Εφιάλτης πάνω από την Ουκρανία: Η ρωσική βόμβα FAB-3000 μπήκε στη μάχη

Freepen.gr - Στις 20 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκε η πρώτη πολεμική χρήση από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις μιας αερόβιας βόμβας ολίσθησης τριών τόνων, εξοπλισμένης με μονάδα διόρθωσης πορείας, γράφει το southfront.press.

Τα πλάνα ελέγχου που κατέγραψε ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος δείχνουν τη βαριά αεροπορική βόμβα να πλήττει τριώροφο κτίριο στο χωριό Liptsy, το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μετέτρεψαν σε σημαντικό προπύργιο στην περιοχή του Χάρκοβο. Το πληγέν κτίριο χρησιμοποιούνταν από τον ουκρανικό στρατό ως προσωρινό σημείο ανάπτυξης.

Τα πλάνα έδειξαν ότι η ρωσική βόμβα δεν πέτυχε τον στόχο της. Η απόκλιση της FAB-3000 δεν ξεπέρασε τα δώδεκα μέτρα, που είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό αποτέλεσμα για ένα πυρομαχικό αυτού του τύπου. Η εμβέλεια της άμεσης βλάβης από την FAB-3000 είναι 230 μέτρα και τα θραύσματα διατηρούν την καταστροφική τους ισχύ σε απόσταση μεγαλύτερη των 1200 μέτρων.

Ως αποτέλεσμα του πλήγματος, ο τοίχος του σπιτιού στο οποίο κρυβόταν ο ουκρανικός στρατός κατέρρευσε πλήρως από την απέναντι πλευρά της έκρηξης, γεγονός που σίγουρα οδήγησε σε μεγάλες απώλειες του ουκρανικού στρατού.

Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι κρίνοντας από το βάθος του κρατήρα, η βόμβα είχε ρυθμιστεί σε "στιγμιαία έκρηξη", οπότε όλη η ενέργεια δαπανήθηκε για την πρόσκρουση υψηλής εκρηκτικότητας και όχι για το σκάψιμο μιας τρύπας στο έδαφος.

Οι υπερμεγέθεις βόμβες FAB-3000 αναπτύσσονται μέσω τακτικών μαχητικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών Su-34.

Οι ρωσικές βαριές αεροπορικές βόμβες διαφόρων δυνατοτήτων, εξοπλισμένες με καθολικές μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης, έχουν γίνει εφιάλτης για τον ουκρανικό στρατό. Η μαζική χρήση τους είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία των εχθροπραξιών. Προηγουμένως, οι ουκρανικές θέσεις έχουν ήδη σφυροκοπηθεί από τις βόμβες FAB-250, FAB-500, FAB-1500.


Η Μόσχα έχει δώσει σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σταματήσει. Τον Μάρτιο, ο πρώην υπουργός Άμυνας επιθεώρησε μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ. Τότε ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου ανέφερε πως το εργοστάσιο είχε αυξήσει την παραγωγή βομβών FAB-500 αρκετές φορές και FAB-1500 - κατά 50% επιπλέον. Από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους υπάρχει επίσης μαζική παραγωγή των FAB-3000.

Οι ρωσικές αεροπορικές βόμβες έχουν γίνει ένα "θαυματουργό όπλο" στο οποίο τα ουκρανικά στρατεύματα δεν μπορούν να αντισταθούν. Η μαζική χρήση των βομβών FAB-3000 στο πεδίο της μάχης έχει γίνει κακή είδηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Με τη σειρά του, το Κίεβο ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη δοκιμών διορθωτικών βομβών δικής του παραγωγής. Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας είναι αμφίβολη. Η Ουκρανία είναι σε θέση να δημιουργήσει φυσικά διορθώσιμες βαριές βόμβες, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να τις ξεκινήσει σε μαζική παραγωγή, καθώς η βιομηχανία στην Ουκρανία έχει καταστραφεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail