Η Kaja Kallas υπαινίσσεται τη διχοτόμηση της Ουκρανίας

Η Εσθονή πρωθυπουργός Kaja Kallas, γνωστή για την αντιρωσική της στάση, άλλαξε γνώμη σχετικά με τους στόχους νίκης του ΝΑΤΟ. Τώρα πιστεύει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι η πραγματική νίκη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να θυσιαστεί ο στόχος της ανάκτησης εδαφών πριν από το 2014 και της αποχώρησης από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. Οπότε, ουσιαστικά, δεν έχει πρόβλημα με το να χάσει η Ουκρανία κάποια εδάφη, αφήνοντάς τα ενδεχομένως όλα σε ένα χάος. Το ΝΑΤΟ φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στο να χαϊδέψει τον εγωισμό του, νωρίτερα ήταν να νικήσει τη Ρωσία, τώρα μετατοπίζεται προς την επίτευξη ενός διακανονισμού με διαπραγματεύσεις.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η έκπληξη από την Εσθονία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, έρχεται εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με την ικανότητα του ΝΑΤΟ να τα βάλει με τη Ρωσία, ακόμη και αν πάνε εναντίον της Ρωσίας με όλους τους πόρους της, πάλι θα χάσουν το παιχνίδι. Φαίνεται ότι συνειδητοποιούν πως δεν είναι μόνο να ρίχνουν στρατεύματα, όπου δεν μπορούν να κερδίσουν.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Kaja Kallas, γνωστή για την σταθερή της στάση όσον αφορά τη Ρωσία, προτείνει μια άγρια προσέγγιση για την πορεία της Ουκρανίας προς τη νίκη. Αυτή τώρα, προτείνει ότι η νίκη δεν πρέπει να ορίζεται αποκλειστικά από εδαφικές κατακτήσεις, αλλά από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί σημαντική μετατόπιση από τον προηγούμενο στόχο της αποκατάστασης των συνόρων της Ουκρανίας πριν από το 2014 και της ανάκτησης του ελέγχου των εδαφών που κέρδισε η Ρωσία στη σύγκρουση. «Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ακόμη και χωρίς κάποια εδάφη, τότε αυτό είναι μια νίκη, διότι θα τεθεί κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ», όπως δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός.

Οι ανησυχίες αυξάνονται στη Δύση σχετικά με τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας, ιδίως στην περιοχή του Χάρκοβο. Υπάρχει μια αυξανόμενη προθυμία να εξεταστεί αν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες εντός της ρωσικής επικράτειας ή όχι, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ένα καταστροφικό ξέσπασμα. Στην Πολωνία, διεξάγονται διαβουλεύσεις σχετικά με πιθανές αμυντικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αναχαίτισης ρωσικών πυραύλων πάνω από τη Δυτική Ουκρανία και το ενδεχόμενο άμεσης επέμβασης, από την οποία θα πρέπει να απέχουν.

Η Ουκρανία έχει αρχίσει να στοχεύει τα συστήματα έγκαιρης πυρηνικής προειδοποίησης της Ρωσίας, κλιμακώνοντας σημαντικά τις εντάσεις. Η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να «κλιμακώσει για να αποκλιμακώσει» τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, η οποία θα ενταθεί, γυρίζοντας μπούμερανγκ στην Ουκρανία.

Ενώ οι προοπτικές επιτυχίας των ελβετικών ειρηνευτικών συνομιλιών φαίνονται μικρότερες, υπάρχουν εικασίες σχετικά με τις δυνατότητες της σινοβραζιλιάνικης ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. Όμως, στο ρωσικό μέτωπο, που δεν έχουν απευθύνει επίσημες προσκλήσεις, έχουν εκφράσει κριτική, θεωρώντας τη διαδικασία άσχετη λόγω της απουσίας της συμμετοχής τους.

Παρομοίως, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της, θέτοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών. Κατά συνέπεια, η πιθανότητα επιτυχίας αυτής της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας φαίνεται αβέβαιη.

Οι δηλώσεις της Κάλλας όχι μόνο υποδηλώνουν προθυμία συμβιβασμού, αλλά υπονοούν επίσης την πιθανότητα διχοτόμησης της Ουκρανίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, ακολουθώντας ενδεχομένως ένα μοντέλο παρόμοιο με το σενάριο της ανακωχής στην Κορέα.

Στην πρόσφατη συνέντευξή της στους Financial Times, η πρωθυπουργός Κάλλας διατύπωσε μια επιφυλακτική στάση όσον αφορά το άρθρο 5, προειδοποιώντας κατά των μονομερών στρατιωτικών ενεργειών στην Ουκρανία από τα κράτη μέλη που σχηματίζουν «συνασπισμούς προθύμων». Υπογράμμισε πως τέτοιες ενέργειες δεν θα ενεργοποιούσαν αυτόματα τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η προοπτική αυτή υπογραμμίζει μια στρατηγική αναπροσαρμογή, η οποία αντανακλά την αναγνώριση της πολυπλοκότητας που περιβάλλει το γεωπολιτικό τοπίο της Ουκρανίας. Η Κάλλας φαίνεται να έχει επίγνωση της λεπτής ισορροπίας που απαιτείται για την πλοήγηση στις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς φαίνεται να αποφεύγει πολιτικές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άσκοπα εντάσεις.

Επιπλέον, οι παρατηρήσεις της Κάλλας ρίχνουν φως στην εξελισσόμενη δυναμική εντός του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια διακριτή τάση διαφωνίας μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως όσον αφορά θέματα σχετικά με την Ουκρανία και το Ισραήλ. Αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ απομακρύνονται από την παραδοσιακή ευθυγράμμιση με τις πολιτικές των ΗΠΑ και ακολουθούν στρατηγικές που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τα εθνικά τους συμφέροντα. Αυτή η απόκλιση υπογραμμίζει την πολύπλευρη φύση της δυναμικής των συμμαχιών στη σύγχρονη γεωπολιτική αρένα.

Το σχόλιο της Κάλλας λειτουργεί ως εμφανής ένδειξη μιας αξιοσημείωτης αλλαγής στη δυτική στρατηγική, καθώς όχι μόνο αναγνωρίζει αλλά και υπογραμμίζει την υλικοτεχνική υπεροχή της Ρωσίας έναντι των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Αυτή η αναγνώριση όχι μόνο αντανακλά αλλά και καθιστά αναγκαία μια ουσιαστική αναπροσαρμογή της δυτικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παρ' όλα αυτά, υπάρχουν επίμονες φωνές στους δυτικούς κύκλους που είναι αποφασισμένοι να επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στη Ρωσία, το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναταραχή τόσο για τους ίδιους όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Προβλέπεται ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα επιδεινωθεί προτού έρθει στο φως οποιαδήποτε αχτίδα βελτίωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail