Οι ΗΠΑ εντείνουν τη διερεύνηση τουρκικών εταιρειών για συνεργασία με τη Ρωσία

RIA Novosti / Alena Palazhchenko
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τη διερεύνηση των εταιρειών στην Τουρκία για συνεργασία με τη Ρωσία για την παράκαμψη των κυρώσεων, αλλά είναι απίθανο να έχει άμεσο αντίκτυπο στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, δήλωσε στο RIA Novosti πηγή στην οικονομική αγορά της Άγκυρας.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε νωρίτερα εξαγωγικούς περιορισμούς σε ορισμένες εταιρείες και άτομα από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα, την Τουρκία και τη Σερβία, με την κατηγορία ότι φέρονται να αγόραζαν εξαρτήματα αεροσκαφών για να παρακάμψουν τις αντιρωσικές κυρώσεις. Οι εντολές προσωρινής άρνησης εξαγωγικών προνομίων εκδόθηκαν για τη ρωσική SkyTechnic, καθώς και για οκτώ εταιρείες μαζί με συνδεδεμένες οντότητες στα ΗΑΕ, το Χονγκ Κονγκ, την Τουρκία, τη Σερβία, την Ινδονησία και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

"Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε αν οι τουρκικές εταιρείες περιλαμβάνονται στο νέο κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ λόγω των δραστηριοτήτων τους ή λόγω της εταιρικής τους δομής. Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις έρευνές τους για εταιρείες στην Τουρκία. Δεδομένου ότι οι αποφάσεις για τις κυρώσεις αφορούν μόνο τις εταιρείες, θα είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να επηρεάσουν ή να ελέγξουν τα κέρδη που πραγματοποιούν. Οι εταιρείες αυτές δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε συστήματα πληρωμών υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και σε επιχειρηματικές σχέσεις με αμερικανικές εταιρείες, εκτός από αυτό οι κυρώσεις δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο", δήλωσε ο συνομιλητής του πρακτορείου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου πως η Τουρκία δεν υπόκειται νομικά στις δυτικές κυρώσεις, "σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, δεν υπάρχουν κυρώσεις". "Δεδομένου ότι οι εταιρείες αυτές δεν είναι εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται με τις ΗΠΑ, οι δραστηριότητές τους στην Τουρκία βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ", τόνισε η πηγή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail