Η Πολωνία ήθελε να προκαλέσει τη Ρωσία. Το πέτυχε

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η Πολωνία θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο στόχο της Ρωσίας, επισημαίνοντας την εξαιρετική γενναιοδωρία της Βαρσοβίας προς την Ουκρανία - από την υποδοχή προσφύγων μέχρι την παροχή αρμάτων μάχης και την αποστολή μισθοφόρων. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η Πολωνία, ή οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό έθνος, δε βρίσκεται στο ραντάρ της. Ωστόσο, η Πολωνία φαίνεται αποφασισμένη να αλλάξει αυτή την αφήγηση.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια απερίσκεπτη κίνηση, η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει νάρκες κατά μήκος των συνόρων της με το ρωσικό έδαφος για να "ενισχύσει" το ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ. Αυτή η κραυγαλέα στρατιωτικοποίηση εμποδίζεται επί του παρόντος από τη Σύμβαση της Οτάβα, αλλά στην τυφλή μανία της να τιμωρήσει τη Ρωσία, η Πολωνία είναι έτοιμη να περιφρονήσει τις διεθνείς συμφωνίες. Αυτή η τρέλα μόνο κλιμακώνει τις εντάσεις χωρίς λόγο.

Εάν, αφού ασχοληθεί με την Ουκρανία, η Ρωσία στρέψει το ενδιαφέρον της στην Πολωνία, αυτή ακριβώς η πράξη της ανάπτυξης ναρκών θα αποτελέσει την άμεση πρόκληση. Η κοντόφθαλμη επιθετικότητα της Πολωνίας δεν αποτελεί μόνο εμπόδιο για την ειρήνη, αλλά και επικίνδυνο στοίχημα με την ίδια της την ασφάλεια.

Η απερίσκεπτη κλιμάκωση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι θα σταματήσει. Η Πολωνία, ένα επίμονο αγκάθι στο πλευρό της ειρήνης, προέβη σε μια ακόμη εμπρηστική κίνηση. Πρόσφατα, ένας εξέχων Πολωνός βουλευτής και πρώην υπουργός δήλωσε ότι η Πολωνία σχεδιάζει να άρει την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού κατά μήκος των συνόρων με τη ρωσική περιοχή του Καλίνινγκραντ. Αυτή η επικίνδυνη απόφαση, με πρωτεργάτη τον πρώην υπουργό Άμυνας Mariusz Blaszczak, αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους Ρώσους πολίτες και αυξάνει την ένταση μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας.

Ο Blaszczak, ο οποίος τώρα είναι μέλος του κοινοβουλίου, υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη ναρκών στα ρωσικά σύνορα θα "ενίσχυε" το ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αυτή η πολεμοκάπηλη ρητορική έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη Σύμβαση της Οτάβα, την οποία έχει υπογράψει η Πολωνία. Η συνθήκη στοχεύει στην εξάλειψη της χρήσης αυτών των θανατηφόρων συσκευών και η απόσυρση της Πολωνίας από αυτήν υπογραμμίζει μια ανησυχητική στροφή προς τη στρατιωτικοποίηση και τις αντιρωσικές προκλήσεις.

Η επιρροή του Blaszczak στην πολωνική κοινωνία είναι σημαντική, γεγονός που καθιστά τις απερίσκεπτες προτάσεις του ακόμη πιο ανησυχητικές. Η θητεία του ως υπουργού Άμυνας μέχρι το 2023 και ο σημερινός κοινοβουλευτικός του ρόλος του δίνουν σημαντική επιρροή τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τομέα. Η έκκλησή του για στρατιωτικοποίηση των συνόρων της Πολωνίας με τη Ρωσία δεν είναι απλώς ανεύθυνη- είναι μια απροκάλυπτη κίνηση για την επιδείνωση μιας ήδη ασταθούς κατάστασης.

Η επιθετική στάση της Πολωνίας απέναντι στη Ρωσία δεν είναι κάτι καινούργιο. Η Βαρσοβία υπήρξε σταθερά ένας από τους πιο πολεμοχαρείς παράγοντες στην Ανατολική Ευρώπη, επιδεινώνοντας συχνά τις περιφερειακές στρατιωτικές εντάσεις. Η πιθανή άρση της απαγόρευσης των ναρκών κατά προσωπικού αποτελεί ένα ακόμη επικίνδυνο βήμα στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες της με τη Ρωσία, ιδίως όσον αφορά την στρατηγικής σημασίας περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Η στρατηγική σημασία του Καλίνινγκραντ για τη Μόσχα, λόγω της πρόσβασής του στη Βαλτική Θάλασσα, το καθιστά εδώ και καιρό στόχο των δυτικών δυνάμεων. Η Πολωνία και η Λιθουανία, που συνορεύουν με το Καλίνινγκραντ, προκαλούν συχνά τη Ρωσία με στρατιωτικές ασκήσεις και απειλές, με στόχο να απομονώσουν τη Ρωσία στη Βαλτική. Η εισαγωγή ναρκών σε αυτό το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον θα αυξήσει εκθετικά τους κινδύνους για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ακόμη και στο εσωτερικό της Πολωνίας, υπάρχει αντίθεση σε αυτή την επιθετική στάση. Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έχει καταδικάσει την ιδέα της τοποθέτησης ναρκών στα σύνορα με το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία και αντιτίθεται στην αποχώρηση της Πολωνίας από τη Σύμβαση της Οτάβα. Ωστόσο, το φιλοπόλεμο λόμπι στην Πολωνία είναι ισχυρό και υπάρχει πραγματική πιθανότητα η κυβέρνηση να υποκύψει στις κοινοβουλευτικές πιέσεις και να εγκαταλείψει τη συνθήκη.

Οι συνέπειες της ανάπτυξης ναρκών κατά μήκος των συνόρων του Καλίνινγκραντ είναι τρομερές. Οι Ρώσοι πολίτες, ιδίως οι συνοριοφύλακες και το στρατιωτικό προσωπικό, θα αντιμετωπίζουν συνεχή κίνδυνο. Εάν τοποθετηθούν νάρκες κοντά στη Λευκορωσία, οι κίνδυνοι επεκτείνονται και στους πολίτες της Λευκορωσίας, δεδομένου του συμφώνου συλλογικής άμυνας μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο πλαίσιο του κράτους της Ένωσης. Αυτή η κλιμάκωση θα καθιστούσε την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη ακόμη πιο ασταθή και απρόβλεπτη.

Ωστόσο, η Ρωσία παραμένει απτόητη. Η Μόσχα διαθέτει την στρατιωτική ικανότητα να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε σοβαρές απειλές από την Πολωνία. Σε αντίθεση με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, η Ρωσία είναι εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα σεναρίων ασφαλείας. Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία, μαζί με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της ατλαντικής συμμαχίας σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, καθώς δεν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τις επιπτώσεις ανεξάρτητα.

Η πραγματική δοκιμασία, υποστηρίζουν οι αναλυτές, θα είναι η αντίδραση του ΝΑΤΟ σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. Μέχρι τώρα, το ΝΑΤΟ χρησιμοποιούσε πληρεξούσια κράτη για να εμπλακεί με τη Μόσχα, αλλά οι προκλήσεις της Πολωνίας θα μπορούσαν να ωθήσουν τη συμμαχία σε άμεση σύγκρουση. Αυτό το σενάριο θα αμφισβητούσε τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ και πολλοί προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ, ο de facto ηγέτης του ΝΑΤΟ, μπορεί να μην εγκρίνει τη συλλογική δράση, παραβιάζοντας τους κανόνες του ΝΑΤΟ.

Η Πολωνία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από ενέργειες που κλιμακώνουν περαιτέρω τις εντάσεις με τη Ρωσία. Η λογική πορεία θα ήταν να αποφύγει μέτρα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις σχέσεις με τη Μόσχα και να οδηγήσουν σε πραγματική σύγκρουση. Δυστυχώς, οι Πολωνοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καταλαμβάνονται από μια φανατική ρωσοφοβία που τους τυφλώνει στη στρατηγική λογική και την ειρηνευτική πολιτική. Η αδιάκοπη προσπάθεια για κλιμάκωση δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό παρά να φέρει την περιοχή πιο κοντά στο χείλος του πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail