Μια ιστορία δύο συνόδων κορυφής... η ελιτίστικη πολεμοκάπηλη G7 και η ειρηνοποιός πολυπολική BRICS

Photo: Public domain
Αυτή η εβδομάδα παρείχε μια διδακτική αντιπαράθεση συνόδων κορυφής. Στην Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους συγκάλεσαν την Ομάδα των Επτά (G7), ενώ στη Ρωσία οι χώρες BRICS πραγματοποίησαν μια συνάντηση κορυφής για τους υπουργούς Εξωτερικών τους.
 
Editorial - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η G7 έχει γίνει ένας σύντομος όρος για την ελιτίστικη δυτική κυριαρχία στην παγκόσμια οικονομία. Από την άλλη πλευρά, η σχετικά νέα ομάδα που είναι γνωστή ως BRICS μπορεί να θεωρηθεί ως προοδευτικό φόρουμ και φωνή της παγκόσμιας πλειοψηφίας. Ενώ η πρώτη συρρικνώνεται από την ασημαντότητα, η δεύτερη αυξάνει σταθερά τη σημασία της για την αυθεντική διεθνή ανάπτυξη.

Υπήρξε μια εποχή που οι ΗΠΑ και μια κλίκα δυτικών καπιταλιστικών εθνών (συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας) αντιμετωπίζονταν με αξιοπρέπεια και μια αύρα παγκόσμιας ηγεσίας. Η ακμή της δυτικής οικονομικής και πολιτικής δύναμης έχει μειωθεί σύμφωνα με τη συστημική αποτυχία του καπιταλισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως πρότυπο προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο. Το υποτιθέμενο ηθικό κύρος αυτών των εθνών έχει επίσης μειωθεί καθώς η φήμη τους για υποκρισία και αφόρητη αλαζονεία έχει διογκωθεί.

Πράγματι, η G7 έχει γίνει μια καρικατούρα της εξουσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θεωρούνται ότι κυβερνώνται από ιδιοτελείς εκβιαστές, οι οποίοι συμβάλλουν ελάχιστα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η υποτιθέμενη ανωτερότητά τους είναι αβάσιμη και μοιάζει γελοία. Η ομάδα αντιπροσωπεύει μια νεοαποικιοκρατική κλίκα, της οποίας η εκμετάλλευση των οικονομικών και των φυσικών πόρων άλλων εθνών αποτελεί αισχρότητα και δεσμό στις άφθονες δυνατότητες παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αντίθετα, ο συνασπισμός των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και ένας αυξανόμενος αριθμός άλλων εθνών, που είναι συλλογικά γνωστοί ως Παγκόσμιος Νότος, είναι ένας ζωντανός προάγγελος μιας πιο δίκαιης και ισότιμης διεθνούς τάξης. Ο πολυπολικός κόσμος που εκπροσωπούν και υποστηρίζουν οι BRICS έχει γίνει ο πρακτικός οδικός χάρτης για τη σωστή διεθνή ανάπτυξη. Βασίζεται στη συνεργασία, την εταιρική σχέση και τον αμοιβαίο σεβασμό που εδράζονται σε μια πραγματική δέσμευση στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS που πραγματοποιήθηκε στην όμορφη πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ στον ποταμό Βόλγα ήταν μια σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών. Τον Οκτώβριο, οι εθνικοί ηγέτες των BRICS θα συγκεντρωθούν στη ρωσική πόλη Καζάν. Ο κατάλογος των εθνών που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα έχει φτάσει τα 50, εκπροσωπώντας κάθε ήπειρο. Όσον αφορά τη συνδυασμένη οικονομική δύναμη και τον πληθυσμό, οι BRICS Plus έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την G7.

Στο συνέδριο της G7, οι ηγέτες αυτού του ετερόκλητου πληρώματος μοιάζουν με ανθρώπους του χθες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μαραζώνει με χαμηλά ποσοστά ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις των πολιτών του, ενώ ο Σούνακ της Βρετανίας, ο Μακρόν της Γαλλίας και ο Σολτς της Γερμανίας γαντζώνονται στην εξουσία με τα νύχια τους. Οι εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα έδειξαν μια κατάρρευση της υποστήριξης των ψηφοφόρων για τον Μακρόν και τον Σολτς. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δουλοπρεπής υποταγή τους στην πολεμοκαπηλεία του θείου Σαμ στην Ουκρανία, ενώ οι πολίτες τους υπομένουν τις κακουχίες και τη φτώχεια, δικαίως έπιασε τόπο.

Η G7 έχει εγκαταλείψει κάθε πρόσχημα ότι υπερασπίζεται τη διεθνή οικονομική ανάπτυξη. Ολόκληρη η σύνοδος κορυφής στην Ιταλία μπορεί να συνοψιστεί ως μια συγκέντρωση για πολεμοκάπηλους και κλέφτες. Η ανυπόληπτη κλίκα θα μπορούσε στο εξής να χαρακτηριστεί ως η "οικονομική πτέρυγα του ΝΑΤΟ". Επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο διεφθαρμένος δικτάτορας της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, φορώντας την παντομίμα στρατιωτική του στολή και δέχτηκε δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια. Οι προστάτες του στην G7 υποσχέθηκαν 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, ώστε να αγοράζει περισσότερα όπλα "μέχρι να επικρατήσει" στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ρωσία κέρδισε αποφασιστικά σε αυτή τη σύγκρουση που διήρκεσε δυόμισι χρόνια και το καθεστώς του Κιέβου αντιμετωπίζει τη λήθη από τη διαφθορά και την αποξένωση από έναν πληθυσμό που έχει αρρωστήσει από τον πόλεμο.

Τώρα θα έπρεπε να είναι η ώρα της διπλωματίας για να τερματιστεί η τρέλα του πολέμου αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όπως προτρέπουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και άλλοι. Αλλά οι πολεμοκάπηλοι των ΗΠΑ, της ΕΕ, της G7 και του ΝΑΤΟ δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς να κλιμακώσουν τις μάταιες εχθροπραξίες σε μια πυρηνική αποκάλυψη. Η πολεμική κομπίνα είναι ένας εθισμός για τους ψυχοπαθείς και τον πελατειακό καπιταλισμό του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος στην καρδιά των δυτικών οικονομιών. Είναι πέρα από τη λογική και τη διπλωματία.

Πόσα ακόμη χρήματα των δυτικών φορολογουμένων μπορούν να πεταχτούν στην πραγματική μαύρη τρύπα που είναι η πολεμική επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Ήδη, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί εταίροι τους στο έγκλημα έχουν διαθέσει 200-300 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το κράτος-μαφία. Τώρα πρόκειται να διοχετεύσουν άλλα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Για να το κάνουν αυτό να φαίνεται πιο αξιοσέβαστο, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν βρει την κάλυψη ότι τα κεφάλαια θα παρέχονται από τους τόκους των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων του πλούτου της Ρωσίας που κατασχέθηκαν παράνομα από τις δυτικές δυνάμεις κατά την έναρξη του πολέμου δι' αντιπροσώπων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η τελευταία κίνηση αποτελεί ευθεία κλοπή σε πρωτοφανή κλίμακα. Αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ με άσχημο τρόπο κυρίως για τα ευρωπαϊκά έθνη. Η Μόσχα δήλωσε ως απάντηση στη λεηλασία του κρατικού της πλούτου πως τα περιουσιακά στοιχεία των ευρωπαϊκών εθνών που βρίσκονται στη Ρωσία θα απαλλοτριωθούν ως αντίποινα.

Η G7 είναι ένας αναχρονισμός μιας περασμένης εποχής της δυτικής αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλιστικού τρόπου λειτουργίας "η ισχύς έχει δίκιο". Κάτω από το γελοίο πρόσχημα της "τάξης που βασίζεται σε κανόνες", οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ηγεμονικοί υποτελείς τους βλέπουν τι πραγματικά είναι από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα προοδευτικό ή παραγωγικό. Το μόνο πράγμα που συνάδει με αυτή τη δυτική διαταραχή είναι η μονομερής πολεμοκαπηλεία και η λεηλασία που επιβάλλεται στον υπόλοιπο πλανήτη. Από τις ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες μέχρι την αμερικανική αυτοκρατορία του ψέματος, μια εποχή που διαρκεί περίπου 500 χρόνια φτάνει στο τέλος της.

Ευτυχώς, η ιστορική παρωδία της δυτικής κακοήθειας που φοράει ενάρετα ρούχα ξετυλίγεται με επιταχυνόμενη ταχύτητα. Ο παροιμιώδης αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα, είναι γυμνός και γκροτέσκος. Το δυτικό σύστημα καταρρέει κάτω από το βάρος των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών κρίσεων. Όλες οι υποσχέσεις της G7 που δόθηκαν στο ιταλικό λιμάνι του Μπάρι είναι κενές και χρεοκοπημένες. Στις επερχόμενες εκλογές, η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για μεγάλες αναταραχές, αντανακλώντας την αυξανόμενη λαϊκή περιφρόνηση για τους κατεστημένους αξιωματούχους. Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα στοιχήματα έχουν χαθεί.

Η δυτική αταξία που ενσαρκώνεται από τους κλόουν του τσίρκου της G7 έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο χάος. Η πείνα, ο πόλεμος, οι συγκρούσεις, η φτώχεια και η γενοκτονία στη Γάζα είναι τα συμπτώματα. Σε αυτά τα δεινά μπορούμε να προσθέσουμε την παράλογη απειλή πυρηνικής εξόντωσης κατά της Ρωσίας και της Κίνας που οι δυτικοί ιμπεριαλιστές προωθούν αδυσώπητα και απερίσκεπτα. Επειδή ο πόλεμος είναι πάντα η απόλυτη λειτουργία του νεοαποικιοκρατικού καπιταλισμού. Η ειρηνική συνύπαρξη και η ανάπτυξη είναι αδύνατες υπό αυτό το κατάπτυστο σύστημα και τις απατηλές του αξιώσεις.

Όταν όλα τελειώσουν, η ανθρωπότητα θα πρέπει να συνεργαστεί - και ήδη συνεργάζεται - για να αξιοποιήσει τους τεράστιους πόρους του φυσικού της πλούτου και της καινοτομίας σε συνεργασία για έναν βιώσιμο κόσμο. Έναν κόσμο που θα είναι κατάλληλος για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του, ώστε να τον απολαμβάνει με υλική και πνευματική αρμονία. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι το κλειδί, και οι BRICS κατέχουν αυτό το κλειδί.

Η καταστροφή και η εγκληματικότητα της κλίκας των G7 δεν πρέπει να αντιστρατεύεται την πολύ πραγματική προοπτική της διεθνούς αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Οι BRICS και η πλειονότητα των εθνών προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο προς τα εμπρός. Η G7 είναι το κατάλοιπο ενός ατυχή κόσμου που πρέπει τελικά να ξεπεραστεί και να μείνει πίσω ως μια αποτυχημένη εποχή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail