Πόσο πιθανό είναι να αντικαταστήσουν οι ΗΠΑ τον Ζελένσκι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους;

Ο πρόεδρος Πούτιν μοιράστηκε την άποψή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ανόι ότι οι ΗΠΑ θα αντικαταστήσουν τον Ζελένσκι κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, αφού τον χρησιμοποίησαν για να λάβει αντιδημοφιλείς αποφάσεις, όπως η περαιτέρω μείωση της ηλικίας στράτευσης. Η πρόβλεψή του συνέπεσε με τη δημοσίευση της τελευταίας τέτοιας έκθεσης της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών σχετικά με αυτό το σενάριο, η οποία υποστήριξε πως ο Ζαλούζνι εξετάζεται σοβαρά από τις ΗΠΑ ως αντικαταστάτης του και θεωρείται επίσης πιο κατάλληλος για να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τη Μόσχα από άλλους.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Είχε εξηγηθεί τον περασμένο μήνα πώς "Η Ρωσία ελπίζει να επηρεάσει την πιθανώς επικείμενη διαδικασία αλλαγής καθεστώτος στην Ουκρανία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ", αφού η ίδια υπηρεσία είχε δημοσιεύσει τότε σχετική έκθεση σχετικά με αυτό. Αυτή η στρατηγική συνεχίζει να ξεδιπλώνεται, όπως αποδεικνύεται από τον πρόεδρο Πούτιν που δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι ο πρόεδρος της Ράντα είναι πλέον ο νόμιμος ηγέτης της Ουκρανίας, εάν εξακολουθεί να τηρείται το Σύνταγμα. Αντίστοιχα, δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μαζί του ή με κάποιον άλλον αν το Κίεβο ενδιαφέρεται για ειρήνη, αλλά όχι με τον Ζελένσκι.

Όσον αφορά την στρατιωτικοστρατηγική δυναμική της σύγκρουσης, αυτή συνεχίζει να τείνει υπέρ της Ρωσίας και δε θα αλλάξει με μικρές προσαρμογές της αμερικανικής πολιτικής, όπως το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να πλήξει οποιουσδήποτε στόχους πέρα από τα σύνορα που φέρονται να σχεδιάζουν να περάσουν τα σύνορα. Η μόνη μεταβλητή που μπορεί να κάνει ουσιαστική διαφορά αυτή τη στιγμή είναι αν το ΝΑΤΟ οργανώσει μια συμβατική επέμβαση, αλλά αυτό θα εκτόξευε τον κίνδυνο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου από λάθος υπολογισμούς.

Επιστρέφοντας στην πρόβλεψη του προέδρου Πούτιν για την αντικατάσταση του Ζελένσκι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, υποθέτει είτε ότι δεν θα υπάρξει τέτοια συμβατική επέμβαση είτε πως η επακόλουθη κλιμάκωση θα παραμείνει διαχειρίσιμη αντί να εξελιχθεί σε αποκάλυψη. Όσον αφορά το πρώτο ενδεχόμενο, υπάρχει πιθανότητα αυτό να μη συμβεί, καθώς εξαρτάται από το αν η Ρωσία επιτύχει μια στρατιωτική διάσπαση σε όλη τη γραμμή του μετώπου, την οποία το ΝΑΤΟ θα μπορούσε στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί για να δικαιολογήσει την άμεση εμπλοκή του σε αυτή τη σύγκρουση.

Αυτό μπορεί είτε να μη συμβεί και έτσι να αποκλειστεί αυτό το σενάριο, είτε να εξελιχθεί και στη συνέχεια να θέσει σε κίνηση αυτή την ακολουθία γεγονότων, οδηγώντας έτσι στη δεύτερη πιθανότητα να διαχειριστούν αυτή την κλιμάκωση. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία μπορεί είτε να αποφύγει να πλήξει μονάδες του ΝΑΤΟ όσο αυτές δεν διασχίζουν τον Δνείπερο και δεν αποτελούν αξιόπιστη απειλή για τις νέες περιοχές της, είτε να εμπλακεί σε ελεγχόμενα χτυπήματα " tit-for-tat " πριν παγώσει τη σύγκρουση. Ό,τι κι αν συμβεί, ωστόσο, το πολιτικό μέλλον του Ζελένσκι είναι προδιαγεγραμμένο.

Το πρώτο ενδεχόμενο είναι στην πραγματικότητα πολύ χειρότερο γι' αυτόν, καθώς θα πιεστεί όσο ποτέ άλλοτε να μειώσει την ηλικία στράτευσης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αντικαταστήσει όλο το κρέας που θα πρέπει να αλεσθεί για να αποτρέψει μια ρωσική διάρρηξη κατά μήκος των γραμμών του μετώπου. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο χρόνος με τον οποίο θα αντικατασταθεί στη συνέχεια, δεδομένου ότι εξαρτάται από το πότε θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική και από το αν (και για πόσο καιρό) η μυστική αστυνομία μπορεί να ελέγξει την οργισμένη αντίδραση του κοινού στην αποστολή των νεαρών ενήλικων ανδρών τους στη σφαγή.

Εάν το ΝΑΤΟ επέμβει συμβατικά στην Ουκρανία, αλλά η κλιμάκωση δεν εξελιχθεί σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω λανθασμένου υπολογισμού, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, τότε το μπλοκ θα μπορούσε να κρατήσει τον Ζελένσκι στη θέση του μόνο μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία για τη συνολική διαχείριση της "νέας κανονικότητας" της Ευρώπης. Μόλις επιτευχθεί αυτό, όποτε κι αν γίνει, τότε θα τον παραμερίσουν για να προαναγγείλουν την έλευση της λεγόμενης "νέας Ουκρανίας" υπό αυτές τις νέες συνθήκες και να γυρίσουν σελίδα σε αυτή την σκοτεινή περίοδο.

Ακριβώς όπως και στην πρώτη πιθανότητα, θα παραμείνει στην εξουσία μόνο για αρκετό διάστημα ώστε να λάβει αντιδημοφιλείς αποφάσεις, αν και υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε αυτή την περίπτωση. Παρ' όλα αυτά, τα σημάδια είναι εμφανή, και είναι ότι η πολιτική του καριέρα πλησιάζει στο τέλος της, όπως και να 'χει. Η μόνη χρησιμότητα του Ζελένσκι αυτή τη στιγμή είναι να νομιμοποιήσει ριζοσπαστικές πολιτικές σε οποιοδήποτε σενάριο. Στη συνέχεια, θα παραμεριστεί μόλις κάνει αυτό που χρειάζεται από αυτόν, αν και δεν είναι σαφές πότε θα γίνει αυτό, αφού όλα εξαρτώνται από το αν το ΝΑΤΟ θα επέμβει συμβατικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail