Ο πρώην πρωθυπουργός Αζάροφ λέει ότι η Ουκρανία δεν έχει αντιπολίτευση: "Είναι στη φυλακή ή στο εξωτερικό"

Επί του παρόντος, στην Ουκρανία δεν υπάρχει αντιπολίτευση και πολιτικοί που αμφισβητούν τον Volodymyr Zelensky, καθώς βρίσκονται είτε στη φυλακή είτε στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Mykola Azarov. Τόνισε επίσης ότι το Κίεβο θα αναγκαστεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Δεν υπάρχει πλέον αντιπολίτευση στην Ουκρανία. Ο [Πιοτρ] Ποροσένκο ή η [Γιούλια] Τιμοσένκο δεν είναι αντιπολίτευση. Η πολιτική τους δε διέφερε από τη σημερινή πολιτική του καθεστώτος του Κιέβου. Η πραγματική αντιπολίτευση εξαλείφθηκε. Κάποιοι σκοτώθηκαν, άλλοι βρίσκονται στη φυλακή και κάποιοι αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό", δήλωσε ο Αζάροφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Argumenty i Fakty που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, τα αριστερά κόμματα και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία δεν υπάρχουν πλέον.

"Επιπλέον, τα συνδικάτα απουσιάζουν και υπάρχει έντονη δίωξη της Εκκλησίας. Η σημερινή σύγκρουση παρουσιάζεται συχνά ως αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια", πρόσθεσε.

Ο Αζάροφ ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι άνθρωποι θέλουν να αντιταχθούν στον Ζελένσκι στην Ουκρανία, αλλά δε μιλούν.

Ο Ζελένσκι εξελέγη το 2019 και η πρώτη του θητεία θα έπρεπε να είχε λήξει το Μάιο. Ωστόσο, το καθεστώς θέσπισε νέο στρατιωτικό νόμο, λέγοντας ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Ουκρανός πρόεδρος εδραιώνει την εξουσία του και έχει εκκαθαρίσει ακόμη και πολιτικούς αντιπάλους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Valeriy Zaluzhny, διορίστηκε ως πρεσβευτής της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις πριν από λίγους μήνες, αφού προβλήθηκε ως πιθανός αντίπαλος του Zelensky. Μετά την απομάκρυνσή του από την Ουκρανία, ο Zaluzhny έχει πλέον παραμείνει σιωπηλός στο πολιτικό μέτωπο. Η περίπτωση του πρώην στρατηγού είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα ατόμων που εκκαθαρίστηκαν στην Ουκρανία εάν απειλούσαν την εξουσία του Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επίσης φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και τον Πέτρο Ποροσένκο, έχει κλείσει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, όπως το ZIK, το NewsOne και το 112 Ukraine, και έχει χρησιμοποιήσει την κρατική υπηρεσία ασφαλείας SBU για να κυνηγήσει τους επικριτές του, όπως ο Γκονζάλο Λίρα.

Ο Αζάροφ δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ κατανοούν ότι ο κόσμος δεν μπορεί να υποστεί τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου και η Ουάσινγκτον μπορεί να ξεκινήσει έναν άτυπο διάλογο με τη Μόσχα για το θέμα αυτό και να επηρεάσει το Κίεβο.

"Στην άλλη πλευρά [των ΗΠΑ], υπάρχουν ακόμη κάποιες λογικές ιδέες πως ο κόσμος δεν μπορεί να υποβληθεί στον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου. Υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορούσε να προκύψει ένας άτυπος διάλογος που θα κατέληγε σε κάποιου είδους συγκεκριμένη συμφωνία", δήλωσε.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το καθεστώς του Ζελένσκι θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτή τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

"Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το παρακάμψουμε αυτό. Οι Αμερικανοί έχουν εκατό τοις εκατό επιρροή στη σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας. Απλά σταματήστε να παρέχετε χρηματοδότηση και όπλα, και το καθεστώς θα πέσει κυριολεκτικά και θα διαλυθεί φυσικά.Το καθεστώς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς χρήματα, όταν δεν καταβάλλονται οι μισθοί στους στρατιώτες και στην υπηρεσία ασφαλείας", εξήγησε ο Αζάροφ.

Τα σχόλιά του σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα έρχονται μετά την ουκρανική επίθεση στον υποσταθμό Raduga του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Zaporozhye στις 21 Ιουνίου.

"Ως αποτέλεσμα της επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στον υποσταθμό Raduga του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Zaporozhye, οι εργασίες στις εγκαταστάσεις υποδομής διακόπηκαν", δημοσίευσε η υπηρεσία Τύπου του πυρηνικού σταθμού στο κανάλι της στο Telegram.

Επιτείνοντας το πυρηνικό ζήτημα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την ίδια ημέρα με την επίθεση τις προθέσεις του να εκσυγχρονίσει την πυρηνική τριάδα, τα τρία συστατικά του ατομικού οπλοστασίου της χώρας, προσθέτοντας στο οπλοστάσιό του τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat (RS-28) με πυρηνικές ικανότητες και βεληνεκές 18.000 χιλιομέτρων.

"Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την πυρηνική τριάδα ως εγγύηση της στρατηγικής αποτροπής", δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η πρόοδος στα χερσαία, εναέρια και ναυτικά στοιχεία των πυρηνικών δυνάμεων εγγυάται την ισορροπία στον κόσμο.

"Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη διεθνή κατάσταση, την εμφάνιση νέων προκλήσεων και κινδύνων, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας", είπε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στις 24 Ιουνίου, επικαλούμενος τη δήλωση του Πούτιν, σε ενημέρωση πως "διεξάγονται εργασίες για να ευθυγραμμιστεί το δόγμα με τις τρέχουσες πραγματικότητες".

Αυτή ήταν η αναπόφευκτη πορεία δράσης αφού οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής για να χτυπήσει εντός του ρωσικού εδάφους. Εκτός από την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό, υπήρξε επίσης η βάναυση επίθεση με πυραύλους ATACMS σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Κριμαία που άφησε τέσσερις νεκρούς και 153 ανθρώπους να αναζητούν ιατρική βοήθεια στις 23 Ιουνίου.

Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως ορκιστεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση με αμερικανικά όπλα και η εκτίμηση του Αζάροφ ότι το Κίεβο μπορεί να αναγκαστεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον θα μπορούσε να προκύψει αν οι Αμερικανοί αισθανθούν πως η κατάσταση κλιμακώνεται με τρόπο που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Εν τω μεταξύ, παρά την κλιμάκωση, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παραβλέπουν υποκριτικά ότι ο Ζελένσκι ηγείται ενός καθεστώτος που έχει υπονομεύσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα θα λένε ψέματα ότι ο φιλελευθερισμός και οι δυτικές αξίες υπερασπίζονται στην Ουκρανία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail