Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες δαπάνησαν εκατομμύρια για να παρέμβουν στις εκλογές Lok Sabha της Ινδίας το 2024

Μια νέα έκθεση αποκάλυψε τις προσπάθειες της Δύσης να παρέμβει στις εκλογές Lok Sabha της Ινδίας του 2024 (19 Απριλίου έως 1 Ιουνίου), με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο Ίδρυμα Henry Luce, στο Ίδρυμα Open Society του George Soros και στον Γάλλο ινδολόγο και πολιτικό επιστήμονα Christophe Jaffrelot για τον ρόλο τους στην προώθηση μιας «συγκεκριμένης αφήγησης».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σε μια έκθεση με τίτλο «Τα αόρατα χέρια: Foreign Interference in Indian Elections 2024", το DisInfo Lab διαπίστωσε ότι οι ινδικές εκλογές γνώρισαν μαζικές παρεμβάσεις από την Κίνα και το Ισραήλ, αλλά ότι »η πιο σημαντική παραμένει σκοτεινή - Η δυτική παρέμβαση: Από την ΕΕ έως τις ΗΠΑ".

«Δυστυχώς, καθώς εκατομμύρια Ινδοί αποφάσιζαν για το μέλλον τους, ένα τμήμα των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης και της ακαδημαϊκής κοινότητας σχεδίαζε μια σκοτεινή συνωμοσία για να επηρεάσει τις αποφάσεις τους μέσω ενός ενορχηστρωμένου και καλά χρηματοδοτούμενου σχεδίου», αναφέρει η 85σέλιδη έκθεση, προσθέτοντας ότι ακόμη και οι ινδικοί «αγωγοί» ήταν ενδεχομένως μέρος αυτού του σχεδίου.

Στην έκθεση τονίζεται πως η αδικαιολόγητη κριτική των ινδικών θεσμών και του ιστορικού της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι «κορυφώθηκε» τους έξι μήνες πριν από τις εκλογές.

"Σε αυτές τις εκλογές υπήρξε η πιο παρεμβατική ξένη δημοσιογραφία - συντριπτικά αρνητική και προφανώς θρασύτατη. Τροπάρια από τα «δυτικά μέσα ενημέρωσης» βαριά διανθισμένα με υπερ-επίθετα και διπλά πρότυπα που επιβάλλουν μια μετα-αφήγηση στην κυκλοφορία του αίματος του [διαδικτύου]. Σαν να ήταν σε ένα ανταγωνιστικό τουρνουά λάσπης", ανέφερε η έκθεση με συνημμένη εικόνα των τίτλων του BBC, του Reuters και άλλων δυτικών μέσων ενημέρωσης που περιλάμβαναν: «Τεχνητή νοημοσύνη και deepfakes θολώνουν την πραγματικότητα στις εκλογές στην Ινδία», «Το κόμμα του Μόντι κατηγορείται ότι δαιμονοποιεί τους μουσουλμάνους σε βίντεο», «Το τέλος της κοσμικής Ινδίας» και «Πώς ένα ινδικό κράτος έγινε πεδίο δοκιμών για τον ινδουιστικό εθνικισμό».

Το Disinfo Lab υπογράμμισε επίσης πως οι επιθέσεις των δυτικών μέσων ενημέρωσης δεν περιορίστηκαν στην Αγγλοσφαίρα, με την κριτική στην Ινδία να είναι ιδιαίτερα εμφανής στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Αναλύοντας τον θόρυβο γύρω από τις ινδικές εκλογές, παρατηρήθηκε επίσης ότι ο Jaffrelot ήταν επίσης η βασική πηγή των περισσότερων από αυτά τα άρθρα από άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης και ένα τμήμα των ινδικών πλατφορμών μέσων ενημέρωσης που στόχευαν ειδικά τις ινδικές εκλογές», σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό, ο οποίος συνέχισε εξηγώντας πώς ο Γάλλος ινδολόγος είχε συλληφθεί στο παρελθόν να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις που αφορούσαν την «απογραφή των καστών».

"Το 2021, ο Christophe Jaffrelot δημοσίευσε μια ερευνητική έκθεση σχετικά με την ανάγκη απογραφής των καστών στην Ινδία και στη συνέχεια αρθρογράφησε στα ινδικά μέσα ενημέρωσης. Και παραδόξως, σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, κατάφερε μόνος του να θέσει το θέμα αυτό στο δημόσιο διάλογο, στον οποίο βοήθησε και η προεκλογική περίοδος.Αυτό ήταν ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα από οποιονδήποτε ακαδημαϊκό", δήλωσε το Disinfo Lab.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο Jaffrelot ήταν ένας από τους πολλούς ακαδημαϊκούς και δεξαμενές σκέψης που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Henry Luce Foundation (HLF) με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε από τον ιδρυτή του περιοδικού TIME Henry Luce, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα Mocking Bird της CIA, το οποίο χρησιμοποιούσε τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του TIME, για τις μυστικές επιχειρήσεις του.

Ένα από τα έργα για τα οποία έλαβε χρηματοδότηση ο Jaffrelot ήταν το «Μουσουλμάνοι σε μια εποχή ινδουιστικής πλειοψηφίας». Αυτό έγινε με 385.000 δολάρια από το HLF. Το HLF, το οποίο στελεχώνεται από πολλούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και στελέχη δεξαμενών σκέψης με γνωστές διασυνδέσεις με το αμερικανικό κατεστημένο, χρηματοδότησε επίσης το έργο «Η ινδουιστική δεξιά και η θρησκευτική διπλωματία της Ινδίας» στο Berkley Center for Religion, Peace and World Affairs.

Το HLF παρείχε επίσης χορηγία 120.000 δολαρίων στο Carnegie Endowment for International Peace, στο πλαίσιο του οποίου έγραψε άρθρα όπως «Hindu Nationalism: Από την εθνοτική ταυτότητα στην αυταρχική καταπίεση", “Θρησκεία, ιθαγένεια και ένταξη στην Ινδία”, “Η θρησκεία ως εθνικότητα και η αναδυόμενη ινδουιστική ψήφος στην Ινδία” και άλλα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Disinfo Lab, το HLF υποστήριξε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με 300.000 δολάρια για ένα πρόγραμμα καταγραφής της θρησκευτικής βίας στην Ασία, συγκεκριμένα στη Μιανμάρ, την Ινδονησία και την Ινδία. Το HLF χρηματοδότησε επίσης ακαδημαϊκούς κατά του BJP στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ακτιβίστριας Angana P. με έδρα την Καλιφόρνια. Chatterji και την Audrey Truschke, ακαδημαϊκό στο Rutgers, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του New Jersey (SUNY).

Το άρθρο του DisInfo LAb αναφέρει τον ρόλο του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος και της φιλανθρωπικής του οργάνωσης OSF στη διάδοση αρνητικών απόψεων για την Ινδία και τον Μόντι. Ο Jaffrelot δεν ήταν ο μόνος αποδέκτης τεράστιων χρηματικών ποσών από τον Σόρος, με το ίδρυμα του καναδικο-ινδού ακτιβιστή Ricken Patel, το Namati Foundation, να λαμβάνει εκατομμύρια από το OSF μεταξύ 2016 και 2022, το οποίο βοήθησε στη χρηματοδότηση πολλών αντι-ινδικών προγραμμάτων.

Η έκθεση σημειώνει πως το 2023, ο Patel άρχισε να προεδρεύει μιας ομάδας «Φίλων της Δημοκρατίας», της οποίας ο δηλωμένος στόχος ήταν να «πολεμήσει κατά του κυβερνώντος κόμματος» για να σώσει την Ινδία. Υπό τη συμπροεδρία του γιου του Σόρος, Τζόναθαν Σόρος, οι «Φίλοι της Δημοκρατίας» διέδιδαν «προπαγάνδα» για θέματα όπως οι αγορές ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία, με απόψεις που μοιάζουν πολύ με αυτές της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

"Και πώς οι “Φίλοι της Δημοκρατίας” σώζουν την Ινδία; Κάνοντας προπαγάνδα εναντίον της Ινδίας που αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο. Αν έχετε κάποια σύγχυση σχετικά με το ποια αφήγηση πρέπει να είναι, ο Patel Bhai το έχει ξεκαθαρίσει αυτό για εμάς", αναφέρει η έκθεση.

Και εδώ βρίσκεται η ουσία του ζητήματος. Αν και η Δύση καλωσορίζει μια ανερχόμενη Ινδία ως αντίβαρο στην Κίνα, υπάρχει επίσης απογοήτευση για το γεγονός ότι ο Μόντι ακολουθεί μια ατζέντα που δίνει προτεραιότητα στα ινδικά συμφέροντα, όπως η μαζική αγορά φθηνής ρωσικής ενέργειας. Όσο ο Μόντι συνεχίζει να ακολουθεί ατζέντες και πολιτικές που θέτουν πρώτα τα συμφέροντα της Ινδίας και όχι της Δύσης, είναι αναμενόμενο πως οι εκστρατείες παραπληροφόρησης όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα κλιμακωθούν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail