το Κίεβο διεκδικεί ως δικά του, ή αν αυτό έγινε με την αμερικανική έγκριση. Το δημοσίευμα της Washington Post σχετικά με το πώς οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν για αυτό που μόλις έκανε η Ουκρανία δίνει βάση στην πρώτη άποψη, αλλά αυτό μπορεί να είναι απλώς παραπληροφόρηση για λόγους εύλογης άρνησης.
Ταυτόχρονα, όμως, αξίζει να θυμηθούμε πώς η Ουκρανία αψήφησε τις δημόσιες απαιτήσεις των ΗΠΑ να μην στοχεύσει τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θέλει να εκτοξευθεί η τιμή αυτού του εμπορεύματος ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ωστόσο ο Ζελένσκι διέταξε τις δυνάμεις του να χτυπήσουν τα διυλιστήρια ούτως ή άλλως. Αυτό έγινε επίσης εν μέσω του αδιεξόδου του Κογκρέσου για περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία, το οποίο επιλύθηκε λίγο αφότου τα χτυπήματα αυτά έγιναν προβληματικά. Επομένως, δεν θα ήταν πρωτοφανές για την Ουκρανία να αποστασιοποιηθεί για άλλη μια φορά.
Συν τοις άλλοις, οι Financial Times ανέφεραν ότι «ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι (οι δεσμοί με τις ΗΠΑ) έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους» λόγω των προαναφερθέντων περιορισμών στη στόχευση των ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου και της «παράνοιας» του Ζελένσκι (όπως την περιέγραψε ένας από τους φερόμενους ως Ουκρανούς γνώστες τους) για τις προθέσεις των ΗΠΑ. Είναι επίσης προσβεβλημένος που ο Μπάιντεν δεν θα συμμετάσχει στις επερχόμενες ελβετικές «ειρηνευτικές συνομιλίες», αφού τις σνομπάρει για έναν έρανο, γεγονός που φέρεται να τον ώθησε να στείλει υπόμνημα με το οποίο διέταξε τους αξιωματούχους να επικρίνουν τον Αμερικανό ηγέτη.
Ωστόσο, η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν αναμφισβήτητα για τη Ρωσία να υποθέσει πως η Αμερική τουλάχιστον ενέκρινε σιωπηρά τα χτυπήματα της Ουκρανίας στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της, δεδομένου ότι αυτή η σκέψη ευθυγραμμίζεται με την τάση κλιμάκωσης της τελευταίας εβδομάδας. Εξάλλου, αν το ΝΑΤΟ στο σύνολό του ή τουλάχιστον ένας «συνασπισμός των προθύμων» από το μπλοκ αυτό ξεκινήσει μια συμβατική επέμβαση στην Ουκρανία, τότε αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα σε αυτοάμυνα για να σταματήσει αυτή τη δύναμη εισβολής αν περάσει τον Δνείπερο και απειλήσει τις νέες περιοχές της.
Σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν είτε να πλήξουν συμβατικά όλες τις δυνάμεις της Ρωσίας στη ζώνη ειδικών επιχειρήσεων, όπως ισχυρίστηκε η Πολωνία πως θα έκαναν, είτε απλά να μπουν στο ψητό, εξαπολύοντας ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα, το οποίο θα μπορούσε να διευκολυνθεί από τον Ουκρανό πληρεξούσιο της που θα πραγματοποιούσε περισσότερες επιθέσεις εναντίον των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι περισσότερες τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν απλώς να προηγηθούν ενός πρώτου πυρηνικού πλήγματος από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ, εάν οι ιθύνοντες καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μια ανταλλαγή πυρηνικών θα ήταν τότε αναπόφευκτη.
Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η Ουκρανία διερευνούσε την ασφάλεια των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης της Ρωσίας κατ' εντολή του Αμερικανού προστάτη της για την προετοιμασία αυτού του χειρότερου σεναρίου, εξ ου και η σοφία της συμβουλής του Ντμίτρι Σουσλόφ προς τη χώρα του να πραγματοποιήσει μια «επιδεικτική» πυρηνική δοκιμή. Αυτός ο εμπειρογνώμονας με επιρροή από το Ρωσικό Συμβούλιο Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής είχε μεταφράσει και αναδημοσιεύσει την πολιτική του πρόταση στο RT εδώ, το οποίο την έφερε στην παγκόσμια προσοχή με σκοπό να σηματοδοτήσει στις ΗΠΑ.
Οι αναγνώστες μπορεί επίσης να θυμούνται ότι το RT δημοσίευσε την πρόταση του συναδέλφου του Suslov, Sergey Karaganov, τον περασμένο Ιούνιο, όπου εξηγούσε γιατί η Ρωσία πρέπει να ρίξει πυρηνικά στην Ευρώπη προκειμένου να αποτρέψει τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. Αυτή η τελευταία πρόταση είναι πολύ πιο πρακτική και δεν ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συν το ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το κατάλληλο φινάλε για τις ασκήσεις τακτικής χρήσης πυρηνικών όπλων της Ρωσίας που μόλις πραγματοποιήθηκαν. Αυτές διατάχθηκαν για να αποτρέψουν τις ΗΠΑ, αλλά δεδομένης της συνεχιζόμενης κλιμάκωσής τους, ίσως χρειάζεται ένα ισχυρότερο μήνυμα.
Η απάντηση της Ρωσίας στο ερώτημα αν η Ουκρανία επιτέθηκε στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ή αν αυτό έγινε κατ' εντολή της Αμερικής θα καθορίσει την αντίδρασή της σε οποιαδήποτε συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Στην πρώτη περίπτωση η Ρωσία θα μπορούσε να περιμένει μέχρι μια μεγάλης κλίμακας δύναμη να διασχίσει τον Δνείπερο για να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε να την ωθήσει να εξαπολύσει ένα πυρηνικό πρώτο πλήγμα κατά των ΗΠΑ πριν ξεκινήσει αυτή η επέμβαση, ώστε να προλάβει το πυρηνικό πρώτο πλήγμα που η Ρωσία μπορεί να πιστεύει ότι σχεδιάζουν οι ΗΠΑ.