Το σχέδιο του Κιέβου να αποθηκεύσει F-16 σε κράτη του ΝΑΤΟ αυξάνει τον κίνδυνο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο επικεφαλής της αεροπορίας της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Sergey Golubtsov δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σαββατοκύριακο στο αμερικανικό κρατικό ραδιόφωνο Radio Free Europe/Radio Liberty ότι το Κίεβο σχεδιάζει να αποθηκεύσει ορισμένα από τα F-16 του σε κράτη του ΝΑΤΟ για σκοπούς εφεδρείας και εκπαίδευσης. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια ρεαλιστική πολιτική, ιδίως επειδή θα απέτρεπε τη Ρωσία από το να καταστρέψει ολόκληρο τον στόλο του, δεδομένου πως ο πρόεδρος Πούτιν χλεύασε πρόσφατα τις εικασίες ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ ως «βλακείες», στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Για να εξηγήσουμε, παρόλο που ο επικεφαλής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Φρανκ Κέντελ υποστήριξε το περασμένο καλοκαίρι πως τα F-16 «δεν πρόκειται να αλλάξουν το παιχνίδι» για την Ουκρανία και ο ίδιος ο Γκολούμπτσοφ επιβεβαίωσε στην τελευταία του συνέντευξη πως «δεν είναι πανάκεια και δε φοράμε ροζ γυαλιά», αμφότεροι υποβαθμίζουν την πυρηνική διάσταση. Ο πρόεδρος Πούτιν το ανέφερε νωρίτερα αυτή την άνοιξη, όταν σημείωσε ότι «τα αεροσκάφη F-16 μπορούν επίσης να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και αυτό κατά την οργάνωση των πολεμικών μας επιχειρήσεων».

Ο Ρώσος ηγέτης προειδοποίησε επίσης πως «θα τα βλέπουμε ως νόμιμους στόχους εάν επιχειρούν από αεροδρόμια τρίτων χωρών, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται». Η αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ και συνεχίζει να μειώνεται κάθε εβδομάδα, γεγονός που γίνεται ακόμη χειρότερο από την πρόσφατη επίθεση (ή τις πρόσφατες επιθέσεις) της Ουκρανίας κατά των συστημάτων έγκαιρης πυρηνικής προειδοποίησης της Ρωσίας, η οποία ενδέχεται να έχει εγκριθεί σιωπηρά από την Αμερική. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ΗΠΑ παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι πυρηνικής δειλίας με τη Ρωσία.

Με όλα αυτά κατά νου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε την προμήθεια αυτών των συστημάτων (F-16) στο καθεστώς του Κιέβου ως μια σκόπιμη ενέργεια σηματοδότησης από το ΝΑΤΟ στον πυρηνικό τομέα». Πρόσθεσε ωστόσο πως οι πρόσφατες ασκήσεις τακτικών πυρηνικών όπλων της χώρας του θα μπορούσαν να «βάλουν μυαλό» στο ΝΑΤΟ και να το αποτρέψουν από το να περάσει την απόλυτη κόκκινη γραμμή. Κρίνοντας από τα όσα μόλις είπε ο Golubtsov, ωστόσο, οι ΗΠΑ θέλουν να ανεβάσουν τους τόνους στο παιχνίδι του πυρηνικού chicken game.

Αυτό που εννοεί είναι ότι η Ρωσία δεν μπορεί να γνωρίζει αν τυχόν επιτιθέμενα F-16 είναι εξοπλισμένα με πυρηνικά, ειδικά αν ένα από αυτά από την «εφεδρεία» της Ουκρανίας που εδρεύει σε κράτη του ΝΑΤΟ απογειωθεί από εκεί και εκτελέσει μια αποστολή χωρίς πρώτα να σταματήσει σε ένα ελεγχόμενο από το Κίεβο αεροδρόμιο. Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, θα μπορούσε να φανεί ότι ένα F-16 με πυρηνικό εξοπλισμό και διακυβέρνηση από το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα πρώτο πλήγμα. Σε απάντηση, η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει προληπτικά τη βάση από την οποία αναχώρησε, με ή χωρίς τακτική πυρηνική βόμβα.

Ήδη οι New York Times επικαλούμενοι άγνωστο αριθμό ανώνυμων συμβούλων του Μπάιντεν ανέφεραν ότι οι προτεραιότητες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας αποκλίνουν, προειδοποιώντας πως «η Ουκρανία δεν έχει τίποτα να χάσει από την κλιμάκωση με τη Ρωσία», ενώ «ο κ. Μπάιντεν έχει». Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να αναθέσει σε έναν από τους πιλότους του να εκτελέσει μια αποστολή απευθείας από το έδαφος του ΝΑΤΟ χωρίς πρώτα να σταματήσει σε ένα ελεγχόμενο από το Κίεβο αεροδρόμιο, προκειμένου να προκαλέσει τη Ρωσία να χτυπήσει τη βάση από την οποία αναχώρησε σε αυτοάμυνα.

Βλέποντας πώς η Δανία ενέκρινε τη χρήση των δωρεών F-16 από την Ουκρανία για να χτυπήσει εντός της παγκοσμίως αναγνωρισμένης επικράτειας της Ρωσίας, η οποία ακολούθησε τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ που ενέκριναν τη χρήση άλλων όπλων από την Ουκρανία για να κάνουν το ίδιο, αυτό είναι ένα τρομακτικά πραγματικό σενάριο που οι ΗΠΑ μπορεί να είναι αδύνατο να σταματήσουν. Ο μόνος τρόπος για να το αποτρέψουν είναι οι ΗΠΑ να αναγκάσουν τους εταίρους τους να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να αποθηκεύσει τα F-16 στο έδαφός τους, αλλά ο Μπάιντεν πιθανότατα δεν έχει την πολιτική βούληση, καθώς φοβάται τις κατηγορίες ότι φοβάται τον πρόεδρο Πούτιν.

Τα πιο ιδεολογικά ριζοσπαστικοποιημένα αντιρωσικά γεράκια της Δύσης και οι εντολοδόχοι τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα μπορούσαν επίσης να ισχυριστούν ότι ο εξαναγκασμός της Ουκρανίας να αποθηκεύσει όλα τα F-16 της στο εσωτερικό της χώρας ενέχει τον κίνδυνο να τα καταστρέψει η Ρωσία και επομένως να πάνε εντελώς χαμένες οι πολύμηνες προετοιμασίες του ΝΑΤΟ για αυτή την τελευταία κλιμάκωση. Αυτό θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο εσωτερικό της χώρας του ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, οπότε είναι απίθανο να θέλει να διακινδυνεύσει να στρέψει περισσότερους ψηφοφόρους εναντίον του με αυτή τη λεγόμενη «ηλίθια πολιτική».

Φυσικά, το μαχαίρι κόβει και από τις δύο πλευρές, και οι αντίπαλοί του θα μπορούσαν επίσης να ισχυριστούν ότι η πιο «ηλίθια πολιτική» είναι ότι αφήνει την Ουκρανία να αποθηκεύει F-16 σε κράτη του ΝΑΤΟ, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Βλέποντας ότι αυτοί οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Ουκρανίας δεν θεωρούν καν πως αυτά τα όπλα είναι «game-changer» ή «πανάκεια» σύμφωνα με τις δικές τους αντίστοιχες παραδοχές, δεν θα έπρεπε καν να τοποθετηθούν εξ αρχής λόγω αυτού του ανεύθυνου κινδύνου.

Παρ' όλα αυτά, τα F-16 θα χρησιμοποιηθούν τώρα αναπόφευκτα μετά από όλο το χρόνο και την επένδυση που δαπανήθηκε για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, για να μην αναφέρουμε την διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης όλους αυτούς τους μήνες. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί για την αποθήκευση ορισμένων από αυτά σε κράτη του ΝΑΤΟ, οπότε μένει να δούμε αν ο Ζελένσκι είναι πραγματικά πρόθυμος να τα ρισκάρει όλα, εγκρίνοντας μια αποστολή για επίθεση κατά της Ρωσίας απευθείας από μια από αυτές τις βάσεις. Έχει το κίνητρο και την ευκαιρία, γι' αυτό και δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν το δοκίμαζε σε κατάσταση απόγνωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail