Η Ρωσία ξεπερνά τις ΗΠΑ στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - FT

Sputnik / Vitaly Timkiv
Freepen.gr - Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία ξεπέρασαν τον Μάιο τις προμήθειες από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ICIS.  

Τον περασμένο μήνα, οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ φέρεται να αντιπροσώπευαν το 14% της συνολικής προμήθειας στην περιοχή, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Εν τω μεταξύ, το ρωσικό αέριο από αγωγούς μαζί με τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελούσαν το 15% της συνολικής προμήθειας προς την Ευρώπη, η οποία ορίζεται ως η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προμήθειες τον Μάιο επηρεάστηκαν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της λειτουργίας μιας μεγάλης αμερικανικής μονάδας εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και των αυξημένων ροών ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream ενόψει της προγραμματισμένης συντήρησης που πραγματοποιήθηκε στις 5-12 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, σημειώνουν οι FT, η ζήτηση για φυσικό αέριο στην περιοχή παρέμεινε σχετικά αδύναμη, ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης βρίσκονται κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ για την εποχή αυτή.  

Παρά την απότομη μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία και του σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail