Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κάνουν άλμα λόγω της αβεβαιότητας για τη ρωσική προσφορά

Freepen.gr - Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν άλμα 3% το πρωί της Τετάρτης, αφού ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper κατήγγειλε τα συμβόλαια προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, αφήνοντας την αγορά ανήσυχη για τις υπόλοιπες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Η Uniper ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να καταγγείλει τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου και έτσι τερμάτισε νομικά τη μακροχρόνια σχέση προμήθειας φυσικού αερίου με τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom Export.

Η απόφαση κατέστη δυνατή αφού διαιτητικό δικαστήριο αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα στην Uniper το δικαίωμα να καταγγείλει τις συμβάσεις και της επιδίκασε αποζημίωση άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων (13 δισεκατομμυρίων ευρώ) για τις ποσότητες φυσικού αερίου που δεν προμήθευσε η Gazprom Export από τα μέσα του 2022.

"Η απόφαση αυτή παρέχει νομική σαφήνεια για την Uniper. Με το δικαίωμα καταγγελίας που λάβαμε στην απόφαση διαιτησίας, τερματίζουμε τις συμβάσεις με την Gazprom Export", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Michael Lewis.

"Η νομική θέση της Uniper επιβεβαιώθηκε επίσης στο θέμα της αποζημίωσης".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail