Η ΕΕ θέλει να διατηρήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου Ρωσίας-Ουκρανίας - Bloomberg

Sefa Karacan/Anadolu via GΕΤΤΥ Images
Freepen.gr -
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να διαπραγματευτούν τη συνέχιση της χρήσης των υποδομών διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας μετά τη λήξη της σύμβασής της με τη ρωσική Gazprom στο τέλος του έτους, ανέφερε τη Δευτέρα το Bloomberg.

Ανεξάρτητα από τη σύγκρουση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η Gazprom συνέχισε να τηρεί τους όρους του συμβολαίου διαμετακόμισης με την ουκρανική Naftogaz, παραδίδοντας περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Αυστρία και τη Σλοβακία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε «πρώιμο στάδιο» και πολλές από τις λεπτομέρειες πρέπει να διευθετηθούν. Η ΕΕ θα προτιμούσε να αγοράζει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν αντί της Ρωσίας και να το παραδίδει μέσω των υποδομών της Ουκρανίας.

«Κάνω τα πάντα για να βρω μια λύση [έτσι ώστε] το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου να συνεχίσει να λειτουργεί, διότι είναι ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο και κάποιος πρέπει να είναι πελάτης», δήλωσε στο Bloomberg ο Alexey Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz. «Διαφορετικά είναι ζημιογόνο».

Άνθρωποι που γνωρίζουν τις συνομιλίες - οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα τους - δήλωσαν στο Bloomberg ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα προς το τέλος του έτους, καθώς η υφιστάμενη συμφωνία λήγει καθώς πλησιάζει ο ευρωπαϊκός χειμώνας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail