Η Γαλλία χάνει τη δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή

Η Γαλλία υποχωρεί από την Αφρική εδώ και ένα χρόνο. Η πρώην αποικιακή δύναμη χάνει καθημερινά την επιρροή της στην αφρικανική ήπειρο. Πολλές αφρικανικές χώρες έχουν αποφασίσει να μην εμπιστεύονται πλέον τις τρέχουσες πολιτικές της Γαλλίας. Δημιουργούνται νέα σχήματα στην Αφρική, ιδίως στον τομέα της πολιτικής ασφάλειας, όπου η Γαλλία δε θα έχει πλέον θέση.

Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, Βελιγράδι.

Γενικά, πολλά αφρικανικά κράτη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη Δύση, αλλά οι εξελίξεις αυτές πλήττουν ιδιαίτερα τη γαλλική εξωτερική πολιτική. Η πρώην αποικιοκρατική δύναμη χάνει την επιρροή της και δεν έχει καμία ευκαιρία να αποκατασταθεί στην ήπειρο αυτή. Ενώ η Κίνα αυξάνει την οικονομική της επιρροή στην Αφρική και η Ρωσία λειτουργεί ως εταίρος στην πολιτική ασφαλείας, η Γαλλία δεν έχει κανένα σχέδιο για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Αφρική.

Είναι γνωστό πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε παρακμή. Η αποβιομηχάνιση της Γερμανίας είναι ένα μόνο παράδειγμα. Αλλά η Γαλλία έχει προβλήματα τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής. Τα μεγάλα λάθη στη μεταναστευτική πολιτική έχουν ήδη οδηγήσει σε ανταλλαγή πληθυσμών σε πολλές μεγάλες γαλλικές πόλεις. Αυτό δίχασε την κοινωνία για δεκαετίες. Ο δεξιός λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο και το πολιτικό τοπίο αλλάζει.

Οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων μας έδειξαν επίσης ξεκάθαρα πόσο διχασμένη είναι η κοινωνία στη Γαλλία. Και αυτό το κράτος προσπαθεί τώρα να παίξει σημαντικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση. Η γαλλική κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα να ασχολείται περισσότερο με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη χώρα της και να μην ασχολείται με την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη. Μέσω των εκστρατειών στα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση είναι σε θέση να κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξωτερική πολιτική και όχι για τις συνθήκες στη χώρα τους.

Η οικονομική παρακμή της Γερμανίας θα έχει αντίκτυπο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία θα επηρεαστεί επίσης. Τα καλά χρόνια για τη γαλλική βιομηχανία τελείωσαν, όπως και ο καλός τρόπος ζωής των Γάλλων. Η χώρα οδεύει προς την οικονομική και κοινωνική παρακμή. Αυτό δεν μπορεί πλέον να σταματήσει. Πώς όμως ήταν δυνατόν το πρώην Μεγάλο Έθνος να βρεθεί σε μια τόσο καταστροφική κατάσταση; Η απάντηση είναι πολύ απλή.

Είναι οι παγκόσμιες ελίτ που έχουν επιρροή στις κυβερνήσεις των επιμέρους κρατών. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς ένας πολιτικός εργάζεται ενάντια στα συμφέροντα του ίδιου του λαού του. Αυτό ήταν ήδη ξεκάθαρα ορατό κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Αλλά τώρα η Γαλλία χάνει την επιρροή της στην Αφρική και προσπαθεί επίσης να εμπλακεί βαθιά στην Ουκρανία.

Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να είναι προς το συμφέρον του γαλλικού λαού. Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι πολύ σημαντικό για άλλες χώρες που ακολουθούν τον ίδιο πολιτικό δρόμο. Αυτή η πολιτική καταστρέφει τα εθνικά συμφέροντα και στοχεύει πάντα στην κλιμάκωση. Οι πολιτικοί άλλων ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να το αναλύσουν προσεκτικά και να μην κάνουν τα ίδια λάθη.

Ωστόσο, παραμένει σαφές πως η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται σε κακό δρόμο. Είναι πολύ πιθανό ότι δε θα είναι δυνατόν να διορθωθεί αυτή η πολιτική. Αυτό θα έχει τρομερό αντίκτυπο στο μέλλον της Ευρώπης.

Επομένως, το μέλλον της ΕΕ παραμένει αβέβαιο, καθώς η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες αυτής της συμμαχίας. Είναι πιθανό πως τα προβλήματα στην Ευρώπη θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα. Αυτό θα μπορούσε να είναι και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά τότε θα δημιουργηθούν νέες συμμαχίες, στις οποίες η Γερμανία και η Γαλλία δε θα παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο. Ο κόσμος υφίσταται μεγάλες αλλαγές και αυτό είναι πολύ σαφές εδώ στην Ευρώπη. Οι παλιές δυνάμεις παρακμάζουν και νέες δυνάμεις ανεβαίνουν.

Οι εξελίξεις στη Γαλλία είναι στενά συνδεδεμένες με την τύχη της Ευρώπης. Μπορούμε ήδη να δούμε από τη γαλλική πολιτική πού κατευθύνεται η Ευρώπη. Οι προοπτικές είναι καταστροφικές. Οι λεπτομέρειες μπορούν ακόμη να επηρεαστούν και να διορθωθούν, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές - η Γαλλία δεν θα είναι μια παγκόσμια δύναμη στο μέλλον, όπως ήταν στην ιστορία.

Πρέπει πάντα να βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία στο πλαίσιο της παρακμής της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail