Νικούν οι Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα;

Houthi military spokesperson, Yahya Sarea, chants slogans after he delivered a statement on the group's latest attacks during a rally held to show solidarity with Palestinians in Gaza, in Sanaa, Yemen May 24, 2024. REUTERS/Khaled Abdullah/File Photo
Η αντάρτικη ομάδα της Υεμένης συνεχίζει τις επιθέσεις σε στόχους παρά τον σημαντικό και δαπανηρό συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία που την πολεμάει

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας πέρυσι, η Ανσαράλαχ της Υεμένης, κοινώς γνωστή ως Χούτι, άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εμπορικών και εμπορικών πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στον Κόλπο του Άντεν και στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Giorgio Cafiero - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτός ήταν ο τρόπος της Ansarallah να στηρίξει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, "αντι-μπλοκάροντας τον αποκλεισμό". Τέτοιες ενέργειες ήταν συνεπείς με την πρακτική της Ansarallah να εφαρμόζει την αρχή "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" όταν αντιμετωπίζει τους εγχώριους και ξένους εχθρούς του επαναστατικού κινήματος.

Αντιλαμβανόμενοι αυτή τη συμπεριφορά των Χούτι κοντά στο στενό Bab al-Mandab ως σημαντική απειλή για την παγκόσμια οικονομία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο - με μη επιχειρησιακή υποστήριξη από την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και τις Κάτω Χώρες - άρχισαν να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ansarallah στις 12 Ιανουαρίου. Στόχος ήταν να αποτρέψουν τους Χούτι από τη διεξαγωγή τέτοιων θαλάσσιων επιθέσεων.

Ο συνασπισμός διεξάγει αυτά τα πλήγματα κατά των Χούτι σχεδόν σε καθημερινή βάση τους τελευταίους πέντε μήνες. Πρόσφατα, στις 7 Ιουνίου, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν έξι αεροπορικές επιδρομές - τέσσερις από τις οποίες είχαν στόχο το αεροδρόμιο Hodeidah της Υεμένης και το θαλάσσιο λιμάνι Salif, ενώ δύο αφορούσαν την περιοχή al-Thawra, σύμφωνα με το Al Masirah TV που ανήκει στους Χούτι και εδρεύει στη Βηρυτό.

Οι επιθέσεις αυτές έγιναν οκτώ ημέρες μετά την επίθεση των δύο δυτικών στρατευμάτων σε στόχους των Χούτι στη Χοντέιντα και τη νότια Υεμένη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άτομα και να τραυματιστούν 35, σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου κατά της Ανσαράλαχ από τότε που ξεκίνησε η κοινή αμερικανοβρετανική εκστρατεία στα μέσα Ιανουαρίου.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόση ζημιά προκάλεσαν τα πλήγματα στην πολεμική μηχανή των Χούτι και στην ικανότητά τους να συνεχίσουν να επιτίθενται σε θαλάσσιους στόχους. Παρ' όλα αυτά, οι επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες έχουν κοστίσει στις ΗΠΑ περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σύμφωνα με μια νέα έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, απέτυχαν τελικά να αποτρέψουν την Ανσαράλα, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

"Σαφώς, υπήρξαν κάποιες ζημιές [σε στόχους των Χούτι], αλλά όχι σε σημαντικό επίπεδο- οι Χούτι υπέστησαν κάποιες απώλειες, αλλά διατηρούν την ικανότητα να εμποδίζουν τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα", δήλωσε ο Thomas Juneau, αναπληρωτής καθηγητής που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή στο Graduate School of Public and International Affairs του Πανεπιστημίου της Οτάβα, σε συνέντευξή του στην RS.

"Και ίσως το πιο σημαντικό, πέρα από τις υλικές ζημιές που έχουν υποστεί, η πρόθεσή τους να συνεχίσουν να παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει υποχωρήσει".

Ο Neil Quilliam, συνεργάτης στο πρόγραμμα για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο think tank Chatham House με έδρα το Λονδίνο, βλέπει τη συνολική κατάσταση με παρόμοιο τρόπο. "Οι Χούτι παρέμειναν απτόητοι και τα χτυπήματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν περιορισμένο αντίκτυπο, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να διακόψουν την εκστρατεία της ομάδας", δήλωσε στο RS. "Η συνέχιση της στρατιωτικής εκστρατείας είναι απίθανο να αποτρέψει τους Χούτι".

Από τον Ιανουάριο που ξεκίνησε η στρατιωτική εκστρατεία κατά της ντε φάκτο κυβέρνησης της Υεμένης στη Σαναά, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει 450 πλήγματα κατά της Ανσαράλα. Υπάρχει σοβαρός λόγος να αμφισβητείται η βιωσιμότητα αυτών των αμερικανο-βρετανικών επιχειρήσεων κατά των Χούτι. "Ο εφοδιασμός τους με όπλα από το Ιράν είναι φτηνός και εξαιρετικά βιώσιμος, αλλά ο δικός μας είναι ακριβός και οι ουρές εφοδιασμού μας είναι μεγάλες. Παίζουμε ένα παιχνίδι whack-a-mole, και αυτοί παίζουν ένα μακρύ παιχνίδι", δήλωσε πρόσφατα η Emily Harding του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στη Wall Street Journal.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται να θεωρήσει πως η συμπεριφορά των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν και στη νότια Ερυθρά Θάλασσα συνδέεται με τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα. Παρόλο που η Ανσαράλα ήταν ευθεία με τους όρκους της να σταματήσει την ενοχλητική συμπεριφορά στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης μόλις τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των δύο και πως η συνέχιση αυτών των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Χούτι, αντί να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία αυτής της συμπεριφοράς, είναι η καλύτερη πορεία δράσης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πλήγματα του συνασπισμού έχουν, σε σημαντικό βαθμό, ενισχύσει τους Χούτι εντός της Υεμένης και σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο τα αντι-ισραηλινά αισθήματα μοιράζονται οι Υεμενίτες σε όλη τη χώρα και το πολιτικό της φάσμα, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός πως η Ansarallah αύξησε την στρατολόγησή της ως αποτέλεσμα των θαλάσσιων επιθέσεων που διεξήγαγε υπό τη σημαία της υπεράσπισης των Παλαιστινίων.

Στην πορεία, αυτό έχει επίσης θέσει τις δυνάμεις κατά των Χούτι στην Υεμένη υπό αυξημένη πίεση. Αυτό περιλαμβάνει το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο (STC), το οποίο εξαρτάται από την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), του αραβικού κράτους που πρωτοστάτησε στις Συμφωνίες του Αβραάμ -μια σειρά συμφωνιών εξομάλυνσης μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ. Οι Χούτι έχουν εκμεταλλευτεί αυτή την κρίση ως ευκαιρία για να "ενισχύσουν τη θέση τους ως υπέρμαχοι της παλαιστινιακής υπόθεσης, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν το περιφερειακό κύρος και την επιρροή τους", εξήγησε ο Τζούνο.

Τελικά δεν είναι σαφές τι μπορούν να κάνουν οι δυτικοί και περιφερειακοί παράγοντες για να επηρεάσουν τους Χούτι, οι οποίοι έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να ζουν υπό την έντονη πίεση της Δύσης και ορισμένων αραβικών κρατών.

"Η πραγματικότητα στην Υεμένη είναι πως οι Χούτι έχουν κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να τους αμφισβητήσει- είναι αδύναμη, κατακερματισμένη και διεφθαρμένη", δήλωσε ο Juneau στο RS.

"Οι Χούτι, εξάλλου, σκοπεύουν πλήρως να προβάλουν τη δύναμή τους πέρα από τα σύνορα της Υεμένης τώρα που κέρδισαν τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα μενού μόνο κακών επιλογών μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail