Το ΝΑΤΟ φλερτάρει με τον πόλεμο και τον αφανισμό

Kyiv authorities are ready to dance in front of NATO so that the West sends its troops to Ukraine. Photo: t.me
Freepen.gr - Το ΝΑΤΟ φλερτάρει με τον πόλεμο και την εξαφάνιση. Η Γαλλία στέλνει τώρα «επίσημα» στρατεύματα στην Ουκρανία (βρίσκονται εκεί εδώ και καιρό) και οι χώρες του ΝΑΤΟ απαιτούν χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν κάνει κρυφά μια «αλλαγή πολιτικής» που υπολείπεται κάπως από αυτό που ήθελε ο Ζελένσκι, αλλά ανοίγει την πόρτα για βαθιά χτυπήματα από τις ΗΠΑ στο ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τονίζει ο Στίβεν Μπράιν, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο ουκρανικός στρατός έχει έλλειψη στρατευμάτων και αυτό χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, καθώς ο στρατός τους συνεχίζει να υφίσταται υψηλές απώλειες. Σύμφωνα με τους Ρώσους, η Ουκρανία έχει χάσει 35.000 στρατιώτες τον Μάιο (νεκρούς και τραυματίες). Η Ουκρανία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους χαμένους στρατιώτες και το πρόγραμμα αναγκαστικής στρατολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορεί να αντικαταστήσει το εκπαιδευμένο προσωπικό.

Υπάρχουν επίσης φήμες ότι η Ρωσία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη δική της δύναμη στρατευμάτων στη γραμμή μάχης. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την εν εξελίξει επιχείρηση με επίκεντρο το Χάρκοβο. Άλλοι προβάλλουν ένα νέο μέτωπο μάχης στην περιοχή του Sumy. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως οι Ρώσοι θα ενισχύσουν σύντομα τις επιχειρήσεις τους κατά μήκος της γραμμής του συμβολαίου, θα καταλάβουν περισσότερα εδάφη και τελικά θα καταλάβουν το Chasiv Yar.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ φοβούνται την κατάρρευση της Ουκρανίας. Ενώ μαντεύουν τι θα κάνουν οι Ρώσοι στη συνέχεια, έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεμείνει από επιλογές για να σώσουν την Ουκρανία.

Η εισαγωγή στρατιωτών του ΝΑΤΟ, σε σχετικά μικρούς αριθμούς, δεν αποτελεί λύση. Το μόνο που σημαίνει είναι πως η Ευρώπη θα γεμίσει σύντομα με σακούλες πτωμάτων.

Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φοβάται ότι θα πάει στις επερχόμενες εκλογές έχοντας χάσει το Αφγανιστάν και την Ουκρανία. Οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ρώσους σήμερα θα σήμαινε μεγάλες παραχωρήσεις, όχι μόνο για το έδαφος, αλλά και για το μέλλον της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν έχει αλλάξει την κόκκινη γραμμή της για την απαίτηση να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ουκρανία. Ενώ οι Ρώσοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, είναι δύσκολο να δούμε πώς αυτές οι εγγυήσεις έχουν εμπορική αξία. Θα πήγαιναν οι ΗΠΑ σε πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία;

Η μόνη σταθερή και αποδεδειγμένη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά η δύναμη των ΗΠΑ είναι κυρίως εκστρατευτική και μικρή, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπίσει έναν ρωσικό στρατό ξηράς.

Το αμερικανικό πλεονέκτημα είναι στην τακτική αεροπορία, αλλά και πάλι οι αμερικανοί πιλότοι θα πρέπει να επιχειρούν σε ένα πυκνό περιβάλλον άρνησης περιοχής, όπου η ρωσική αεράμυνα θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα της τακτικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Είναι αλήθεια ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν stealth, αλλά οι Ρώσοι εργάζονται πάνω σε τρόπους αντιμετώπισης των αμερικανικών μαχητικών stealth, όπως τα F-22 και F-35. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο μακριά βρίσκεται η Ρωσία στο να μπορεί να στοχεύει αμερικανικές πλατφόρμες stealth, αλλά οι ρωσικές στρατηγικές άμυνες χρησιμοποιούν ραντάρ UHF και L band για να διασφαλίσουν πως δεν θα αιφνιδιαστούν ούτε θα είναι ανίκανες να αντιμετωπίσουν απειλές stealth. Αυτό εξηγεί γιατί δύο ρωσικά στρατηγικά ραντάρ έγιναν στόχος μη επανδρωμένων αεροσκαφών την περασμένη εβδομάδα. Ήταν η επίθεση στα στρατηγικά ραντάρ της Ρωσίας μια προετοιμασία για την εισαγωγή στρατηγικών βομβαρδιστικών και τακτικής αεροπορίας των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας;

Οι Ρώσοι λένε ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό άνευ σημασίας, επειδή τα όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται ήδη στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, μιλώντας στην Τασκένδη, δήλωσε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επανδρώνουν τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και παρέχουν πληροφορίες για τους στόχους τους, οπότε η «νέα» πολιτική δεν είναι καθόλου νέα.
Το χτύπημα σε βάθος στη Ρωσία ακούγεται σαν μια ελκυστική στρατιωτική επιλογή, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι τέτοιες επιθέσεις μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Το πιθανό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί. Το ΝΑΤΟ θα έχει ακόμη περισσότερες απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Τα παρασκηνιακά σχέδια για τη χρήση αεροπορικής ισχύος ή χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν, δεδομένων των τρομερών συνεπειών για την Ευρώπη. Το να φλερτάρει το ΝΑΤΟ με ένα μεγαλύτερο πόλεμο είναι τρομερά επικίνδυνο, όπως αντιλαμβάνονται οι σοβαροί στοχαστές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το να τρομάξουμε τους Ρώσους για να υποχωρήσουν, επιτιθέμενοι σε ρωσικό έδαφος ή στέλνοντας Γάλλους στρατιώτες, δε θα λειτουργήσει, καθώς οι Ρώσοι έχουν ήδη κοστολογήσει αυτή την πραγματικότητα και προχωρούν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η αποτυχία του ΝΑΤΟ να διαπραγματευτεί για την Ουκρανία σημαίνει ότι η αφαίμαξη των ήδη περιορισμένων δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί. Ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ μπορεί να αποφασίσουν πως πρέπει να αναζητήσουν αλλού την ασφάλεια τους.

Φλερτάρει το ΝΑΤΟ με την εξαφάνιση;
 
* πληροφορίες interaffairs.ru
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail