Η Σουηδία καθιερώνει δρακόντεια «ζώνη ασφαλείας» στο επίκεντρο της εγκληματικότητας των συμμοριών

Freepen.gr - Η σουηδική αστυνομία εισήγαγε την πρώτη «stop-and-frisk-zone» στην ιστορία της χώρας, δίνοντας στους αστυνομικούς την εξουσία να ερευνούν οποιοδήποτε άτομο ή όχημα χωρίς την ανάγκη εύλογης υποψίας, γράφει το REMIX.

Το δρακόντειο μέτρο αποτελεί απάντηση σε διπλούς πυροβολισμούς το βράδυ της Δευτέρας στην κατοικημένη περιοχή Hageby του Norrköping, μιας πόλης νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης. Δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί στον τόπο του εγκλήματος.

Από την Τετάρτη, οι αρχές εισάγουν στην περιοχή αυτό που είναι επίσης γνωστό ως ζώνη ασφαλείας ή ζώνη επίσκεψης, καθώς οι αστυνομικοί συνεχίζουν το κυνήγι των δραστών. Ένας άνδρας ηλικίας 20 ετών έχει ήδη συλληφθεί ως ύποπτος για φόνο.

Η αστυνομία θα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου αργότερα την Τρίτη για να εξηγήσει τις νέες εξουσίες που έχει στη διάθεσή της μετά την ψήφιση του νόμου τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους για να βοηθήσει στην πάταξη της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας των συμμοριών.

Είναι η πρώτη φορά που ο νόμος θα εφαρμοστεί οπουδήποτε στη Σουηδία.

«Στόχος είναι να αυξηθεί η ασφάλεια και να γίνει πιο δύσκολο για τους εγκληματίες να προετοιμάζουν και να εκτελούν βίαια εγκλήματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η διπλή δολοφονία της Δευτέρας ήταν η τελευταία σε μια μακρά σειρά σοβαρών εγκλημάτων που τροφοδοτούνται από τη δραματική αύξηση του πολέμου των συμμοριών σε ολόκληρη τη σκανδιναβική χώρα τα τελευταία χρόνια. 

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε σε μια πολυκατοικία στην περιοχή λίγο μετά τα μεσάνυχτα μετά από αναφορές για πυροβολισμούς.

«Μετακόμισα εδώ πριν από ένα μήνα. Τώρα, ψάχνω ήδη για διαμέρισμα αλλού", δήλωσε ένας κάτοικος στον τηλεοπτικό σταθμό SVT.

Η Pauline, μια άλλη κάτοικος, δήλωσε ότι σκέφτεται να τοποθετήσει αλεξίσφαιρο γυαλί στο διαμέρισμά της για να προστατεύσει τα παιδιά της.

«Τώρα αρχίζω να σκέφτομαι αν πρέπει να βάλω προστατευτικό γυαλί στα παράθυρά μου. Αν πρόκειται να συνεχίσουν να εκρήγνυνται, ίσως χρειαστεί να επενδύσω σε αλεξίσφαιρο γυαλί, τόσο για τα παιδιά μου όσο και για μένα", είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail