FT: Αφού οι ΗΠΑ οπλοποίησαν το δολάριο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι πλούσιες χώρες σχεδιάζουν να αγοράσουν περισσότερο χρυσό

pixabay / Stevebidmead
Freepen.gr - Οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών αναμένουν ότι το μερίδιο του χρυσού στα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθεί σε βάρος του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς τα ιδρύματα αυτά επιδιώκουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αναδυόμενων αγορών στην αγορά ράβδων χρυσού, γράφουν οι "Financial Times".

Σχεδόν το 60% των κεντρικών τραπεζών των πλούσιων χωρών πιστεύει πως το μερίδιο του χρυσού στα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια, από 38% των ερωτηθέντων πέρυσι, σύμφωνα με ετήσια έρευνα που διεξήγαγε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, μια ομάδα προώθησης του κλάδου.

Περίπου το 13% των προηγμένων οικονομιών σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματα χρυσού το επόμενο έτος, από περίπου 8% πέρυσι και το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας. Αυτό ακολουθεί το παράδειγμα των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες αποτελούν τους κύριους αγοραστές χρυσού μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Εν τω μεταξύ, ένα αυξανόμενο ποσοστό των προηγμένων οικονομιών - 56%, από 46% πέρυσι - πιστεύει επίσης ότι το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα θα μειωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών, το 64% συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Η ζήτηση για χρυσό, η οποία έρχεται παρά την απότομη άνοδο της τιμής του κίτρινου μετάλλου φέτος, υπογραμμίζει πώς οι κατανομές στο δολάριο έχουν μειωθεί, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους μέσω εναλλακτικών νομισμάτων και περιουσιακών στοιχείων, ιδίως αφότου οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ως όπλο το νόμισμά τους στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail