Ο θάνατος του πετροδολαρίου είναι κληρονομιά του Μπάιντεν

Το βαθύ κράτος θα έπρεπε να ήταν σε εγρήγορση πριν από πέντε χρόνια, όταν ο υποψήφιος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, ήταν αποφασισμένος να κάνει τους Σαουδάραβες ηγέτες "να πληρώσουν το τίμημα και να τους καταστήσει στην πραγματικότητα τον παρία που είναι".

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Μπάιντεν ήταν ωμός έως βάναυσος για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι "η σημερινή κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας" υπό την εξουσία του βασιλιά Σαλμάν έχει πολύ μικρή κοινωνική αξία.  

Αλλά, αντίθετα, το βαθύ κράτος αισθάνθηκε ευτυχής που ο Μπάιντεν ήταν ακριβώς ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ και να ανατρέψει την πρακτική της εποχής Τραμπ να συγχωρεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στην αμερικανική βιομηχανία όπλων.

Ο Μπάιντεν πιθανότατα γνώριζε μέχρι τότε πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα σχετικά με τον ρόλο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου και de facto ηγέτη της χώρας, στη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αποτελούσε "στρατηγικό πλεονέκτημα" της CIA για την πλοήγηση της επόμενης σαουδαραβικής διαδοχής και της επακόλουθης αλλαγής καθεστώτος σε ένα αίσιο τέλος. Ο αποκεφαλισμός του Κασόγκι ακρωτηρίασε το σχέδιο της Ουάσινγκτον για την εγκατάσταση ενός εύκαμπτου κυβερνήτη στο Ριάντ.

Σήμερα, όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία. Αλλά σε αντίθεση με τους Βουρβόνους, οι Σαουδάραβες βασιλείς δεν ξεχνούν ούτε συγχωρούν ποτέ. Έχουν επίσης άπειρη υπομονή και τη δική τους έννοια του χρόνου και του χώρου. Και την Κυριακή, 9 Ιουνίου, χτύπησαν.

Με μεγάλο βασιλικό ύφος, το Ριάντ άφησε απλώς να λήξει η 50ετής συμφωνία πετροδολαρίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Για να υπενθυμίσουμε, ο όρος "πετροδολάριο" αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ ως το νόμισμα που χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές αργού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά σύμφωνα με τη συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας που χρονολογείται από το 1974, λίγο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον κανόνα του χρυσού.

Στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας, λίγες συμφωνίες έχουν αποφέρει τόσα πολλά οφέλη όσο το σύμφωνο για το πετροδολάριο για την οικονομία των ΗΠΑ. Στον πυρήνα της, η συμφωνία όριζε ότι η Σαουδική Αραβία θα τιμολογούσε τις εξαγωγές πετρελαίου της αποκλειστικά σε δολάρια ΗΠΑ και θα επένδυε τα πλεονάζοντα έσοδά της από το πετρέλαιο σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου - και, ως αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη και προστασία στο βασίλειο.  

Η συμφωνία "win-win" εξασφάλιζε πως οι ΗΠΑ αποκτούσαν μια σταθερή πηγή πετρελαίου και μια δέσμια αγορά για το χρέος τους, ενώ η Σαουδική Αραβία εξασφάλιζε την οικονομική και συνολική της ασφάλεια. Με τη σειρά της, η ονομαστικοποίηση του πετρελαίου σε δολάρια ανέβασε το κύρος του δολαρίου ως παγκόσμιου "αποθεματικού νομίσματος".

Έκτοτε, η παγκόσμια ζήτηση για δολάρια για την αγορά πετρελαίου συνέβαλε στη διατήρηση του νομίσματος ισχυρού, όχι μόνο κατέστησε τις εισαγωγές σχετικά φθηνές για τους Αμερικανούς καταναλωτές, αλλά σε συστημικό επίπεδο, η εισροή ξένων κεφαλαίων σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου στήριξε τα χαμηλά επιτόκια και μια εύρωστη αγορά ομολόγων.

Αρκεί να πούμε ότι η λήξη της αμερικανοσαουδαραβικής συμφωνίας του 1974 "πετρέλαιο έναντι ασφάλειας" έχει εκτεταμένες επιπτώσεις. Στο πιο προφανές επίπεδο, αναδεικνύει τη μεταβαλλόμενη δυναμική ισχύος στην αγορά πετρελαίου με την εμφάνιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο) και νέων πετρελαιοπαραγωγών χωρών (π.χ. Βραζιλία και Καναδάς) που αμφισβητούν την παραδοσιακή κυριαρχία της Δυτικής Ασίας. Αλλά αυτό είναι περισσότερο η οπτική της υπόθεσης.

Το κρίσιμο είναι πως η λήξη του πετροδολαρίου θα μπορούσε να αποδυναμώσει το δολάριο ΗΠΑ και, κατ' επέκταση, τις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Εάν το πετρέλαιο τιμολογείται σε νόμισμα διαφορετικό από το δολάριο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για το δολάριο, η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και μια ασθενέστερη αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ.

Αρκεί να πούμε ότι στο μέλλον μπορούμε να περιμένουμε μια σημαντική μεταβολή στη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος με την αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενων οικονομιών, το μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο και μια τεκτονική μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής τάξης, καθώς εισέρχεται σε μια "μετα-αμερικανική" εποχή. Η ουσία είναι ότι η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ δεν είναι πλέον εγγυημένη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σαουδική Αραβία έχει εκπονήσει έναν οδικό χάρτη. Τέσσερις ημέρες πριν από τη λήξη της συμφωνίας "πετρέλαιο έναντι ασφάλειας", το Reuters ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία προσχώρησε σε μια διασυνοριακή δοκιμή ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας με επικεφαλής την Κίνα, "σε κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου σε δολάρια ΗΠΑ".

Η ανακοίνωση στις 4 Ιουνίου προήλθε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών [BIS] με έδρα την Ελβετία, ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ανήκει στις κεντρικές τράπεζες-μέλη. Σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας έγινε "πλήρης συμμετέχων" του Project mBridge, μιας συνεργασίας που ξεκίνησε το 2021 μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊλάνδης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στην ανακοίνωση της BIS σημειώνεται πως το mBridge έχει φτάσει στο στάδιο του "ελάχιστου βιώσιμου προϊόντος" - δηλαδή είναι έτοιμο να ξεπεράσει τη φάση του πρωτοτύπου. Παρεμπιπτόντως, 135 χώρες και νομισματικές ενώσεις, που αντιπροσωπεύουν το 98% του παγκόσμιου ΑΕΠ, διερευνούν επί του παρόντος ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών ή CBDCs. 

Η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας, μιας σημαντικής οικονομίας της G20 και του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, σηματοδοτεί την κλιμάκωση του διακανονισμού εμπορευμάτων σε μια πλατφόρμα εκτός δολαρίων σε ένα βραχυπρόθεσμο σενάριο, με μια νέα τεχνολογία από πίσω. Είναι ενδιαφέρον ότι οι συναλλαγές της mBridge μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό πάνω στον οποίο βασίζεται το e-yuan της Κίνας!

Η πρόθεση είναι να εκσυγχρονιστούν οι πληρωμές με νέες λειτουργίες και να υπάρξει μια εναλλακτική λύση για τα φυσικά μετρητά, τα οποία ούτως ή άλλως φαίνεται να βρίσκονται σε τελική πτώση. Η Κίνα κυριαρχεί στο έργο mBridge και διεξάγει το μεγαλύτερο εγχώριο πιλοτικό CBDC στον κόσμο, το οποίο φτάνει τώρα σε 260 εκατομμύρια ανθρώπους και καλύπτει 200 σενάρια από το ηλεκτρονικό εμπόριο έως τις πληρωμές για κυβερνητικά κίνητρα.

Πράγματι, άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία, σχεδιάζουν επίσης να λανσάρουν ψηφιακά νομίσματα τα επόμενα 1-2 χρόνια, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει εργασίες για ένα πιλοτικό ψηφιακό ευρώ ενόψει μιας πιθανής κυκλοφορίας του το 2028.

Τώρα, προσθέστε σε αυτό το κύριο σχέδιο της Ρωσίας για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος πληρωμών των BRICS που θα παρακάμπτει εντελώς το δολάριο. Το χρηματιστήριο της Μόσχας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα σταματήσει να διαπραγματεύεται δολάρια και ευρώ από την Πέμπτη 13 Ιουνίου. 

Έτσι, η λήξη της συμφωνίας ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας είναι εμβληματική μιας κλιμακούμενης αμφισβήτησης από διάφορες πλευρές της υπεροχής του δολαρίου ως "αποθεματικό νόμισμα". Ειδικότερα, πλησιάζει το τέλος της απεριόριστης ελευθερίας που απολάμβανε η Αμερική να τυπώνει δολάριο κατά βούληση και να το ζει πολύ πέρα από τις δυνατότητές της και να επιβάλλει την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των αμερικανικών ελίτ ότι η καλή ζωή μπορεί να τελειώσει, καθώς το συντριπτικό βάρος του χρέους βυθίζει την αμερικανική οικονομία. Σε συνέντευξή της στο CNBC χθες, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε πως τα υψηλά επιτόκια προσθέτουν επίσης το βάρος καθώς οι ΗΠΑ διαχειρίζονται το τεράστιο φορτίο χρέους των 34,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.  

Βέβαια, δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς εναλλακτικές λύσεις για το δολάριο ΗΠΑ ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, αλλά τα σημάδια δείχνουν ότι οι πιέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και η αυξημένη χρήση δασμών ή κυρώσεων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το ρόλο του αργά ή γρήγορα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες των ξένων επενδυτών για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Αμερικής.

Η FitchRatings σημείωσε πως "τα μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα και το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης τόκων θα διατηρήσουν το βάρος του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ αυξανόμενο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει". 

Εν ολίγοις, αυτό που μέχρι τώρα φαινόταν ως γεωπολιτική αντιπαλότητα για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την Ταϊβάν - ή για τον καθορισμό των εμπορικών/τεχνολογικών προτύπων στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση - αποκτά μια υπαρξιακή διάσταση για την Ουάσινγκτον, καθώς διακυβεύεται το μέλλον του δολαρίου. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που μαρτυρούν συντονισμένες κινήσεις της Μόσχας και του Πεκίνου για την επιτάχυνση της διαδικασίας "απο-δολαριοποίησης".

Από τη μία πλευρά, η Ρωσία κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να παρουσιάσει στον κόσμο στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο ένα σύστημα πληρωμών χωρίς δολάριο για τη διευθέτηση του εμπορίου, ενώ, από την άλλη πλευρά, η Κίνα ξεφορτώνεται συστηματικά τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που κατέχει και τα οποία θα της δώσουν πιο ελεύθερα χέρια όταν έρθει η ώρα της κρίσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail