Η G7 και η ΕΕ συζητούν κυρώσεις με στόχο το «ρωσικό SWIFT» - Bloomberg

Sergei Bobylev/TASS
Freepen.gr - Οι χώρες της G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν τους τρόπους για να στοχοποιήσουν τράπεζες τρίτων χωρών που φέρονται να βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.

Σύμφωνα με αυτές, τα μέτρα αυτά θα στοχεύουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν το Σύστημα Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας (SPFS), το οποίο αντικατέστησε το SWIFT. Αναφέρεται πως οι συζητήσεις συνεχίζονται ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο, όπου θα εξεταστεί «μια σειρά μέτρων για την καλύτερη εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία».

Το Bloomberg υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο αντιρωσικών περιορισμών, το οποίο θα περιλαμβάνει την απαγόρευση για τα κράτη μέλη της να χρησιμοποιούν το σύστημα SPFS, το οποίο λειτουργεί ήδη σε περίπου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, της Κίνας και του Τατζικιστάν.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως η ΕΕ στοχεύει να συμφωνήσει στο 14ο πακέτο κυρώσεων πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, αλλά αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «έχουν αντιταχθεί σε μια γενική απαγόρευση του SPFS λόγω ανησυχιών ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει τις νόμιμες συναλλαγές και να βλάψει τις σχέσεις με τρίτες χώρες».

Πηγές του Bloomberg επεσήμαναν πως οι συγκεκριμένοι περιορισμοί που ενδέχεται να υιοθετηθούν στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία τον Ιούνιο «είναι ακόμη σε εξέλιξη» και πως οι χώρες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν η καθεμία τα δικά της μέτρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail