"Το τρένο έφυγε από το σταθμό και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει"

pixabay / chunleizhao
Αυτά είναι τα λόγια του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Οφείλει να γνωρίζει. Βρίσκεται στη μέση της υπόθεσης. Πιστεύει ότι η Ευρώπη θα είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία σε "όχι περισσότερο από τρεις ή τέσσερις μήνες", κι αν πάρει τόσο.

Paul Craig Roberts - paulcraigroberts.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρόεδρος Βούτσιτς λέει ότι "κανείς δεν προσπαθεί να σταματήσει τον πόλεμο. Κανείς δεν μιλάει για ειρήνη. Η ειρήνη είναι σχεδόν απαγορευμένη λέξη..” https://halturnerradioshow.com/index.php/news-selections/world-news/president-of-serbia-we-will-have-world-war-within-3-to-4-months 

Ο ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει παρόμοια άποψη, όπως και ο πρόεδρος της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος επέζησε από πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας.

Στη Δυτική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουάσιγκτον όλοι μιλούν για ευρύτερο πόλεμο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία. Τέτοιες επιθέσεις δεν μπορούν να αναζωογονήσουν τον ηττημένο ουκρανικό στρατό. Ο σκοπός τους φαίνεται να είναι να προκαλέσουν τη Ρωσία σε αντίποινα που η Ουάσιγκτον μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διευρύνει τον πόλεμο.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς έχει δίκιο. Η Δύση δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια -και μάλιστα αποφεύγει κάθε προσπάθεια- για την εκτόνωση της επικίνδυνης κατάστασης. Αντιθέτως, η Δύση ρίχνει λάδι στη φωτιά με πυραυλικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς και με την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Είναι απολύτως σαφές από την πρώτη μέρα ότι ο περιορισμένος παρατεταμένος πόλεμος του Πούτιν επέτρεψε στη Δύση να εμπλακεί όλο και περισσότερο στη σύγκρουση, σε σημείο που η σύγκρουση τώρα να είναι πραγματικά μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Όπως λέει ο Πρόεδρος Βούτσιτς, το κύρος της Δύσης εμπλέκεται τώρα και η Δύση δεν μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να επικρατήσει.

Φαίνεται πως ο Πούτιν ίσως τελικά συνειδητοποίησε ότι ο πόλεμος δεν περιορίζεται πλέον στο Ντονμπάς και έχει εξελιχθεί σε μια ευρύτερη απειλή που δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση με όρους που μπορεί να αποδεχθεί η Ρωσία.

Τώρα που ο Πούτιν έχει στριμωχτεί στη γωνία με την προοπτική πυραύλων του ΝΑΤΟ να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία, είναι κατανοητή η προσδοκία του προέδρου Βούτσιτς ότι ο πόλεμος είναι κοντά. Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, η αποφυγή του πολέμου εξαρτάται από το πόσες προκλήσεις θα δεχτεί το Κρεμλίνο και για πόσο καιρό. Ο Πούτιν πρέπει να βγάλει γρήγορα την Ουκρανία από τον πόλεμο πριν η Ουκρανία γεμίσει με στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ.

Η θητεία του Ζελένσκι έχει λήξει, γεγονός που τον καθιστά παράνομο. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν γρήγορα το Κίεβο, να εγκαταστήσουν μια νέα κυβέρνηση που να συμφωνεί με την Ουκρανία ως ουδέτερη χώρα και με την επανένωση του Ντονμπάς με τη Ρωσία.

Δεν ξέρω αν ο Πούτιν έχει ακόμα χρόνο να αποφύγει έναν μεγαλύτερο πόλεμο κερδίζοντας γρήγορα την τρέχουσα σύγκρουση ή αν ο Πούτιν πολεμάει φτηνά και δεν έχει το μέγεθος των δυνάμεων για να καταλάβει το Κίεβο και να ελέγξει τη χώρα.

Αν ο Πούτιν ήταν πολύ περιορισμένος στο στόχο του και πολύ φειδωλός με τα μέσα του, έχει εξαγοράσει έναν ευρύτερο πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail