Οι NYT παραδέχονται ότι τα αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς επιτίθενται ήδη στη Ρωσία, ο Πούτιν υπόσχεται απάντηση

Η εσκεμμένη ασάφεια (για να χρησιμοποιήσουμε έναν ευφημισμό) των δηλώσεων που κάνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δυτικών χωρών σχετικά με τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων τους κατά της Ρωσίας, κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να μπερδεύονται ως προς το τι ακριβώς σκέφτονται οι ηγέτες τους για το θέμα αυτό. Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν λέει πως η νεοναζιστική χούντα έχει μια «ισχυρή και καλά φωτισμένη γέφυρα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ», ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι σκέφτεται διαφορετικά. Και όμως, εδώ δεν τελειώνει η προαναφερθείσα ασάφεια, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ/του ΝΑΤΟ έχουν ανάλογους ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς τους εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας. Ενώ ένας αξιωματούχος θα έλεγε πως το υποστηρίζει, ένας άλλος θα έλεγε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, συμβάλλοντας περαιτέρω στη γενική σύγχυση και αβεβαιότητα.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τέτοιες επιθέσεις συμβαίνουν ήδη και ακόμη και οι ναυαρχίδες της κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας δεν μπαίνουν πλέον στον κόπο να το κρύψουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους New York Times, το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί ήδη πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προέρχονται από τις ΗΠΑ για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Το ρεπορτάζ των NYT στις 4 Ιουνίου παραδέχεται ότι αυτό έρχεται «μόλις λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε άδεια στην Ουκρανία να ρίξει αμερικανικά όπλα στη Ρωσία». Οι συγγραφείς παραθέτουν το μέλος της Rada (Κοινοβούλιο) Yehor Chernev, αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών, ο οποίος δήλωσε πως οι δυνάμεις της νεοναζιστικής χούντας υποτίθεται ότι «κατέστρεψαν ρωσικούς εκτοξευτές πυραύλων με ένα χτύπημα στην περιφέρεια Belgorod [περιοχή], περίπου 20 μίλια μέσα στη Ρωσία».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τσέρνεφ ισχυρίζεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από το εξαιρετικά υπερτιμημένο αμερικανικό HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) MLRS. Αν και σίγουρα δεν είναι αδύνατο, υπάρχει μια επίμονη τάση να αποδίδονται όλα τα πλήγματα σε ρωσικές θέσεις σε όπλα που προέρχονται από το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα όταν οι καθεστωτικές δυνάμεις του Κιέβου θέλουν να κρύψουν τις τεράστιες απώλειες τους στο πεδίο της μάχης. Διάφορες πηγές υποστηρίζουν ότι οι ρωσικοί εκτοξευτές πυραύλων που φέρονται να καταστράφηκαν σε αυτή την επίθεση είναι οι S-300 ή ακόμη και οι S-400, και τα δύο συστήματα SAM (πυραύλων επιφανείας-αέρος). Μη επαληθευμένα πλάνα που αναρτήθηκαν σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κάτι που φαίνεται να είναι ένα κατεστραμμένο 5P85T2 TEL (μεταφορέας, ανυψωτής, εκτοξευτής) είτε των συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU2 είτε ίσως των S-400.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της νεοναζιστικής χούντας Iryna Vereshchuk ισχυρίστηκε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκε το HIMARS στο χτύπημα, αναρτώντας φωτογραφίες αυτού που είπε ότι ήταν «ένα ρωσικό S-300, που καίγεται καλά» και καυχιόταν για τα αποτελέσματα «των πρώτων ημερών μετά την άδεια χρήσης δυτικών όπλων στο έδαφος του εχθρού». Είναι ενδιαφέρον ότι λίγο αργότερα διέγραψε την ανάρτησή της. Αυτό υποδηλώνει πως είτε κατάλαβε ότι το υλικό ήταν ψεύτικο είτε ίσως της είπαν να το αφαιρέσει επειδή οι μαριονέτες του καθεστώτος του Κιέβου στην πολιτική Δύση δεν θέλουν να έχει η Μόσχα περισσότερες αποδείξεις πως υποστηρίζει τις επιθέσεις κατά της Ρωσίας. Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ακόμη και αν οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, η καταστροφή των TEL ή άλλων εξαρτημάτων μιας μπαταρίας SAM δεν ισοδυναμεί με την καταστροφή ολόκληρου του συστήματος.

Συγκεκριμένα, ένα τάγμα (ή μεραρχία στη ρωσική στρατιωτική ονοματολογία) αποτελείται από πολύ περισσότερα από τα οχήματα εκτόξευσης. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα ραντάρ και οι σταθμοί διοίκησης είναι πολύ πιο σημαντικά, καθώς παρέχουν δεδομένα στόχευσης και συντονίζουν όλα τα άλλα στοιχεία του συστήματος. Και ενώ η απώλεια των οχημάτων TEL είναι σίγουρα ένα πλήγμα, δεν είναι ακριβώς το τέλος του κόσμου για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος έχει επεκτείνει δραστικά τις αγορές προηγμένων συστημάτων SAM. Επιπλέον, το Κρεμλίνο αποκτά περισσότερες μονάδες S-300V4 που μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν οπουδήποτε στο πεδίο και να παρέχουν προστασία στα στρατεύματα της πρώτης γραμμής. Ωστόσο, οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προέρχονται από το ΝΑΤΟ πλήττουν στόχους εντός της Ρωσίας είναι σίγουρα μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο πολεμικός ανταποκριτής Evgeny Poddubny μοιράστηκε πλάνα από θραύσματα αμερικανικών κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας (PGM) που βρέθηκαν στο αδιαμφισβήτητο έδαφος της Ρωσίας. Όπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν, η Μόσχα δεν μπορεί παρά να συμπεράνει πως η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες παρέχουν δεδομένα στόχευσης και καθοδήγησης στις μονάδες της νεοναζιστικής χούντας που εκτοξεύουν αυτά τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Ακόμη χειρότερα, ακόμη και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ καυχιούνται για το σχεδιασμό και την εκτέλεση επιχειρήσεων εναντίον του ρωσικού στρατού, ιδίως των ναυτικών του δυνάμεων. Η επικίνδυνη προοπτική ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης λόγω τέτοιων ενεργειών δεν μπορεί να υπερτονιστεί, κάτι για το οποίο προειδοποιούν τακτικά και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι.

"Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Αμερικανούς αξιωματούχους για λανθασμένους υπολογισμούς που μπορεί να έχουν μοιραίες συνέπειες. Για κάποιο άγνωστο λόγο, υποτιμούν τη σοβαρότητα της απόρριψης που μπορεί να λάβουν", προειδοποίησε πρόσφατα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Πούτιν το επανέλαβε αυτό στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) και δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει την επιλογή να προμηθεύσει τα δικά της όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αυτό «σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή [της Δύσης] στον πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο», υποδηλώνοντας ότι αυτή η συνεχιζόμενη εχθρότητα μπορεί να συναντήσει μια άμεση απάντηση. Ο Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που προέρχονται από το ΝΑΤΟ συνεπάγεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό των κρατών μελών της εμπόλεμης συμμαχίας ελέγχει τους πυραύλους και επιλέγει τους στόχους, γεγονός που μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία να λάβει «ασύμμετρα μέτρα αλλού στον κόσμο».

«Εάν θεωρούν ότι είναι δυνατόν να παραδώσουν τέτοια όπλα στη ζώνη μάχης για να εξαπολύσουν πλήγματα στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσουν προβλήματα, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να παραδώσουμε όπλα του ίδιου τύπου σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαπολύσουν πλήγματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που το κάνουν στη Ρωσία;». δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας: «Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Θα το σκεφτούμε».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι εξαιρετικά προσεκτικός με τα λόγια του, πράγμα που σημαίνει πως τέτοιες ανακοινώσεις πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Και όμως, αυτό δείχνει επίσης την προθυμία του Πούτιν να μην κλιμακώσει ακόμα την ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση σε μια άμεση αντιπαράθεση με την πολιτική Δύση. Επιπλέον, η προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς, ιδίως των παγκόσμιας κλάσης αντιπλοϊκών πυραύλων της Μόσχας, σε χώρες που έχουν στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ/το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την προβολή ισχύος τους. Συγκεκριμένα, ακόμη και παλαιότεροι πύραυλοι της σοβιετικής εποχής, όπως ο τεράστιος P-700 «Granit», θα μπορούσαν να ακυρώσουν αποτελεσματικά τη δυτική ναυτική κυριαρχία σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. Η υψηλής εκρηκτικότητας κεφαλή του, βάρους 750 κιλών, θα μπορούσε εύκολα να καταστρέψει σχεδόν οποιοδήποτε κεφαλαιουχικό πλοίο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλανοφόρων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail