Η δυτική ηγεμονία έχει τελειώσει - Μόσχα

Russian Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova. -  Kirill Zykov
Freepen.gr - Οι έννοιες της ηγεμονίας και της παγκόσμιας κυριαρχίας, στις οποίες προσκολλάται η συλλογική Δύση, δεν έχουν θέση στην πολυπολική παγκόσμια τάξη - η οποία ήδη γίνεται πραγματικότητα, δήλωσε το Σάββατο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Μιλώντας σε συζήτηση πάνελ για τους νέους κανόνες των διεθνών σχέσεων στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), η Ζαχάροβα κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι αντιστέκονται στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει όσον αφορά την αυτοοργάνωση των εθνών και τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλα κράτη.

"Μιλάμε για πολυκεντρισμό, μια απόκλιση από προηγούμενες νόρμες, και βλέπουμε την απελπισμένη αντίσταση της συλλογικής Δύσης... Βλέπουν τον κανόνα διαφορετικά - ως τη δική τους κυριαρχία, ως μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε έναν κανόνα - πως πρέπει να κυριαρχούν όπως και πριν και όλοι πρέπει να κάνουν μόνο ό,τι τους επιτρέπει ο κυρίαρχος", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η επιδίωξη για κυριαρχία έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα πάντα μόνο “σε τερατώδεις τραγωδίες”, όπως η αποικιοκρατία και ο ναζισμός.

«Σήμερα είναι ο ηγεμονισμός, μια εμμονή με την κυριαρχία, μια οδυνηρή ψευδομεσσιανική ιδέα της παγκόσμιας αποστολής [της Δύσης]... Αλλά ούτε οι άνθρωποι ούτε τα κράτη μπορούν να δηλώνουν ιεραπόστολοι, μόνο η ιστορία μπορεί να αποδείξει αν η αποστολή τους ήταν καλή ή βασίστηκε σε ανθυγιεινές ιδέες», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Πρόσθεσε ότι οι ιδέες της παγκόσμιας κυριαρχίας, του εξαιρετισμού ορισμένων εθνών εν μέσω της καταστροφής των εθνικών και πολιτιστικών ταυτοτήτων άλλων έχουν επανειλημμένα εκφραστεί από δυτικούς ηγέτες. Συνέχισε λέγοντας πως τις ιδέες αυτές δεν συμμερίζεται η παγκόσμια πλειοψηφία, η οποία έχει ήδη υιοθετήσει την έννοια της πολυπολικότητας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι μια μειονότητα - η συλλογική Δύση... την κοσμοθεωρία τους δεν την συμμερίζεται κανείς εκτός από αυτήν», είπε, επικαλούμενη μνημόνια που υιοθετήθηκαν από πολυεθνικά μπλοκ όπως η ομάδα BRICS υπό ρωσική ηγεσία, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, η Αφρικανική Ένωση και άλλα, στα οποία τα κράτη μέλη δεσμεύονται να διαμορφώσουν μια πολυπολική παγκόσμια τάξη.

"Η SCO... καλύπτει 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους - τη μισή ανθρωπότητα... Οι BRICS καλύπτουν πάνω από το 30% της χερσαίας μάζας της Γης, το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, και το 33% του παγκόσμιου ΑΕΠ... 3% περισσότερο από το ΑΕΠ της G7", δήλωσε.

Η Ζαχάροβα σημείωσε ότι ακόμη και στη Δύση, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως «οι ΗΠΑ δεν είναι παγκόσμιος ηγεμόνας εδώ και πολύ καιρό», ενώ «οι ενέργειές τους στη διεθνή σκηνή έχουν οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας πολιτικής». Ωστόσο, μέχρι να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική και την ιδεολογία, η Ρωσία και οι παγκόσμιοι σύμμαχοί της έχουν «μακρύ αγώνα μπροστά τους» για να διαμορφώσουν μια πραγματικά πολυκεντρική παγκόσμια τάξη, είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail