Η Δύση «χάνει την εμπιστοσύνη» της στην Ουκρανία - FT

pixabay / nextvoyage
Freepen.gr - Οι πρόσφατες εκκαθαρίσεις κυβερνητικών αξιωματούχων από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των ξένων υποστηρικτών της Ουκρανίας, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πολλές πηγές στο Κίεβο.

Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των υποδομών, Μουσταφά Ναγιέμ, υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα. Τον ακολούθησαν αξιωματούχοι αρμόδιοι για τις προμήθειες και την πολιτική κατά της διαφθοράς.

Η αποχώρησή τους είναι η τελευταία σε μια σειρά αλλαγών στο προσωπικό «που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των δυτικών εταίρων» στην κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τους FT.

«Οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί εταίροι θέλουν μια κανονική, προβλέψιμη σχέση με τους Ουκρανούς ομολόγους τους», δήλωσε ένας ενδιαφερόμενος Ουκρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αυτή την στιγμή χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση της Ουκρανίας εξαιτίας αποφάσεων προσωπικού που δεν κατανοούν».

Ένα μπαράζ απολύσεων, παραιτήσεων και μετατάξεων υπό την εποπτεία του Ζελένσκι τους τελευταίους μήνες έχει «προκαλέσει ένταση» μεταξύ του Κιέβου και των χωρών που χρηματοδοτούν την Ουκρανία, δήλωσαν έξι Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας. Είπαν επίσης ότι είχαν προειδοποιήσει τον Ουκρανό ηγέτη για τις «αποδιοργανωτικές και ανεξήγητες» κινήσεις.

Η επιστολή παραίτησης του Ναγιέμ, την οποία είδαν οι FT, ανέφερε πως αποχωρεί εξαιτίας «της συνεχούς αντίθεσης, της αντίστασης και της δημιουργίας τεχνητών εμποδίων» από τον πρωθυπουργό Ντένις Σμιγκάλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Nayyem μίλησε με δύο δεκάδες αξιωματούχους της USAID και άλλους δυτικούς αξιωματούχους πριν από δύο εβδομάδες, λέγοντάς τους πως περίμενε να απολυθεί. Προέτρεψε τους ξένους υποστηρικτές του Κιέβου να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον αντικαταστάτη του, αλλά ένας εκπρόσωπος της USAID ενοχλήθηκε από τις αλλαγές στην « πιο σημαντική συνεργασία μας», σύμφωνα με ηχητική καταγραφή της συνάντησης.

Τον περασμένο μήνα, ο Ζελένσκι απέλυσε τον υπουργό υποδομών της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Κουμπράκοφ. Αυτός και ο Nayyem ήταν υπεύθυνοι τόσο για την ανοικοδόμηση όσο και για την κατασκευή αμυντικών οχυρώσεων. Δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT πως ο Ζελένσκι θεωρούσε τον Κουμπράκοφ «πολύ άνετο» με τους Αμερικανούς.

Ο Nayyem είχε προειδοποιήσει την USAID να αναμένει κυβερνητική έρευνα για τον Kubrakov. Οι FT ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η απομάκρυνση του Kubrakov είχε ενορχηστρωθεί από τον προσωπάρχη του Zelensky, Andrey Yermak, ο οποίος περιγράφεται ως «de facto αρχηγός του κράτους».

«Αυτή η κατάσταση είναι πραγματικά κακή για [την] αντίληψη της ουκρανικής κυβέρνησης και της Ουκρανίας γενικότερα», δήλωσε στους FT ο Γκλεμπ Βισλίνσκι, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής Στρατηγικής στο Κίεβο. Πρόσθεσε ότι η απόλυση του Kubrakov και η παραίτηση του Nayyem, «χτίζουν μια εικόνα αδύναμης και απρόβλεπτης διακυβέρνησης».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail