pixabay / Pexels |
Σύμφωνα με τους αναλυτές του πρακτορείου, τα δυτικοευρωπαϊκά μέλη του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ φέρονται να διαθέτουν 1,9 εκατομμύρια στρατιώτες "στα χαρτιά". Στην πραγματικότητα, ωστόσο, θα αντιμετώπιζαν προκλήσεις για την ανάπτυξη περισσότερων από 300.000 ατόμων - και ακόμη και αυτό θα απαιτούσε μήνες προετοιμασίας.
Η πρώην βοηθός γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ Καμίλα Γκραντ εξήγησε ότι τα μέλη του μπλοκ δεν χρειάστηκε ποτέ να εξετάσουν τη μαζική ανάπτυξη των δυνάμεών τους και ότι ο ευρωπαϊκός αμυντικός σχεδιασμός περιορίζεται εδώ και πολλά χρόνια σε θέματα όπως η προμήθεια "300 ειδικών δυνάμεων για το Αφγανιστάν".
"Αυτό δημιούργησε κενά", δήλωσε η Grand, προσθέτοντας ότι το μπλοκ έχει δει "μια συρρίκνωση των δυνάμεων σε όλη την ήπειρο χρόνο με το χρόνο".
Ο Ben Barry, ανώτερος συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε επίσης στους FT ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικεντρωθεί στην αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών, αλλά έχουν παραμελήσει τη στρατολόγηση περισσότερων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Barry, τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ έχουν πλέον φτάσει σε ένα "κρίσιμο σημείο κρίσιμης μάζας" και έχουν εισέλθει σε ένα "φαύλο κύκλο", όπου η έλλειψη προσωπικού περιορίζει τις στρατιωτικές τους δυνατότητες και καθιστά δύσκολη την εκπαίδευση νέων νεοσύλλεκτων, απογοητεύοντας τους υπάρχοντες στρατιωτικούς και αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν το στρατό.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν στους FT ότι τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να επιλύσουν διάφορα ζητήματα, όπως ανταγωνιστικές αμοιβές για τους στρατιωτικούς και ελκυστικές παροχές, ενώ παράλληλα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους για να προσελκύσουν περισσότερους νεοσύλλεκτους.
Ένας άλλος πιεστικός παράγοντας, σύμφωνα με την έκθεση, είναι το ζήτημα του πατριωτισμού μεταξύ των στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Οι FT σημειώνουν ότι ενώ σε χώρες όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, η αντιληπτή απειλή της ρωσικής επιθετικότητας έχει ωθήσει τις προσλήψεις, οι φόβοι αυτοί δεν συμμερίζονται σε μέρη όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.