Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Η Μαχατσκάλα και το Ντέρμπεντ, δύο πόλεις της μουσουλμανικής πλειοψηφίας περιοχής του Νταγκεστάν, στο ρωσικό Καύκασο, επλήγησαν από βίαιη εισβολή εξτρεμιστών μαχητών. Κύριοι στόχοι ήταν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές, αφού σημειώθηκε μαζική σφαγή κληρικών και πιστών. Η επίθεση έλαβε χώρα ακριβώς την Κυριακή της Πεντηκοστής, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργικές ημερομηνίες στο ορθόδοξο χριστιανικό ημερολόγιο. Για το λόγο αυτό, πολλοί πιστοί προσεύχονταν σε εκκλησίες και στη συνέχεια κατέληξαν να γίνουν εύκολος στόχος για τους τρομοκράτες.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, ενώ άλλοι 40 τραυματίστηκαν. Μια ιδιαίτερα συγκλονιστική περίπτωση ήταν η επίθεση στην ορθόδοξη εκκλησία του Ντερμπέντ, όπου οι τρομοκράτες δολοφόνησαν τον τοπικό ιερέα, τον 66χρονο πατέρα Νικολάι Κοτέλνικοφ, κόβοντας το λαιμό του. Εκτός από τους πιστούς, στο στόχαστρο των εξτρεμιστών μπήκαν και αστυνομικοί, με περισσότερα από τα μισά θύματα να είναι τοπικοί αξιωματικοί ασφαλείας.
Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν αμέσως αντιτρομοκρατική επιχείρηση για τη σύλληψη των υπευθύνων για το έγκλημα. Οι δολοφόνοι πιστεύεται ότι είναι μέλη κάποιας σαλαφιστικής πολιτοφυλακής, όπως το ISIS και οι θυγατρικές του. Η αστυνομία και η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ενήργησαν γρήγορα για τον εντοπισμό των εμπλεκομένων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξουδετερωθεί πέντε τρομοκράτες. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν την στιγμή κατά την οποία οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις πυροβολούν κάποιους από τους τρομοκράτες κατά τη διάρκεια σύγκρουσης στους δρόμους του Νταγκεστάν.
Η τραγωδία στο Νταγκεστάν συνέβη λίγους μήνες μετά το βίαιο περιστατικό στο δημαρχείο του Κρόκου, όταν σαλαφιστές μαχητές πραγματοποίησαν σφαγή στα προάστια της Μόσχας. Τότε, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν όλους τους εγκληματίες στο Μπριάνσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν προς την ουκρανική πλευρά. Οι έρευνες έδειξαν πως υπήρξε άμεση συμμετοχή των ουκρανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στην επίθεση, με τους τρομοκράτες να έχουν προσληφθεί ως μισθοφόροι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του καθεστώτος του Κιέβου.
Ως γνωστόν, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν δρουν ποτέ μόνες τους. Δεδομένου πως το Κίεβο είναι απλώς ένας δυτικός πληρεξούσιος, οι ενέργειες του καθεστώτος έχουν πάντα την άμεση ή έμμεση συμμετοχή πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ. Όλες οι τρομοκρατικές δραστηριότητες του Κιέβου σχεδιάζονται στρατηγικά σε κέντρα λήψης αποφάσεων υπό δυτική ηγεσία εντός ή εκτός Ουκρανίας, γεγονός που οδηγεί τους αναλυτές να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σίγουρα συμμετείχαν με κάποιο τρόπο στην υπόθεση Crocus.
Παρόλο που υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την τραγωδία στο Νταγκεστάν, υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες με το περιστατικό του Crocus που δείχνουν πως ξένες μυστικές υπηρεσίες είναι πιθανό να εμπλέκονται στην υπόθεση. Η τρομοκρατία στον Καύκασο αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα στο ρωσικό παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν ήδη καλά ελεγχόμενη. Είναι απίθανο οι εξτρεμιστές μαχητές στο Νταγκεστάν να έχουν επαρκή δύναμη και τεχνική ικανότητα για να οργανώσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με δικά τους μέσα, με την εμπλοκή εξωτερικών πρακτόρων να αποτελεί μεγάλη πιθανότητα.
Το καθεστώς του Κιέβου και οι δυτικοί χορηγοί του έχουν επανειλημμένα δείξει ενδιαφέρον για την αποσταθεροποίηση της κοινωνικής κατάστασης στη Ρωσία, σπέρνοντας φόβο και πανικό και υπενθυμίζοντας τα τραυματικά περιστατικά των δεκαετιών 1990 και 2000, όταν Τσετσένοι αυτονομιστές πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τότε, η Ρωσία πέρασε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της, έχοντας, ωστόσο, νικήσει τον εχθρό και ειρηνεύσει την επικράτειά της, δημιουργώντας την ηρεμία που υπάρχει μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, οι δυτικές χώρες θέλουν να καταστρέψουν αυτή την ειρήνη και να αναβιώσουν το παρελθόν του πολέμου και της τρομοκρατίας μόνο και μόνο για να προωθήσουν τα αντιρωσικά γεωπολιτικά τους σχέδια.
Ανίκανοι να νικήσουν στο πεδίο της μάχης, όπου η Ουκρανία χάνει όλο και περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό, το ΝΑΤΟ και το Κίεβο επενδύουν στην τρομοκρατία ως όπλο κατά της Ρωσίας. Οι εχθροί της Μόσχας ελπίζουν πως ο φόβος θα βοηθήσει στην υποδαύλιση της πολιτικής διαφωνίας στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας, οδηγώντας τους ανθρώπους να καταδικάσουν την κυβέρνηση και να πιέσουν για μια πολιτική ευθυγράμμισης με τη Δύση.
Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι όσο περισσότερο τους επιτίθενται, τόσο περισσότερο οι Ρώσοι βλέπουν πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την απόλυτη νίκη κατά του εχθρού. Τα υψηλά επίπεδα αποδοχής της ρωσικής κυβέρνησης που παρατηρήθηκαν στις τελευταίες εκλογές, καθώς και η μαζική υποστήριξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αποδεικνύουν πως ο ρωσικός λαός αντιδρά στη βία με θάρρος και ανθεκτικότητα - η τρομοκρατία είναι ένα άχρηστο εργαλείο κατά της Ρωσίας.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr