Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων Ευρωπαίων εφήβων

pixabay / Elf-Moondance
Freepen.gr - Η παχυσαρκία αυξήθηκε από 21% σε 23% ανάμεσα στους Ευρωπαίους εφήβους μεταξύ 2018 και 2022, με τους φτωχότερους πληθυσμούς να υποφέρουν περισσότερο, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων (στην Ευρώπη) αποτελεί εδώ και καιρό ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας έναν στους πέντε εφήβους. Από την τελευταία έρευνα του 2018, το ποσοστό αυξήθηκε από 21% σε 23% το 2022. Τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας είναι υψηλότερα μεταξύ των αγοριών (27%) από ό,τι μεταξύ των κοριτσιών (17%)", αναφέρεται στο έγγραφο.

Προσθέτει ότι οι έφηβοι από λιγότερο εύπορες οικογένειες είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι - 27% σε σύγκριση με 18% μεταξύ των πιο εύπορων συνομηλίκων τους. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης σύνδεση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών - οι έφηβοι από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά (18% έναντι 15%) και λιγότερο πιθανό να τρώνε φρούτα (32% έναντι 46%) και λαχανικά (32% έναντι 54%) σε καθημερινή βάση. 

«Η διαθεσιμότητα υγιεινών επιλογών διατροφής είναι συχνά περιορισμένη για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οδηγώντας σε αυξημένη εξάρτηση από επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες για την υγεία των εφήβων», αναφέρει στο έγγραφο ο Martin Weber, επικεφαλής της Ομάδας Ποιότητας Φροντίδας και επικεφαλής του Προγράμματος Υγείας Παιδιών και Εφήβων στο Ευρωπαϊκό Γραφείο του ΠΟΥ.

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία από 44 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη μελέτη Health Behaviour in School-aged Children (HBSC).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail