Η αεράμυνα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι κρίσιμα ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της Ρωσίας

(Source: Twitter Bundeswehr im Einsatz)
Freepen.gr - Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογράμμισε τη σημασία της αεράμυνας, όπως δείχνουν τα αιτήματα του Κιέβου για πρόσθετα συστήματα και πυραύλους για την προστασία των πόλεων, των στρατιωτικών δυνάμεων και των ενεργειακών υποδομών από τις καθημερινές αεροπορικές επιδρομές. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρώπη είναι θλιβερά απροετοίμαστη για παρόμοιες αεροπορικές επιθέσεις.

Επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τα απόρρητα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ από πέρυσι, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι χώρες του ΝΑΤΟ μπορούν σήμερα να παράσχουν λιγότερο από το 5% της ικανότητας αεράμυνας που θεωρείται απαραίτητη για την προστασία των κρατών μελών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από μια πλήρους κλίμακας επίθεση.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ τόνισε την κρίσιμη φύση της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας για την προστασία της Ανατολικής Ευρώπης από την εισβολή, δηλώνοντας: «Και αυτή τη στιγμή, δεν το έχουμε αυτό».

Το άρθρο των FT υπογραμμίζει τις ανησυχίες ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών και στρατιωτικών διοικητών ότι η Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση να επιτεθεί σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η εκτεταμένη χρήση πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εξαιρετικά καταστροφικών γλιστρών της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία έχει αναδείξει την επείγουσα ανάγκη ανασυγκρότησης των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ μετά από δεκαετίες περικοπών των αμυντικών δαπανών.

«Η αεράμυνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κενά που έχουμε. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό", δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

Η ανικανότητα των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ να παράσχουν στην Ουκρανία πρόσθετο εξοπλισμό αεράμυνας τους τελευταίους μήνες κατέδειξε τα περιορισμένα αποθέματα ακριβών και αργών στην παραγωγή συστημάτων στην Ευρώπη. Οι ανησυχίες αυτές επιδεινώνονται από τη χρήση από τη Ρωσία φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ουκρανίας, σημειώνουν οι Financial Times.

«Τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς δεν αποτελούν πλέον ικανότητα της υπερδύναμης», παρατήρησε δυτικός αξιωματούχος της άμυνας.

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αναγνώρισε ότι «οι αμυντικοί στόχοι και τα σχέδια είναι απόρρητα», αλλά επιβεβαίωσε πως η αεράμυνα και η αντιπυραυλική άμυνα είναι «ύψιστη προτεραιότητα» και πως «τα αποθέματα έχουν μειωθεί». Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα νέα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ αυξάνουν σημαντικά τις απαιτήσεις για την αεράμυνα και την αντιπυραυλική άμυνα από άποψη ποσότητας και ετοιμότητας, με τις χώρες μέλη να επενδύουν σε νέες δυνατότητες αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών.

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν ένα σύστημα αεράμυνας Patriot για την προστασία του πολωνικού αεροδρομίου Rzeszów-Jasionka, κόμβου για τα δυτικά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία. Ωστόσο, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν ελάχιστα τέτοια συστήματα και η ικανότητά τους να τα αναπτύξουν εκτός των δικών τους εδαφών είναι πολύ περιορισμένη.

* πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail