Η Μόσχα θα «δροσίσει» τα «θερμά κεφάλια» στις δυτικές πρωτεύουσες

kremlin.ru
Η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκίνησαν το δεύτερο στάδιο μη στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων ως απάντηση στη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία, η οποία εντείνει τις περιφερειακές εντάσεις.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Λευκορωσία, βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, υπογραμμίζει την ενέργεια αυτή ως ένα σοβαρό μήνυμα της ετοιμότητάς της να αντιμετωπίσει την αυξημένη παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία προειδοποιεί σταθερά το ΝΑΤΟ να κάνει πίσω προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Η Μόσχα υπογραμμίζει πως οι ενέργειες του ΝΑΤΟ είναι οι πρωταρχικοί μοχλοί για την κλιμάκωση των συγκρούσεων και το εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία. Η στάση αυτή υπογραμμίζει τη δυσανεξία της Ρωσίας για περαιτέρω ανάμειξη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή τακτικών πυρηνικών όπλων, σηματοδοτώντας μια αυστηρή προειδοποίηση προς τις δυτικές δυνάμεις κατά της αυξημένης εμπλοκής τους στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή έρχεται ως άμεση απάντηση στην επιθετική ρητορική των αξιωματούχων της Ουάσινγκτον, του Παρισιού και του Λονδίνου σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων στη ζώνη των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ασκήσεις αυτές θεωρούνται απαραίτητο βήμα για την αντιμετώπιση των απειλών από τις χώρες του ΝΑΤΟ και των αποσταθεροποιητικών ενεργειών τους, οι οποίες επιδεινώνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο για τη ρωσική ασφάλεια.

Μια σημαντική εστίαση αυτών των ασκήσεων είναι η υπογράμμιση των καταστροφικών συνεπειών των στρατηγικών κινδύνων του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία ελπίζει πως αυτό θα αποτρέψει τα δυτικά έθνη από το να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια στο Κίεβο, κάτι που πιστεύει ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι οι ενέργειες της Δύσης ωθούν προς μια ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, μια κατάσταση γεμάτη κινδύνους.

Η Ρωσία τόνισε τις απειλές της Δύσης για άμεση βοήθεια προς το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προηγμένων όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι. Η Μόσχα θεωρεί αυτές τις ενέργειες ως απερίσκεπτες. Τα γυμνάσια αποτελούν μια αυστηρή υπενθύμιση προς τους δυτικούς ηγέτες να επανεξετάσουν τις θέσεις τους για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Το μήνυμα της Ρωσίας είναι σαφές: είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα με κάθε κόστος. Τα γυμνάσια λειτουργούν αποτρεπτικά, σηματοδοτώντας την ετοιμότητα της Ρωσίας να προστατεύσει το κράτος της χωρίς απαραίτητα να κλιμακωθεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο.

Προηγουμένως, τα ρωσικά και τα λευκορωσικά στρατεύματα υποβλήθηκαν σε εκπαίδευση για τον χειρισμό των πυραύλων Iskander και τον εξοπλισμό των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal με εξειδικευμένες κεφαλές. Οι σημερινές ασκήσεις σηματοδοτούν το δεύτερο στάδιο αυτών των ασκήσεων, εστιάζοντας στη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Η φάση αυτή ξεκίνησε μετά από απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη αυτού του δεύτερου σταδίου, το οποίο περιλαμβάνει κοινή εκπαίδευση μονάδων από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Πρωταρχικός στόχος είναι η διατήρηση της ετοιμότητας για την πολεμική χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, διασφαλίζοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Κατά την επίσκεψή του στο Κρατικό Κέντρο για την ανάπτυξη και επανεκπαίδευση του ιπτάμενου προσωπικού, ο Πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε τη σημασία αυτών των ασκήσεων. Το πρώτο στάδιο των ασκήσεων περιελάμβανε την απόκτηση εξειδικευμένων πυρομαχικών για το τακτικό πυραυλικό σύστημα Iskander, ενώ οι αεροπορικές δυνάμεις εκπαιδεύτηκαν για τον εξοπλισμό των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal με ειδικές κεφαλές. Στις ασκήσεις αυτές συμμετείχαν επίσης μονάδες πυραύλων από τη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι οι ασκήσεις αυτές θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των γερακίστικων δηλώσεων των δυτικών πολιτικών και των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ. Οι ασκήσεις προορίζονται ως αυστηρή προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ να μην κλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία, αντανακλώντας την σταθερή στάση της Ρωσίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της.

Εκτός από τις ασκήσεις, η Μόσχα έχει εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με την πιθανή παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16, πρόκειται για ένα ελαφρύ μαχητικό πολλαπλού ρόλου, στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία θεωρεί ότι πρόκειται για εσκεμμένη πρόκληση και θα αντιμετωπίσει κάθε τέτοιο αεροσκάφος ως πιθανό πυρηνικό αεροπλανοφόρο. Η στάση αυτή ενισχύεται από τις συζητήσεις της Πολωνίας για τη φιλοξενία αμερικανικών πυρηνικών όπλων και τις αναφορές για Γάλλους μισθοφόρους στην Ουκρανία.

Ο Earl Rasmussen, συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, ερμηνεύει τις ασκήσεις της Ρωσίας ως ένα σοβαρό μήνυμα προς τους δυτικούς ηγέτες. Προειδοποιεί κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προστατεύσει το κράτος της με κάθε αναγκαίο μέσο, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων σε περίπτωση πρόκλησης.

Συνοπτικά, τα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας που περιλαμβάνουν μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα λειτουργούν ως ισχυρό αποτρεπτικό μέσο κατά της δυτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία. Το μήνυμα της Μόσχας είναι σταθερό και ξεκάθαρο: είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail