Η φαντασίωση του Μακρόν για ήττα της Ρωσίας διαβρώνει τη λογική του

kremlin.ru/ Photo: TASS
Η επιθετική στάση της Γαλλίας στην Ουκρανία έχει βαθύνει τις εντάσεις με τη Ρωσία, όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες συλλήψεις και οι κατηγορίες για κατασκοπεία. Η απροσδόκητη στροφή του Μακρόν σε μια φιλοπόλεμη θέση δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς έχει επιδεινώσει την εχθρότητα με το Κρεμλίνο.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ισχυρισμοί της Μόσχας για γαλλική κατασκοπεία και ανάμειξη μισθοφόρων αναδεικνύουν την κλιμάκωση των τριβών, καθώς η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός Γάλλου πολίτη στη Μόσχα, ο οποίος είναι ύποπτος για συλλογή ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών.
 
Η ασυνεπής προσέγγιση και η ανάμεικτη ρητορική της Ευρώπης, με τη διεκδικητικότητα της Γαλλίας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητα άλλων μελών του ΝΑΤΟ, κινδυνεύει να μπλέξει την ήπειρο σε βαθύτερη σύγκρουση. Η έλλειψη ενιαίας στρατηγικής υπονομεύει τη σταθερότητα της Ευρώπης και περιπλέκει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ παρατείνει και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σε έναν χορό διπλωματικής διχόνοιας, το Παρίσι και η Μόσχα φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις εντάσεις, εις βάρος της περιφερειακής σταθερότητας. Τα πρόσφατα γεγονότα το μόνο που έκαναν ήταν να επιδεινώσουν μια ήδη τεταμένη σχέση, με κάθε κίνηση της Γαλλίας να αντιμετωπίζεται με ένα βήμα αντιποίνων από την άλλη.

Η Γαλλία, υπό την ηγεσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανέλαβε να πρωτοστατήσει στην υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία εντός των ορίων του ΝΑΤΟ. Η τάση του Μακρόν για προκλητική ρητορική και φιλοπόλεμη στάση το μόνο που κατάφερε ήταν να εξοργίσει τη Μόσχα, επιδεινώνοντας μια ήδη ανήσυχη κατάσταση. Ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται όλο και πιο ακραίος κατά της Ρωσίας, καθώς χάνει την εγχώρια υποστήριξη στη Γαλλία, οι ενέργειές του αποσκοπούν στο να συγκεντρώσει την πλήρη υποστήριξη όσων τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Ρωσία.

Η πρόσφατη σύλληψη ενός Γάλλου πολίτη στη Μόσχα με την κατηγορία της κατασκοπείας λειτούργησε ως μια τρανταχτή υπενθύμιση της βαθιά ριζωμένης εχθρότητας που υποβόσκει μεταξύ των δύο εθνών. Η ταχεία αντίδραση από την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, εξαπέλυσε κατηγορίες για κακόβουλες δραστηριότητες εναντίον του ατόμου. Ο ισχυρισμός της επιτροπής ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ρωσικού κράτους, καθώς το άτομο συνέλεγε στρατιωτικές πληροφορίες. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, το Newsweek απευθύνθηκε στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για το σχόλιό του σχετικά με τη σύλληψη, επιδιώκοντας να ρίξει φως στο διπλωματικό δράμα που εκτυλίσσεται, αλλά δεν απάντησε.

Στο Παρίσι, ένας Ουκρανο-Ρώσος συνελήφθη για μια έκρηξη. Η κατηγορία, αν και αναπόδεικτη, χρησιμεύει για την περαιτέρω ένταση των δεσμών.

Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, ο Πύργος του Άιφελ έγινε σκηνικό για μια ανατριχιαστική επίδειξη, με πολλά φέρετρα που έφεραν την επιγραφή «Γάλλοι στρατιώτες της Ουκρανίας» να εμφανίζονται μέσα σε μια νύχτα. Ενώ η Μόσχα αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη, οι Γάλλοι εξακολουθούν να εικάζουν την εμπλοκή της ρωσικής παρέμβασης.

Η 80ή επέτειος της απόβασης της D-Day, στην οποία συμμετείχε η πλειοψηφία των παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, αποτέλεσε ένα ακόμη σημείο ανάφλεξης σε μια όλο και πιο εύθραυστη σχέση, καθώς το Παρίσι αποφάσισε να ανακαλέσει μια πρόσκληση που είχε απευθύνει σε Ρώσους αξιωματούχους, μια κίνηση που είπαν οι σύμμαχοί του.

Υπάρχουν αναφορές για την πιθανή ανάπτυξη Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία, οι οποίες έστειλαν σοκ στο ΝΑΤΟ, με τα κράτη μέλη να προσπαθούν να βγάλουν άκρη με την ολοένα και πιο αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Μακρόν. Η προοπτική μιας άμεσης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία προκαλεί ρίγη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες, καθώς η Γαλλία δεν έχει τη δύναμη να νικήσει τη Ρωσία.

Καθώς οι κατηγορίες για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση εκτοξεύονται γρήγορα και οργισμένα, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο. Το Κρεμλίνο έχει κατηγορηθεί για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, επιδιώκοντας δήθεν να διαβρώσει την υποστήριξη προς τις πολιτικές του Μακρόν. Ωστόσο, η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.

Καθώς το διπλωματικό τέλμα βαθαίνει, γίνεται ολοένα και πιο εμφανές πως η ανικανότητα της Ευρώπης να παρουσιάσει ένα συνεκτικό μέτωπο απλώς ενθαρρύνει περαιτέρω τη Ρωσία, δίνοντάς της μεγαλύτερα περιθώρια να επιβάλει την επιρροή της. Κάθε μέρα που περνάει, η πιθανότητα ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία απομακρύνεται, αφήνοντας τους ανθρώπους της περιοχής να υπομένουν τις αυξανόμενες επιπτώσεις.

Η παρούσα στιγμή απαιτεί μια απογοητευτική αφύπνιση τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα: Την ανεπάρκεια του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει την τρομερή δύναμη της Ρωσίας. Οι λανθασμένες στρατηγικές τους όχι μόνο επιδείνωσαν τη δυσχερή θέση του πληθυσμού, αλλά και βάθυναν την κάθοδο της περιοχής στην άβυσσο των συγκρούσεων και του χάους. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουν αυτή την αλήθεια και να αναπροσαρμόσουν την προσέγγισή τους αναλόγως, προτού ο πόνος του λαού αυξηθεί και η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail