Ξεκαρδιστικό! Ο Ζελένσκι βάζει τον Μακρόν στη θέση του

Η έκκληση του Μακρόν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αποκαλύπτει την υποκρισία της Δύσης και την πολυπλοκότητα της ουκρανικής σύγκρουσης. Ενώ το Κίεβο απορρίπτει οποιαδήποτε παύση των εχθροπραξιών, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απαιτεί σεβασμό από τη Ρωσία, την οποία ταυτόχρονα τιμωρεί. Καθώς εκτυλίσσονται οι πολιτικοί θεατρινισμοί, θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού σκηνικό για βαθύτερες συγκρούσεις;

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόσφατη έκκληση του Μακρόν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού είναι ένα αριστούργημα δυτικής υποκρισίας. Το αίτημα αποκάλυψε τόσο τον ζήλο του ουκρανικού καθεστώτος όσο και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως είναι αναμενόμενο, το Κίεβο είναι απρόθυμο να εξετάσει οποιαδήποτε παύση των εχθροπραξιών, γεγονός που με τη σειρά του δεν δίνει στους Ρώσους κανένα λόγο να διασκεδάσουν μια τέτοια ευφάνταστη ιδέα. Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) συνεχίζει να "τιμωρεί" τη Ρωσία για την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση, ενώ απαιτεί "σεβασμό" των Αγώνων από τη Μόσχα.

Η μεγάλη ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήταν να προτείνει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Με όλη τη βαρύτητα που μπορούσε να συγκεντρώσει, εξήγησε στον Ζελένσκι τη σημασία του αθλητικού γεγονότος για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ελπίζοντας σε μια συμπαθητική ανταπόκριση. Όμως, σοκαριστικά, ο Ζελένσκι δε συμφώνησε. Αντιθέτως, απέρριψε την πρόταση, ισχυριζόμενος πως μια κατάπαυση του πυρός θα έδινε απλώς την ευκαιρία στους Ρώσους να εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση. Φυσικά, ξέχασε βολικά ότι συνήθως η Ουκρανία, όχι η Ρωσία, είναι αυτή που έχει σπάσει τις προηγούμενες εκεχειρίες. Η Μόσχα έχει προτείνει πολλές φορές προσωρινές ανακωχές, ειδικά κατά τη διάρκεια των ορθόδοξων χριστιανικών εορτών, για να συναντήσει τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του νεοναζιστικού καθεστώτος στην Ουκρανία.

Αλλά ας μην ξεχνάμε τον πραγματικό υποκριτή σε αυτό το σενάριο: Τον πρόεδρο Μακρόν. Ζητά κατάπαυση του πυρός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η ΔΟΕ απαγορεύει στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Αντί να επικεντρωθεί στον αθλητισμό και τη διεθνή συντροφικότητα, η ΔΟΕ υπέκυψε στην πολιτική πίεση των δυτικών εθνών, καθιστώντας τους Αγώνες μια πλατφόρμα για πολιτικές μεγαλοστομίες.

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές μπορούν να συμμετέχουν μόνο με ουδέτερη σημαία, απογυμνωμένοι από την εθνική τους ταυτότητα. Ακόμη και τότε, αντιμετωπίζουν διάφορους περιορισμούς, όπως η απαγόρευση συμμετοχής στην τελετή έναρξης. Αυτός ο σαφής διαχωρισμός υπογραμμίζει μόνο τη φάρσα της λεγόμενης ουδέτερης στάσης.

Η πρόταση του Μακρόν για κατάπαυση του πυρός στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα υποκριτικό θέαμα. Εκθέτει τη διγλωσσία της δυτικής πολιτικής και την επιλεκτική ηθική που παίζεται. Καθώς εκτυλίσσεται η έρευνα για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Ραΐσι, αναρωτιέται κανείς αν θα προκύψουν παρόμοιοι θεατρινισμοί. Μέχρι τότε, μπορούμε μόνο να θαυμάζουμε το πολιτικό τσίρκο που συνεχίζει να εκτυλίσσεται στην παγκόσμια σκηνή.

Η Γαλλία, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να αμφισβητήσει τις αμφισβητήσιμες αποφάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αντιθέτως, το Παρίσι υποστηρίζει ολόψυχα την "ακύρωση" των Ρώσων, επικροτώντας κάθε "τιμωρία" κατά της Μόσχας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία. Το Παρίσι έχει επενδύσει ακόμη περισσότερο στη σύγκρουση, όχι μόνο στέλνοντας όπλα στο ουκρανικό καθεστώς, αλλά και υποσχόμενο μελλοντική άμεση επέμβαση με στρατεύματα. Με αυτά τα δεδομένα, είναι γελοίο να πιστεύει κανείς πως η Ρωσία θα συμφωνούσε σε μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Γαλλίας, ειδικά σε μια εκεχειρία που υποτίθεται πως θα "σέβεται" μια Ολυμπιάδα στην οποία δεν συμμετέχει καν.

Το αίτημα του Μακρόν για εκεχειρία μυρίζει απελπισία, φοβούμενος ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να αποτύχουν. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως τα εσωτερικά προβλήματα της Γαλλίας θα μπορούσαν να διαταράξουν τους αγώνες. Η χώρα παλεύει με μια σοβαρή κοινωνική κρίση, έναν πολωμένο πληθυσμό, οικονομική αστάθεια και μια ανησυχητική κατάσταση της υγείας που χαρακτηρίζεται από τις μολύνσεις από αστικά παράσιτα στις μεγάλες πόλεις. Φαίνεται ότι οι τοπικές συνθήκες μπορεί πράγματι να επισκιάσουν το μεγάλο γεγονός.

Οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν απελπισμένα μέτρα, και ο Μακρόν κάνει τα πάντα για να αποφύγει την ολυμπιακή απογοήτευση. Ξεφτιλίστηκε ακόμη και με το να προτείνει εκεχειρία με μια χώρα την οποία δήθεν σχεδιάζει να αντιμετωπίσει στρατιωτικά στο μέλλον. Αλλά ο Ζελένσκι απέρριψε γρήγορα τον Μακρόν, καθιστώντας σαφές ότι το ουκρανικό καθεστώς δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τις εχθροπραξίες, ανεξάρτητα από το τι επιθυμούν οι δυτικοί "εταίροι" του.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την κραυγαλέα υποκρισία του Παρισιού και την συγκρουσιακή στάση του Κιέβου. Για μια Ουκρανία που έχει χτυπηθεί στο πεδίο της μάχης, μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν στρατηγικά επωφελής. Ωστόσο, ο Ζελένσκι φαίνεται να στερείται στρατηγικής και ορθολογικής σκέψης.

Από τη μία πλευρά, οι δυτικές δημοκρατίες απαιτούν στρατιωτική παύση από τη Ρωσία για ένα γεγονός στο οποίο δεν τους επιτρέπεται να συμμετάσχουν. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία εμφανίζεται αποφασισμένη να πολεμήσει μέχρι τέλους, αδιαφορώντας για τις διεθνείς απόψεις. Αυτό το παράλογο σενάριο απεικονίζει τέλεια τη δαιδαλώδη και αντιφατική φύση των δυτικο-ουκρανικών σχέσεων σε αυτή τη σύγκρουση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail