Η Ρωσία συνεργάζεται με την Κίνα για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής

Freepen.gr - Η Ρωσία επιδιώκει την υποστήριξη της Κίνας για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής. Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στην κινεζική πόλη Χαρμπίν, ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ δήλωσε ότι έχουν συγκροτήσει μια ρωσοκινεζική υποεπιτροπή για τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή (NSR), αναφέρει το maritime-executive.com.

«Ελήφθη απόφαση για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής. Η Rosatom θα εκπροσωπήσει τη ρωσική πλευρά. Από την κινεζική πλευρά, επικεφαλής της θα είναι ο υπουργός Μεταφορών. Το καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο ένα κοινό πρόγραμμα για την επέκταση της κινεζικής διαμετακόμισης κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής", διευκρίνισε ο Likhachev.

Πρόσθεσε ακόμη πως η κινεζική διαμετακόμιση μέσω της διαδρομής έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί σε 50 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Από την άποψη αυτή, η ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης με την Κίνα για την κατασκευή αρκτικών πλοίων και την ανάπτυξη λιμένων και κέντρων εφοδιασμού θα είναι κρίσιμη.

Το 2022, ο Πούτιν διόρισε τον κρατικό πυρηνικό οργανισμό Rosatom να επιβλέπει την ανάπτυξη της NSR, καθώς και να διαχειρίζεται τον παγοθραυστικό στόλο, που είναι υπεύθυνος για τη ναυσιπλοΐα κατά μήκος της διαδρομής. Η διαδρομή μήκους 3.500 μιλίων αποτελεί μέρος των έργων οικονομικής προτεραιότητας του Κρεμλίνου και ένα από αυτά που έχουν σχεδιαστεί για να εδραιώσουν τη ρωσική επιρροή στην Αρκτική.

Η θαλάσσια οδός εκτείνεται κατά μήκος της ρωσικής αρκτικής ακτής και εκτείνεται από τη Θάλασσα Κάρα έως το στενό του Βερίγγειου πορθμού στην Άπω Ανατολή. Η διαδρομή σκοπεύει να μειώσει κατά το ήμισυ το ταξίδι μεταξύ της Ευρώπης και των λιμανιών της Άπω Ανατολής, σε σύγκριση με τη διαδρομή της διώρυγας του Σουέζ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail