Ένα νέο πολυπολικό σύστημα ασφάλειας με βάση την "Pax Rossiya"

Photo: Public domain
Εδώ και αρκετά χρόνια, η Ρωσία, η Κίνα και άλλα μέλη της διευρυνόμενης συμμαχίας BRICS διαμορφώνουν προοδευτικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της αναδυόμενης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης. Η τάξη αυτή βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εταιρική σχέση που θεμελιώνεται στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

EDITORIAL - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η έννοια των BRICS αποτελεί δικαίως το πνεύμα της εποχής μας. Συγκεντρώνει περισσότερα έθνη στους κόλπους της, ιδίως εκείνα του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου, τα οποία επί δεκαετίες υπέστησαν τη μονομέρεια της δυτικής ηγεμονίας.

Το πρόβλημα είναι ότι για να πετύχει στην πράξη μια νέα παγκόσμια τάξη που βασίζεται στην ισότητα και τη δικαιοσύνη, πρέπει να είναι ασφαλής από την αυθαίρετη στρατιωτική επιθετικότητα και την ιμπεριαλιστική τυραννία. Με άλλα λόγια, απαιτείται μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα στηρίξει την ανάπτυξη ενός πολυπολικού κόσμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ταχθεί υπέρ ενός νέου αδιαίρετου διεθνούς συστήματος ασφαλείας. Αυτή την εβδομάδα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για μια νέα διάταξη ασφαλείας.

Ο Ρώσος ηγέτης ξεκίνησε κρατικές επισκέψεις στη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια των οποίων υπέγραψε νέες συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης και άμυνας.

Πριν από το ταξίδι του στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ο Πούτιν περιέγραψε το ολοκληρωμένο όραμα ως εξής: "Είμαστε επίσης έτοιμοι για στενή συνεργασία για να κάνουμε τις διεθνείς σχέσεις πιο δημοκρατικές και σταθερές... Για να το πετύχουμε αυτό, θα αναπτύξουμε εναλλακτικούς μηχανισμούς εμπορίου και αμοιβαίων διακανονισμών που δεν ελέγχονται από τη Δύση και θα αντισταθούμε από κοινού σε παράνομους μονομερείς περιορισμούς.Και ταυτόχρονα - να οικοδομήσουμε μια αρχιτεκτονική ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρασία".

Η έννοια της αδιαίρετης ασφάλειας δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση στην Ευρασία. Η Ρωσία έχει επισημάνει ότι οι ίδιες αρχές ισχύουν για τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και κάθε άλλη γωνιά του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Πούτιν με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Λο Ταμ, οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις που συμφωνήθηκαν δεν αφορούσαν απλώς τη στρατιωτική άμυνα και ασφάλεια. Περιελάμβαναν ολοκληρωμένες εταιρικές σχέσεις για την ανάπτυξη του εμπορίου, των μεταφορών, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της ιατρικής.

Ωστόσο, ήταν σαφές ότι η δέσμευση για στρατηγική εταιρική σχέση στηριζόταν σε νέες αμοιβαίες αμυντικές συμφωνίες. Αυτό ήταν πιο σαφές στη συνθήκη που υπογράφηκε με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η οποία παρείχε "αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τα μέρη".

Αυτό αλλάζει τα δεδομένα. Ανατρέπει πλήρως τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν επεκτείνει μονομερώς τη στρατιωτική δύναμη και τις προκλήσεις στην Ευρασία και αλλού.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει αυξήσει ατιμώρητα την επιθετικότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εναντίον της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Υπό την επίβλεψή του, οι ΗΠΑ μετακινούν όλο και περισσότερο πυρηνικές δυνάμεις στην περιοχή για να εκφοβίσουν όχι μόνο το Πεκίνο και την Πιονγιάνγκ αλλά και τη Μόσχα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιμεληθεί τη δημιουργία εχθρικών στρατιωτικών σχηματισμών στην περιοχή με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Χρόνο με το χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν οπλικά συστήματα στην Ταϊβάν για να προκαλέσουν την Κίνα και στην κορεατική χερσόνησο για να απειλήσουν τη Βόρεια Κορέα.

Αυτή η μονομερής επιθετικότητα και η αλαζονεία "η ισχύς έχει δίκιο" στηρίζουν την έννοια της Pax Americana που επικράτησε για δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η έννοια ήταν πάντα ένας σκληρός ευφημισμός για την αμερικανική ιμπεριαλιστική βία για την επιβολή των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της. Οι πόλεμοι της Κορέας και του Βιετνάμ, στους οποίους εξολοθρεύτηκαν εκατομμύρια άμαχοι, ήταν οι πραγματικές ζοφερές μεταφράσεις της Pax Americana και της απατηλής "τάξης που βασίζεται σε κανόνες".

Οι γεωπολιτικές αντιλήψεις έχουν αλλάξει δραματικά μέσα σε λίγα χρόνια. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί εταίροι τους - μια παγκόσμια μειοψηφία - έχουν φτάσει να θεωρούνται από τους περισσότερους ανθρώπους του κόσμου ως κράτη-παρίες που έχουν καταπατήσει το διεθνές δίκαιο μέσω παράνομων πολέμων και μονομερούς εκφοβισμού με οικονομικές κυρώσεις. Το αμερικανικό δολάριο και οι αδυσώπητες δαπάνες χρέους της Ουάσιγκτον θεωρούνται ως εργαλεία ιμπεριαλιστικής λεηλασίας.

Η πολυπολική παγκόσμια τάξη των BRICS είναι μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση στο χάος του συστήματος που κυριαρχείται από τη Δύση. Οι αρχές της δικαιοσύνης και της συνεργασίας είναι αξιέπαινες και αναγκαίες για την εφαρμογή τους. Αλλά οι αρχές αυτές πρέπει να ενισχυθούν με στρατιωτική άμυνα και ασφάλεια για όλους. Αυτό απέχει πολύ από τη μονόπλευρη "άμυνα και ασφάλεια" των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους στο ΝΑΤΟ, η οποία στην πραγματικότητα είναι ένα οργουελικό κάλυμμα για την επιθετικότητα.

Οι αμυντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ρωσία έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας αυτή την εβδομάδα μπορούν να θεωρηθούν ως καθυστερημένες. Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξέφυγαν με το να απειλούν τον λαό της Βόρειας Κορέας για τόσο πολύ καιρό και να αρνούνται στην Πιονγκγιάνγκ το κυρίαρχο δικαίωμα της αυτοάμυνας. Ομολογουμένως, η Ρωσία είχε υποστηρίξει στο παρελθόν τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας για το πυραυλικό της πρόγραμμα. Αυτό έχει τελειώσει.

Ο πόλεμος με αντιπροσώπους στην Ουκρανία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν μια κλήση αφύπνισης για τη Μόσχα και πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Είναι προφανές ότι το δυτικό ηγεμονικό σύστημα δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να διεκδικήσει τα νεοαποικιοκρατικά του προνόμια, ακόμη και μέχρι του σημείου να ανταγωνιστεί έναν πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο.

Υπάρχει μόνο μια γλώσσα που καταλαβαίνουν οι ΗΠΑ και τα τσιράκια τους - και αυτή είναι η απειλή της καταστροφικής αντίρροπης δύναμης.

Η Ουάσινγκτον και οι λακέδες του ΝΑΤΟ πιστεύουν πως μπορούν να τοποθετήσουν πυραύλους στην Ουκρανία για να χτυπήσουν τη Ρωσία ή στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για να χτυπήσουν τη Βόρεια Κορέα - χωρίς κόστος για τη δική τους ασφάλεια. Λοιπόν, τώρα, μπορεί να θέλουν να το ξανασκεφτούν. Υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη, όπως δείχνουν οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας.

Ένα νέο παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας ενσαρκώνεται. Το όραμα της Ρωσίας για αδιαίρετη, αμοιβαία ασφάλεια συμμερίζεται η Κίνα και πολλά άλλα έθνη, επειδή είναι πλήρως συμβατό με το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των εθνών.

Η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι υποστηρικτές ενός πολυπολικού κόσμου δεν απειλούν προληπτικά κανέναν. Χρειάζεται όμως η εγγύηση των απρόσβλητων πυρηνικών δυνάμεων, της Ρωσίας και της Κίνας, για να καταστεί βιώσιμο ένα νέο σύστημα ασφάλειας, αποκαθιστώντας την αποτροπή απέναντι στα κράτη-παρίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συνεργατών του ΝΑΤΟ.

Οι αμυντικές συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας, της ΛΔΚ και του Βιετνάμ αποτελούν δόσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που χρειάζεται στην Ευρασία και παγκοσμίως. Ο πάλαι ποτέ αμερικανικός ηγεμόνας έχει λάβει την ειδοποίηση ότι από εδώ και στο εξής το τεκμήριο της πολεμικής του ατιμωρησίας, της καταστροφής εθνών και της άδειας για μαζικές δολοφονίες είναι άκυρο.

Καλώς ήρθατε στη νέα πολυπολική τάξη πραγμάτων και στην Pax Rossiya. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι - εκτός από τα ηγεμονικά κράτη-απατεώνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail