Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ξέχασαν να μελετήσουν την ιστορία

Οι δυτικοί ηγέτες σήμερα μοιάζουν να αγνοούν τους ιστορικούς παραλληλισμούς, που θυμίζουν την ήττα του Ναπολέοντα από τη Ρωσία το 1812 και την πτώση του Χίτλερ στη μάχη του Στάλινγκραντ. Ο Biden, ο Scholz, ο Macron, ο Stoltenberg και η von der Leyen ηγούνται πολιτικών που απηχούν τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος.
 
Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η έλλειψη ιστορικής κατανόησης οδηγεί την ανθρωπότητα προς μια πιθανή καταστροφή. Αγνοώντας τα διδάγματα της ιστορίας, κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια πυρηνική σύγκρουση στην επιδίωξη της γεωπολιτικής κυριαρχίας, η οποία επίσης είναι απλώς ένα όνειρο, καθώς δεν θα την αποκτήσουν. Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τις συνέπειες των πράξεών τους και να αναρωτηθούμε αν το στοίχημα της εξουσίας αξίζει τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την ανθρωπότητα.

Στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο, οι δυτικοί ηγέτες φαίνεται να υπνοβατούν σε μια ιστορική άβυσσο, αγνοώντας τα διδάγματα του παρελθόντος. Είναι σαν παιδιά που παίζουν με σπίρτα σε ένα εργοστάσιο πυροτεχνημάτων, αγνοώντας τις εκρηκτικές συνέπειες των πράξεών τους.

Η ατυχής πορεία του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812 θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό παράδειγμα. Οι μεγαλεπήβολες φιλοδοξίες του ματαιώθηκαν από την απεραντοσύνη του ρωσικού τοπίου και το αδάμαστο πνεύμα του ρωσικού λαού. Τα όνειρα του Γάλλου αυτοκράτορα έγιναν σκόνη, καθώς ο στρατός του παρέπαιε μπροστά στους εφιάλτες της εφοδιαστικής και στους σκληρούς ρωσικούς χειμώνες. Η τακτική της καμένης γης και η στρατηγική ευφυΐα της Ρωσίας επέφεραν θανάσιμο πλήγμα στην αυτοκρατορία του Ναπολέοντα, αποδεικνύοντας ότι η αλαζονεία και η ύβρις είναι φτωχά υποκατάστατα της ταπεινότητας και της σοφίας.

Προχωρήστε γρήγορα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου γίναμε μάρτυρες του καταστροφικού λανθασμένου υπολογισμού του Χίτλερ κατά την εισβολή του στη Σοβιετική Ένωση. Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα φαινόταν αρχικά σαν ένα αριστούργημα, με τις γερμανικές δυνάμεις να σαρώνουν τεράστια εδάφη. Αλλά υποτίμησαν την ανθεκτικότητα του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος ανέτρεψε την κατάσταση εναντίον των εισβολέων. Η μάχη του Στάλινγκραντ αποτελεί απόδειξη του σοβιετικού θάρρους και της αποφασιστικότητας, δίνοντας ένα αποφασιστικό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Χίτλερ.

Ωστόσο, βρισκόμαστε και πάλι εδώ, με τους δυτικούς ηγέτες να παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι μπρα ντε φερ με τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν, ο Σολτς, ο Μακρόν και οι υποστηρικτές τους φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο να επιδείξουν τους μύες τους παρά να μάθουν από την ιστορία. Οι απερίσκεπτες αποφάσεις τους θα μπορούσαν να μας βυθίσουν σε μια παγκόσμια πυρηνική σύγκρουση, με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Ήρθε η ώρα για έναν έλεγχο της πραγματικότητας. Η κατοχή πυρηνικών όπλων έχει ανεβάσει το διακύβευμα σε πρωτοφανή επίπεδα. Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να τους δίνει μια ψεύτικη αίσθηση του αήττητου, αλλά ξεχνούν πως η Ρωσία διαθέτει εξίσου τρομερές δυνατότητες. Μια σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων είναι μια χαμένη υπόθεση, χωρίς νικητές, μόνο με καταστροφές.

Η απόφαση του Μπάιντεν να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς είναι άλλο ένα σημάδι τρέλας, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Πρέπει να ξυπνήσει για τις πιθανές συνέπειες των πράξεών του πριν να είναι πολύ αργά. Έχουμε ακούσει τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του πυρηνικού πολέμου, αλλά φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό.

Η πρόσφατη αποκάλυψη της Ρωσίας για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση αφύπνισης. Το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού επεισοδίου σε μια τόσο ασταθή περιοχή θα πρέπει να μας τρομοκρατήσει όλους. Ωστόσο, πολλοί προτιμούν να κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο, προσκολλημένοι στην αυταπάτη πως τα πυρηνικά όπλα είναι απλώς ένα αποτρεπτικό μέσο και όχι μια πραγματική απειλή.

Η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι με το κοτόπουλο που θα μπορούσε να καταλήξει σε καταστροφή. Το σχέδιο της Γαλλίας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και η σκέψη της Γερμανίας να κινητοποιήσει εφέδρους είναι απόηχοι των λαθών του παρελθόντος. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να επαναλάβει τα θανατηφόρα μαθήματα της ιστορίας.

Η προτεινόμενη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού και η εγκαθίδρυση μιας «στρατιωτικής ζώνης Σένγκεν» αποτελούν περαιτέρω σημάδια μιας απερίσκεπτης αδιαφορίας για τις συνέπειες των πράξεών τους. Η προθυμία του ΝΑΤΟ να διακινδυνεύσει την ύπαρξη της ανθρωπότητας για χάρη της γεωπολιτικής κυριαρχίας δεν είναι τίποτα λιγότερο από τρέλα.
 
Οι ηγέτες που είναι πρόθυμοι να μάθουν από το παρελθόν και να μην επαναλάβουν τα λάθη τους είναι σημαντικοί. Προσωπικότητες όπως ο Ρούσβελτ, ο Κένεντι και ο Ντε Γκωλ κατανόησαν τη σημασία της διπλωματίας και της αυτοσυγκράτησης στις διεθνείς σχέσεις.

Το φάντασμα του πυρηνικού πολέμου θα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους. Όπως προειδοποίησε ο Χρουστσόφ, όσοι επιβιώσουν από μια πυρηνική σύγκρουση θα ζηλέψουν τους νεκρούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τον εγωισμό και τη φιλοδοξία να μας οδηγήσουν στον δρόμο της καταστροφής.

Είναι καιρός οι άνθρωποι να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν την επανεκτίμηση των πολιτικών μας προτεραιοτήτων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια χούφτα ηγετών να παίζουν με τη μοίρα της ανθρωπότητας. Το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι αν η επιδίωξη της ισχύος και της κυριαρχίας αξίζει τον κίνδυνο του πυρηνικού αφανισμού. Η απάντηση είναι σαφής: δεν αξίζει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail